Mátyás
-6 °C
1 °C

Tényleges életfogytiglant kapott a 'halál angyala'

2006.02.22. 19:29
79 és 93 év közötti asszonyokat fojtott meg párnával és törülközővel az a német nő, akit tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a német bíróság.

Kilenc ápolt halála szárad a 27 éves Manuela Giersberg lelkén, akit életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtottak szerdán Bonnban. A "halál angyalának" nevezett ápolónő idős embereket tett el láb alól.

A nő 79 és 93 év közötti asszonyokat jobbára párnával és törülközővel fojtotta meg, a halotti bizonyítványokat kiállító orvosoknak nem tűnt fel semmi. A "halál angyala" idősek otthonában dolgozott a Bonn melletti Wachtbergben, a gyilkosságokat, illetve emberöléseket 2003 novembere és 2005 áprilisa között követte el. A szakértők nem zárták ki, hogy Giersberg egyes esetekben szánalomból ölt, egy esetben pedig a páciens kérésére.

Giersberget tavaly nyáron vették őrizetbe, először mindent bevallott, majd visszavonta vallomását. Azt mondta, hogy a kihallgatások közben elvesztette uralmát az idegei felett, és azért "tálalta fel az asszonyok meggyilkolásáról szóló hazugságot". A védelem azzal próbálta mentegetni Giersberget, hogy gyerekkora óta kisebbrendűségi komplexusban és feltűnési vágyban szenved, ezzel magyarázható a korai vallomás.

A bírósági annyira súlyosnak találta Giersberg cselekedetét, hogy esetében az életfogytig tartó elzárás valóban élete végéig szól: tizenöt év után sem függesztik fel próbaidőre a büntetés végrehajtását.