Sára, Márió
2 °C
6 °C

Késnek a vonatok és a buszok

2006.02.09. 10:21
Budapesten havasak a mellékutak, a buszok különösen a hegyi járatokon késnek. A MÁV több vonalán késnek a vonatok, de elzárt település nincs az országban. Napközben elsősorban keleten alakulhat ki havazás, hózápor

Az ország nagy részében, Budapesten is szerda este 8 órakor intenzív havazás kezdődött, s csütörtök hajnalig 10-20 centiméteres hó hullott.

A fővárosban havasak, síkosak a mellékutak, a BKV járatai különösen a hegyi járatokon kisebb késéssel közlekednek - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság.


Klikk a képre!

A mellékutak havasak, síkosak, takarításukra kizárólag a fő- és tömegközlekedési útvonalak megtisztítása után kerül sor - tette hozzá a közlemény, amelyben a közterület-fenntartó fokozott körültekintést kér a közlekedés résztvevőitől, különösen a gépjárművezetőktől.

Csütörtökön napközben elsősorban keleten alakulhat ki havazás, hózápor. A déli szél nyugatira fordul, és időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0, +5 fok között valószínű.

Nincs elzárt település

A havazás alapvetően az ország középső, északi és keleti részein jellemző, elzárt településről a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak egyelőre nincs tudomása.

Toborzás
A társaság kézi hómunkásokat vesz fel reggeli műszakra - reggel hat órától délután két óráig tartó munkavégzésre -, amelyért nettó 2500 forintos bért fizet. A közterület-fenntartó kérte a magánház tulajdonosokat, házkezelőségeket, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

A legtöbb hó, mintegy 20 centiméternyi, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében esett, de a fővárosban és Pest megyében is elérte a 10-15 centimétert - mondta Dobson Tibor szóvivő. Nagyobb közlekedési baleset csütörtök reggelig nem történt. Borsodban és Nógrádban jellemzőek voltak árokba csúszások, elakadások.

A főváros környékén az M0-ás autóút Anna-hegyi szakaszán, valamint az M7-es autópálya és az M0-ás találkozásánál az éjszakai órákban kamionok akadtak el - mondta a szóvivő.

Hajdú-Biharban 10-15 centi hó esett az éjjel, a közlekedés megyeszerte lelassult. A helyi Volán munkatársai szerint az autósok tömegével lepték el az utakat, így a buszjáratok 15-25 perces késéssel közlekednek. A havazás a megyében közlekedő vonatokat nem érinti, a késés mindenhol tíz perc alatt maradt.

Késnek a vonatok

A Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon azonban késnek a vonatok, mert a szolnoki pályaudvaron a havazás akadályozza a váltóberendezés állítását - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel. Mint Kavalecz Imre, a társaság szóvivője hozzátette, szintén késnek a vonatok a Dunakanyar vonalán, valamint a komáromi, a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vasútvonalon is.