Valér
4 °C
8 °C

További hófúvások lesznek

2005.01.27. 08:13
Szerdán köszöntött be az igazi tél Magyarországon és Európa több más országában. Hatalmas hó- és szélviharok okoztak súlyos fennakadásokat a közlekedésben és elzártak számos települést. A meteorológusok szerint a hét hátralévő részében jelentős havazás nem várható ugyan, de a helyenként viharos szél újabb hótorlaszokat emelhet. Tartósan hideg lesz.
Csütörtökön erősen felhős lesz az ég, havazásra csak helyenként és szórványosan számíthatunk. Élénk, időnként erős lesz az északkeleti szél, a hőmérséklet csúcsértéke -3, -2 fok körül alakul. Késő este -6, -8 fok várható. Pénteken változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elszórtan alakul ki kisebb havazás, hózápor várható. Élénk lesz az északnyugati, északi szél. Hajnalban -12, -7 fok, helyenként -15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -6, -2 fok között alakul.

A hét végére tovább csökken a hőmérséklet, szombaton hajnalban -14, -9 fok, helyenként -17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -8, -4 fok között alakul. Vasárnap már igen zord időre számíthatunk, megerősödik az északi szél, hajnalban -15, -10 fok, helyenként -20 várható. A hőmérséklet csúcsértéke -8, -5 fok között alakul.

Járhatatlan mellékutak


Esti havazás
Klikk a képre!

Több mellékutat lezártak Fejér megyében, a folyamatosan erősödő szél ugyanis hónyelveket, hóátfúvásokat alakított ki, és az érintett utakon lehetetlenné tette a közlekedést, közölte az MTI-vel csütörtökön a rendőrség. Lezárták Székesfehérvár és Úrhida között a 7201-es utat, Székesfehérvár Iszkaszentgyörgy között a 8202-es utat, valamint a Fehérvárcsurgót és a 81-es utat összekötő utat. Nem közlekedhetnek a járművek Magyaralmás déli bekötő útján, valamint a 6209-es út Sárosd és Sárkeresztúr közötti szakaszán, mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Javult a helyzet, már csak kilenc települést zár el a hó, Vasban nincs elzárt falu, tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön délután az MTI-t. (Délelőtt még 13 elzárt település volt.) Dobson Tibor elmondta, ezeknek a településeknek a zöme Zala megyében van, a megyében öt települést - Zalaszentiván, Belezna, Kerecseny, Orosztony, Vaspör-Velence - nem lehet megközelíteni. Vasban már nincs elzárt település.

Posta

A Dunántúlon a havazás miatt kialakult közlekedési nehézségek miatt a mobil postajárat 120 helyen nem tudta megkezdeni a kézbesítést, közölte a Magyar Posta Rt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel. A Nyugat-Magyarországon működő mobil postai járatok közül 44 járat 120 településen nem tudta megkezdeni a kézbesítést az éjszakai intenzív havazás és jegesedés miatt csütörtökön - írta közleményében Tomecskó Tamás. Legkritikusabb a helyzet Vas és Zala megyében, valamint Csorna és Pápa térségében.

Közlekedés


Szerdai hóhelyzet
Klikk a képre!

Az autóbuszok csak a főutakon közlekedtek, a jól megközelíthető településekre az esti járatok is elindultak. A vonatok jelentős késésekkel közlekedtek. Továbbra is jelentős késésekkel közlekednek a nyugat dunántúli megyékben a vonatok. A Sopron-Győr, Sopron-Szombathely, Zalaegerszeg illetve Nagykanizsa térségében továbbra is kritikus a helyzet. A nemzetközi vonatokat a nyugat-európai időjárás miatt az osztrák vasúttársaság nem közlekedteti, Budapestről egyenlőre csak Hegyeshalomig járnak. Speciális hószolgálat biztosította a légi közlekedést Ferihegyen, a repülőtéren 15 hókotró és több mint 160 dolgozó foglalkozott ezzel a munkával. Jelentős késések nincsenek.

A határőrség szóvivője szerint a hóakadályok miatt a fertődi határállomást csütörtök délig nem lehetett megközelíteni. A határzárt délben feloldották, azonban délutánra ismét megközelíthetetlenné vált az állomás. Kovács Iván határőr ezredes közleménye szerint a határt átlépni szándékozók a soproni vagy a kópházi közúti átkelőhelyeket vegyék igénybe. Az osztrák határellenőrző szervek szigorúan ellenőrzik, az autósok rendelkeznek-e téli gumival. Az autósok Rábafüzesnél, Kőszegnél, Szentpéterfán, Bucsúnál és Bozsoknál csak hólánc megléte esetén léphetnek Magyarországra.

Csütörtök déltől feloldották a teherjárművek hólánchasználatára vonatkozó kötelezettséget a 6-os főútnak a Mecseken átvezető szakaszán. Szerdán ezen a szakaszon számos teherautó elakadt, ezért rendelték el a korlátozást.

Balesetek

Több baleset is történt a havazás miatt. Pest megyében egy ember meghalt, amikor egy kisteherautó megcsúszott, majd az árokba borult az 5-ös főút Dabas és Örkény közötti szakaszán. A közlekedési viszonyok miatt a megszokottnál kicsit lassabban, de minden beteghez időben odaértek a mentők - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. A nap folyamán 20-30 százalékkal több riasztást kaptak a mentők elsősorban végtagtörések miatt. Előfordult, hogy egy hegyi utcában nem tudott felmenni a mentőautó, ezért szánkóval csúsztatták le a beteget. Pázmándfalun az útviszonyok miatt nem vihettek egy kismamát a kórházba, így a helyszínen vezette le a szülést a mentőápoló és a mentőgépkocsi-vezető - jellemezte a helyzetet a szóvivő.


Megérkezett a tél Európába is

A 85-ös főúton a Győr-Moson-Sopron megyei Enese térségében csütörtök hajnali öt óra körül egy külföldi autóbusz fának ütközött és oldalára borult. A negyven német és román utas közül többen könnyen megsérültek, őket a helyszínen látták el a mentők. A sérülést nem szenvedett utasokat a győri városházán helyezték el. Egy könnyű sérültet szállítottak kórházba, a többeket a helyszínen ellátták.

Európai helyzet

Fagyos szelek, a hideghullám hozta havazás jellemzi egyébként szinte egész Európát. A Kárpátok feletti középponttal markáns ciklon található, mely jelentős havazást okoz a Kárpát-medence környékén. A kontinens nagy részén télire fordult az időjárás, sokfelé havazik és hófúvások alakulnak ki.

Szinte teljesen megbénította Horvátország középső részén és tengerparti vidékén a közlekedést a három napja szakadó hó, az Adriai-tenger partján számos települést és a partok előtt több szigetet zárt el a túlvilágtól a nagy mennyiségben lezúdult csapadék, közölték a helyi hatóságok.