Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Vonatok kerültek a hó fogságába

2003.02.05. 18:30
Továbbra is gondokat okoz a havazás: Borsodban, Hevesben, Veszprém- és Szabolcs megyében a hóátfúvások miatt egyre több a járhatatlan út, a vasúti közlekedésben pedig folyamatosak a késések, illetve a járattörlések Veszprém megyében bizonyos útszakaszokon a rendőrök ellenőrzik a hólánc használatát. Lezárták a záhonyi határátkelőhelyet.
A rendkívüli időjárás miatt Karcag és Tiszafüred között már járhatatlan a vasúti pálya. Nagytanya megállónál elakadt a személyvonat egy 80 centiméter magas hótorlaszban. Szintén a hótorlasz fogságába került Poroszló, illetve Görögszállás állomáson a személyvonat. Ezeknek a vonatoknak a kiszabadítása, és a járhatatlan pálya felszabadítása nagy erőkkel megkezdődött.

Hószünet Borsodban és Szabolcsban
Az oktatási miniszter a megyei főjegyző kezdeményezésére szerda délután Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nevelési-oktatási intézményeiben csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendelt el - tájékoztatta az oktatási tárca szerdán délután az MTI-t. A tárca közlése szerint Borsod és Szabolcs megyében olyan mértékű a hóesés és olyan erős a szél, hogy a főjegyző kezdeményezte a rendkívüli szünetet. A minisztérium tájékoztatójából kiderül az is: bár több helyen kritikus a helyzet, de eddig ilyen intézkedésre máshol nem volt szükség.
Veszprém megyében szerdán délutánra 16-ra emelkedett a hóakadályokkal elzárt utak száma. A megyei közútkezelő kht. ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, bár a megyében nem havazik, Sümeg, Tapolca, Devecser térségében a szél viharos erejűre változott, s hiába tisztítanak meg a hóekék egy-egy szakaszt, a szél újra hóval teríti be az utat.

Veszprém körzetében változatlanul járhatatlan a Vilonya-Peremarton-Berhida-Osi útszakasz, Pápa térségében pedig a Pápakovácsi-Ganna-Döbrönte útvonal. A helyzet Tapolca és Sümeg térségében a legkritikusabb: nem járhatóak a Sümeg-Keszthely, a Devecser-Tapolca és a Nyirád-Sümeg közötti útvonalak. Szerdán délutánra hóakadályok miatt leállt a forgalom Devecser-Sümeg, Ötvös-Dabronc, Tét-Marcalto, valamint Aszófo és Tótvázsony között is. Ajka térségében járhatatlan az Iszkáz-Kiscsosz-Csögle-Adorjánháza-Nagypirit közötti útszakasz. Az ügyeletes tájékoztatása szerint a hóátfúvások miatt nehezen járható a megyét átszelő 8-as számú főút is.

A 8-as főút bakonyi szakaszán - Veszprém és Bakonygyepes között - szerdától kötelező a gépjárműveken a hólánc használata. Hasonló rendelkezés vonatkozik a Városlőd-Pápa közötti bakonyi útvonalon közlekedőkre is. A rendőrség ellenőrzéseket tart ezeken az útszakaszokon.

Lezárták a záhonyi határátkelőhelyet

Határozatlan időre lezárták a záhonyi átkelőhelyet szerda kora estétől a kritikussá vált hóhelyzet miatt a magyar-ukrán határon. Továbbra is megközelíthetetlen a magyar-szlovák határon fekvő pácini átkelő és ugyancsak szerdán kora estétől a sátoraljaújhelyi határátkelő mindkét oldala. Orodán Sándor, a határőrség szóvivője az MTI-nek elmondta: az udvari és a drávaszabolcsi horvát határátkelőhelyen szüneteltetik a teherforgalmat.

Közölte: a záhonyin kívül Magyarország többi határállomása nyitva van, az ország déli átkelőhelyein be- és kilépő autóknak hólánccal kell rendelkezniük. A belépő magyarok hólánc nélkül is hazatérhetnek. Orodán Sándor tájékoztatása szerint a határátkelőhelyek tisztítása folyamatos.

Jászság: négy út lezárva

Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy utat lezártak a forgalom elől szerda délelőtt. Az erős északnyugati szél hótorlaszokat épített, az érintett helyeken a munkagépek folyamatosan dolgoznak. Szecsei István, a megyei közútkezelő társaság ügyeletesének tájékoztatása szerint nem lehet közlekedni az Újszász és Tápiógyörgye, a Kunhegyes és Abádszalók, valamint a Tiszaszentimre és Tiszaderzs közötti úton. Szintén járhatatlan a Tiszapüspökibe vezető bekötőút. További 14 úton kisebb-nagyobb hótorlaszok vannak, a főutak azonban mindenütt járhatók. A mellékutak egy részén csak egy nyomon lehet haladni.

Járhatatlanná váló utak Borsodban

Az intenzív havazás és a hófúvások miatt egyre több út válik járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elsősorban a megye déli, délkeleti részén, hótól elzárt település viszont nincs - tájékoztatta az MTI-t szerdán kora reggel a megyei közútkezelő társaság ügyelete. Dobos Zsolt elmondta: sem személy-, sem pedig teherautóval nem lehet közlekedni a Hernádnémeti-Tiszalúc és a Mezőkövesd-Bogács közötti úton. Személygépkocsival nem járható a Mezőkövesd-Andornaktálya, a Mezőkövesd-Bükkzsérc, a Mezőkövesd-Szomolya, a Mezőkövesd-Árokto és a Mezőkövesd-Szentistván közötti út, valamint a cserépváraljai bekötőút. Ugyancsak járhatatlan személyautóval a Mezőnyárád-Szentistván, a Mezőkeresztes-Mezőcsát, a Mezőcsát-Ároktő, a Bocs-Kesznyéten és a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út.

Csak egy sáv járható sok alsóbbrendű úton

Sok alsóbbrendű út - főleg a Hernád völgyében és Dél-Borsodban - csak egy nyomsávon, és csak igen nehezen járható. Negyven kombinált gép és két hóeke folyamatosan tisztítja a megye útjait. A hóréteg vastagsága helyenként már meghaladja a 35 centimétert. Miskolcon is kritikus a helyzet. A borsodi megyeszékhelyen elsősorban a tömegközlekedési útvonalakat takarítják, hét géppel. Tizenhárom munkagép a mellékutakon dolgozik. A városi autóbuszok nagy késésekkel indulnak. A lyukóbányai úton egy meghibásodott busz nehezíti a közlekedést.

Nyolc járhatatlan út Hevesben

Nyolc útszakasz járhatatlanná vált szerda reggelre Heves megye déli részén, Heves körzetében, az immár 28 órája tartó havazás, az erős szél és a mindezek nyomán kialakuló hóátfúvások miatt. A Heves megyei közútkezelő kht. ügyeletesének tájékoztatása szerint személygépkocsival járhatatlanok a Poroszlót Borsodivánkával összekötő 3301-es, a Hevesvezekényt Kiskörével összekötő 3209-es, a Tarnaszentmiklós és Kömlő közötti 3211-es, a Visznek és Tarnaős közötti 3205-ös, a Besenyőtelek felől Kömlőre haladó 3212-es, a Mezőszemere és Farmos közötti 33102-es utak, valamint a 33101-es mezőtárkányi és a 32113-as átányi bekötő utak.

Közlése szerint ezeken az útszakaszokon több kilométer hosszúságban 50-60 centiméter magas hóátfúvások alakultak ki, ezért az utak mentén fekvő települések csak négy kerékmeghajtású teherautókkal, illetve terepjárókkal közelíthetők meg. Hozzátette: a közútkezelő munkagépei ugyan egész éjszaka dolgoztak, ám alig takarították el a havat egy-egy útszakaszon, a szél azonnal visszahordta. Arról is beszámolt, hogy a megye főútvonalainak burkolata havas, hókásás, a mellékutak pedig havasak, a Bükk és a Mátra hegyi szakaszai csak téli gumival felszerelt gépkocsival járhatóak.

Hóátfúvások Szabolcsban is

Folyamatosan szakadó hó és viharos erejű szél nehezíti a közlekedést Szabolcsban - jelenti a HavariaPress. A rendőrség kora délután befejezte a helyszínelést a nyírtelki halálos gázolás ügyében, ám ennek ellenére továbbra is lezárva tartja Nyíregyháza és Rakamaz közt a 38-as főutat, amely gyakorlatilag járhatatlanná vált a hóviharban. (Lásd keretes anyagunkat!) Visszaállították az útzárat a 36-os főúton, Nyíregyháza és Tiszavasvári között is. Ezt az útszakaszt is baleset miatt zárták le délelőtt a rendőrök, majd déltájban rövid időre feloldották a korlátozást. Kora délután azonban újból lezárták ezt a főutat is. Mindkét főútvonalon csak célforgalmat engedélyeznek.

Gázolt a hókotró
Halálra gázolt a hókotró a 38-as főúton Nyírteleknél szerda délelőtt egy nyíregyházi férfit. A 44 éves férfi autójában érkezett a helyszínre, ahol kevéssel előtte egy mikrobusz árokba csúszott. A férfi kiszállt az autójából, hogy segítsen kitolni az árokból a furgont, majd visszaindult autójához. A viharos erejű szélben a férfi háttal indult a kocsija irányába, ám alig tett meg néhány lépést, amikor elcsúszott, és az éppen oda érkező hókotró alá zuhant. A férfi olyan szerencsétlenül esett, hogy a hókotró első és hátsó kereke is átment a fején, így azonnal szörnyethalt. A mostoha időjárás miatt nehezen megközelíthető helyszínen a baleset körülményeinek vizsgálata kora délutánig tartott.
Jégtelenítési munkálatok miatt 10-15 perces késéssel indulnak a repülőgépek a Ferihegyi repülotérrol - tájékoztatta Péter Gyöngyi, a Malév szóvivője az MTI-t szerda reggel. Közlése szerint az éjszaka folyamán a kifutópályákat a hótól megtisztították, az érkező járatokat menetrend szerint fogadják. Hozzátette: a velencei járatot kedden törölték, mert két órát késett a repülőgép, és a személyzet kötelezo pihenőidejét nem tudták biztosítani; az utasokat a római járat elszállította.

Hóakadály miatt elakadt mentő

Borsod megyében egy betegszállításra induló mentautó hóakadályba került, a katasztrófavédelem emberei segítenek kiszabadítani a járművet - közölte szerda délelőtt Győrfi Pál, az Országos Mentszolgálat szóvivője az MTI érdeklődésére. Az ország déli részén az utak igen síkosak, ezért a mentők csak késésekkel tudják szállítani a betegeket.

A sűrgős ellátásra szorulókra koncentrálnak

A szóvivő tájékoztatása szerint az egész országban az egyre lassuló közlekedés miatt a mentők elsősorban a sürgős ellátásra szorulókat szállítják, s a betegeket a különböző vizsgálatokra csak jelentős késéssel tudják eljuttatni, vagy elhalasztják az utat. A szóvivő tájékoztatása szerint biztonságos és gyors szállítás érdekében a mentőautók mind a négy évszakra alkalmas gumikkal közlekednek, illetve hólánccal vannak ellátva.

Ha kell a honvédség is segít

Hozzátette: a havazás miatt a szolgálat üzembe állította 70, négykerék-meghajtású mentőautóját is, és ha az időjárási körülmények javulnak, akkor szükség esetén a légi mentést is igénybe kívánják venni. Ha egy település mentőautóval megközelíthetetlenné válik, a katasztrófavédelemtől kölcsönkapott lánctalpas járműveket, traktorokat és terepjárókat használják a mentők, rendkívüli helyzetben pedig a honvédség segítségét is igénybe tudják venni - tájékoztatta az MTI-t Győrfi Pál.

A Fővárosi főútvonalak enyhén hókásásak, sónedvesek, de jól járhatóak, az éjszakai tömegközlekedési járatoknál nem volt gond, s a szerda reggeli BKV-járatok is rendben közlekednek. Egész éjszaka 110 munkagép - köztük 15, ekével felszerelt szemetesautó - takarította a havat Budapest főútvonalain, a hidakon és felüljárókon, továbbá 1760 kézi hómunkás is dolgozott éjszakai muszakban. A hatékonyabb munka érdekében 12 konvojt is összeállítottak a munkagépekből - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője, Szegedi Péter.

Hajnalban még minden rendben

A BKV fődiszpécsere szerint az utak takarításának, szórásának köszönhetően az éjszakai járatok gond nélkül közlekedtek, s miután elállt éjszaka a havazás, a reggeli járatok indítása sem okozott nehézséget, nincsenek fennakadások és rövidített útvonalak a hegyi járatoknál sem.

  • Vennék
  • Hírek