Hóvihar nehezíti a közlekedést

2002.01.02. 09:35
Az ország keleti részén a sűrű havazás és a viharos szél nehezíti a közlekedést. A fővárosban hatvan munkagépet indítottak útnak az útburkolat tisztítására és sózására. Az autópályák és főutak általában szárazak, viszont sok mellékút síkos, jégbordás. A frontérzékenyek erős hidegfronti hatásra számíthatnak.
Sűrű havazás kezdődött szerdán reggel a fővárosban, ezért a közterület-fenntartók hatvan munkagépet indítottak útnak az útburkolat tisztítására és sózására - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője.

Elsősorban a fő- és tömegközlekedési utakat, a hidakat, felüljárókat, továbbá a közintézmények, főleg a kórházak környékét tisztítják a hótól és gondoskodnak a síkos útburkolat szórásáról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében főként Nyírbátor és Vásárosnamény környékén sűrű a hóesés, amely a látási viszonyokat is beszűkítette, mindössze 100-200 méternyi útszakaszt tudnak áttekinteni maguk előtt a járművek vezetői.

Az autópályák és főutak általában szárazak. Csupán Békés megye egy részén havas, északnyugaton pedig vizes az útburkolat. A mellékutak az Alföldön és a nyugati határszél környékén, valamint a Bakonyban jégbordásak, a keréknyomok is jegesek, továbbá sok helyen a letaposott hótól síkos az útburkolat.

Viharos erejű szél okoz helyenként gondot a járművezetőknek, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Nógrád, Tolna megyében.

Budapesten egyelőre zavartalanul, a hétfői menetrend szerint közlekednek a BKV járatai. Az iskolaszünet miatt egyelőre nem közlekedik a 2/A villamos, az autóbuszok közül pedig a 18/A, a 48/A, a 99/A, valamint a 32-es és a 666-os gyorsjárat. Kábellopás bénította meg a fogaskerekű közlekedését. Ezért a Svábhegy és Széchenyi hegy között autóbuszok szállítják a fogaskerekű utasait, a Városmajor és a Svábhegy között pedig sűrítették a 21-es buszjáratot.

A MÁV vonalain nem okoz gondot a tél, mindenütt menetrend szerint indultak útnak a vonatok.

A meteorológiai jelzések szerint északnyugat felől felhőátvonulás, futó havazás, kisebb eső, többfelé viharos erejű széllökés várhatók. A frontérzékenyek erős hidegfronti hatásra számíthatnak. A fővárosban kora estig nemcsak havazásra, hanem a csapadék sok más formájára, többek között ónos esőre is számítani lehet.