Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Borsodban kritikus a helyzet

2003.02.06. 12:44
Számos utat lezártak országszerte a havazás miatt. Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet, ahol 100 mellékút járhatatlan: a megye szerint indokolt lenne a vészhelyzet kihirdetése. Szabolcsban megfagyott egy idős ember. Szerdán a fővárosban 21 centiméter hó esett, s az éjszaka 100 munkagép takarította a havat a főútvonalakon, így a fővárosi útvonalak jól járhatóak. Nagy késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben.
Budapesten a tömegközlekedés zavartalan - nyilatkozta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője csütörök reggel az MTI-nek. Jutott erő már a fontosabb mellékútvonalakra is, így a kenyérgyárak, kórházak, rendelőintézetek és egyéb jelentősebb közintézményekhez vezető utakat is tisztították.

Száz munkagép dolgozik a fővárosi utakon

Mivel az előrejelzések csütörtökre is jósoltak havazást, a FKF Rt. továbbra is vesz fel kézi hómunkásokat. Amennyiben eláll a havazás, a munkagépek további mellékutakon és a lakótelepeken is megkezdik a hóeltakarítást. Reggeltől várhatóan ismét száz munkagép dolgozik a fővárosi utakon, gyakorlatilag melegváltással folytatják a munkát, s a műszakiak is állandóan szolgálatban vannak, hogy biztosítsák a munkagépek bevethetőségét, üzemképességét. Szegedi Péter újólag arra kérte a budapesti tömbházfelügyelőket és magánház-tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt folyamatosan takarítsák, elkerülendő a gyalogosbaleseteket.

Budapesten csütörtökön reggel a BKV valamennyi járata elindult. Lényegében zavartalanul közlekedtek az autóbuszok a hegyi vonalakon is.

Tanítási szünet
Csütörtökre Nyíregyháza összes közoktatási intézményben tanítási szünetet rendeltek el, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye többi iskolájában pedig a szünet elrendeléséről a fenntartó dönthet. A Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtök reggeli közleménye szerint a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola főigazgatója a bejáró hallgatóknak engedélyezte a távolmaradást. A bizottság az oktatási intézmények fenntartóinak javasolja továbbá, hogy településük és környéke közlekedési viszonyait, a havazás okozta gondok hatását mérlegelve, saját hatáskörben döntsenek a részleges vagy teljes oktatási szünetről, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.
A KKB kéri az oktatási intézmények vezetőit, hogy a tanulók, a hallgatók csütörtöki és pénteki késését, távolmaradását fogadja el igazolt késésnek, illetve távolmaradásnak. - A bizonytalan közlekedési helyzetre tekintettel a szülők mérlegeljék azt, hogy elengedhetik-e gyermeküket iskolába. Ha úgy döntenek, hogy biztonságosabb otthontartásuk, nem kell igazolatlan hiányzástól tartaniuk - áll a közleményben.

Változatlan erősséggel havazott csütörtök reggel Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, valamint Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta az MTI-t az Útinform ügyeletese. Komárom térségében viharos erejű a szél, így különösen nehézkessé vált a közlekedés az M1-es autópályán. A többi autópályán is gondot okoz a havazás.

Borsod megyében 68 út járhatatlan

A legkritikusabb a helyzet változatlanul Borsodban. Valamelyest mérséklődött a szél és csökkent a havazás intenzitása csütörtök délelőttre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ennek ellenére 102 település még mindig a hó fogságában van és 68 út járhatatlan. A megyei közútkezelő társaság tájékoztatása szerint jószerivel az egész megyében kritikus a helyzet.

Az alsóbbrendű utak többsége járhatatlan a megyében, de megbénult a forgalom a 37-es számú főközlekedési úton is, Miskolc és Szerencs között. A Borsod Volán Rt. 202 járata nem indult el csütörtök délelőttig, főleg a Mezőkövesd, az Encs, a Tiszaújváros és a Sátoraljaújhely környéki buszok kénytelenek vesztegelni.

Beszakadt egy üzemi csarnok teteje a rárakódott hó súlya alatt Sátoraljaújhelyen csütörtök délben, a romok között három embert keresnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a gyár munkásai mellett két tűzoltóautó személyzete dolgozik a helyszínen, és hamarosan polgári védelmi egységek is érkeznek.

A megye szerint vészhelyzet van

Továbbra is indokoltnak tartaná a vészhelyzet kihirdetését Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részeire a megyei védelmi bizottság. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerint azonban erre nincs ok.

Kormos Dénes, a védelmi bizottság alelnöke elmondta: miután tovább súlyosbodott a helyzet a megyében, elsősorban a dél-borsodi térségben, a Bodrogközben és Zemplénben, úgy vélik, helyesen döntöttek akkor, amikor vészhelyzet kihirdetését kezdeményezték a kormánynál.

Utasítás a hóhelyzet felszámolására
A rendkívüli időjárásra való tekintettel a Kormányzati Koordinációs Bizottság elrendelte a különböző szervek feladatait az országban kialakult időjárási válság mielőbbi rendezése érdekében - jelenti a HavariaPress.

A rendőrség elsődleges feladata az utakon rekedt autósok mielőbbi kimentése, valamint, hogy az elakadt járművek okozta baleseti kockázatot csökkentsék és amennyire lehet őrizzék az elhagyott járműveket. A határőrség feladata, hogy az országba belépő kamionoknál ellenőrizzék a hólánc meglétét és az indokolt régióban azok használatát. A katasztrófa védelmi szervezetek legfőbb feladata az érintett útszakaszok mentén melegedőhelyek felállítása, a különösen veszélyeztetett megyékben életmentő konvojok létrehozása a honvédség segítségével, illetve a megközelíthetetlen települések élelmiszerrel való ellátása.

- Tudomásul vesszük a bizottság döntését, bár azzal nem értünk egyet - tette hozzá az alelnök. Közölte, hogy csütörtökön, még a délelőtti órákban katonai segítség érkezik a megyébe. Debrecenből terepjárókat várnak, és több helikopter érkezését is jelezték. A nehéz katonai terepjárók az utak megtisztításában is segédkeznek. Az utakon sok keresztbefordult, árokba csúszott kamiont kell kimenteni, ezek ugyanis akadályozzák a hóekék és hómarók munkáját.

Hajdú-Bihar megye északi részén folyamatosan havazik és erős a szél, de a térségben valamennyi főközlekedési út két nyomtávon járható. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese beszámolt arról is, hogy a szerdán délben Földes térségében árokba csúszott veszélyes anyagot szállító kamiont éjszaka sikerült kimenteni. Minimális mennyiségű veszélyes anyag került a földre, amit a szakemberek ártalmatlanítottak, s a kamion hajnali háromnegyed 3-kor Ártándnál Románia felé elhagyta az országot.

Szabolcsban megfagyott egy ember

Ismét intenzívvé vált a hóesés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a csütörtök délelőtti órákra 26 alsóbbrendű út vált járhatatlanná, míg három főút - közte a 36-os számú, Nyíregyháza és Tiszavasvári között - csak egy nyomon járható. Tizenhét tanyai településre vezető bekötőút szintén járhatatlan Nyíregyháza, Kálmánháza, Nyírtelek, Ibrány, Nagyhalász, Tiszatelek és Dombrád körzetében.

Egy idős embert holtan találtak a hozzátartozói paszabi lakásának behavazott udvarán csütörtökön. A férfi feltehetően háziállatait akarta megetetni, az udvaron elesett, és az elsődleges orvosi vélemény szerint kihűlt.

Két Heves megyei település megközelíthetetlen

A Heves megyei Átány és Kisköre a hóakadály miatt megközelíthetetlenné vált - jelenti a HavariaPress. A két település összes bekötõútja minden irányból megközelíthetetlen és le van zárva. Az M3-as autópálya Heves megyei szakaszán hókásás. Az autópályán a leállósávok és a pihenõhelyek nem használhatóak, a lehajtók egy sávban járhatóak. A Volán a megyén kívüli járatait a Budapest-Eger között közlekedõ buszok kivételével nem indította el. A megyén belül a helyi és helyközi járatok menetrend szerint közlekednek, 10-15 perces késéssel.

Mentőautó a hó fogságában

Lényegesen romlottak a közúti közlekedés feltételei csütörtökre virradóra, illetve reggelre Komárom-Esztergom megye délnyugati részén. A már lezárt Nagyigmánd-Tárkány-Bana-Ács közötti útszakaszok mellett a hóátfúvások miatt járhatatlanná vált Kisbér környékén szinte az összes alsóbbrendű út. Hozzátette: helyenként 1,5-2 méter magasak a hótorlaszok Bakonyalján, ez az utak ellenőrzését és tisztítását is lehetetlenné teszi. Kritikus a helyzet továbbá a Bokod és Pusztavám közötti útszakaszon, valamint Kecskéd határában. Az előbbi helyen egy kombinált úttisztító gép, az utóbbin pedig egy mentőautó maradt időlegesen a hó fogságában.

Árokba csúszott egy autóbusz
Árokba csúszott a Bács Volán Rt. egyik menetrend szerinti járata Jánoshalma közelében csütörtökön a kora reggeli órákban, személyi sérülés nem történt - értesült az MTI a bajai védelmi bizottság ügyeletén. Az autóbusz Bajáról haladt Kiskunhalasra, amikor a rémi elágazásnál árokba csúszott.

Tolna megyében mérséklődött a havazás csütörtökön, de nem lehet közlekedni a Szekszárd-Decs-Várdomb, az Őcsény-Szőlőhegy, a Simontornya-Nagyszokoly-Iregszemcse, az Iregszemcse-Tab, a Nagydorog-Paks útvonalon, továbbá Felsőnána, Murga és Szentivánpuszta bekötőútjain. Egy nyomon és csak nehezen járható a 61-es út Simontornya-Tamási-Dombóvár közötti része, valamint 13 alacsonyabb rendű út. A Paksi Atomerőmű Rt. vidéki dolgozóinak egy része szerdán nem tudott hazamenni a munkahelyéről, nekik az erőműben pihenőhelyet rendeztek be, és csütörtökön ismét munkába állhatnak. Az erőműbe vezető utakat csütörtök hajnalra megtisztították, így a dolgozók és a szállító járművek bejuthatnak.

45 cm-es hó alatt Pest megye

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 4-es főúton, Fegyvernek és Kondoros között szerdán délután kamionok fordultak keresztbe, ezért több száz jármű egész éjszaka a térségben vesztegelt. A 4-es főutat Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határától lezárták, és nem engedik be a forgalmat Abony, valamint Karcag felől sem.

Az erősödő szél miatt több utat is le kellett zárni csütörtökre virradó éjszaka Budapest környékén. lezárták a Herceghalom és Biatorbágy közötti útszakaszt is, valamint reggel háromnegyed hétkor a 6-os utat Százhalombatta és Ercsi között. Általában 30 centiméteres hó borítja Pest megyét, de Monor környékén a hó vastagsága már elérte a 45 centimétert.

Malév: kisebb késések
Nem okozott komolyabb fennakadást a havazás a légi közlekedésben a Ferihegyi Repülőtéren csütörtök reggel, bár a repülők jégtelenítése miatt a Malév-gépek 10-15 percet késnek.

Az intenzív havazás miatt 7.30 órakor nem tudott elindulni Münchenbol a Malév menetrend szerint járata.

Az óránként 40 kilométeres sebességű szél és a 60-65 kilométeres széllökések miatt egyre kritikusabb a helyzet a Fejér megyei utakon, s már a főútvonalakon is nehezen tudja fenntartani a forgalmat a közútkezelő kht. A közlekedési szakemberek nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy gépkocsival ne induljon útnak a térségben. egyre nehezebben járható a 7-es út, ahol különösen a Székesfehérvár és Szabadbattyán közötti szakaszon kritikus a helyzet, s nagy nehézségek árán tudják csak fenntartani a forgalmat a 61-es uton is. A megyében valamennyi csak mellékúton elérhető település megközelíthetetlen.

Országszerte szünetelnek, vagy késnek a vonatok

A rendkívüli téli időjárás miatt a MÁV szinte valamennyi vasútvonalán késésekre kell számítani - jelenti a HavariaPress. A tervek szerint elindítják a vonatjáratokat, de egy-két helyi vonat várhatóan kimarad a menetrendből, például a budapesti elővárosi forgalomban. A vasúttársaság vonalhálózatán folyamatosan dolgoznak a hóekék, hókotró-járatok, valamint a hó eltakarító munkások.

A hóakadályok miatt szünetel a vonatközlekedés Nyíregyháza-Nyíradony vasútvonalon, a Nyíregyháza-Herminatanya-Balsa illetve a Dombrád vonalszakaszon. Nem járnak a szerelvények a Kecskemét-Kiskőrös, illetve a Kecskemét-Kiskunmajsa között, valamint a Balatonfenyvesi kisvasúton sem. A rendkívüli hóesés és erős szél miatt a vonatpótló autóbuszok sem tudják szállítani az utasokat Kunszentmiklós-Tass-Dunapataly vasútvonalon, valamint a Pincehely-Tamási és a Dombovár-Lepsény szakaszokon. Az egész országban tapasztalható késések miatt a MÁV arra kéri az utasokat, hogy az indulás előtt mindenképpen érdeklődjenek az ingyenesen hívható 06-80-204-281-es zöldszámon.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen