Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hatszáz francia autós akadt el a hóban

2005.12.28. 12:44
Európa szerte gondokat okoz az erős havazás, Farnciaországban több száz autó akadt el a hóban, Olaszországban az útakadályokat okozó havazás miatt több autópályát lezártak. De Nagy-Britanniában is közlekedési fennakadásokat okozott a rossz időjárás.

Az északkelet-franciaországi Nancy közelében a hirtelen lehullott, harminc centis hó miatt autósok százai akadtak el, sokan kényszerültek arra, hogy közösségi szálláson vagy szállodában töltsék az éjszakát. Az A31-es autópályán, Luxemburg irányába számtalan elhagyott gépkocsi áll az úton.

Teherautóstop

A hatóságok elrendelték, hogy a teherautók parkolóhelyekre álljanak be, ne közlekedjenek addig, amíg normális időjárási és közlekedési feltételek nem lesznek. Az autósokat arra kérték, hogy ne használják járműveiket.

Több száz személy akadt el Normandia nyugati részében Calvados térségében is, ahol az A84-es utat lezárták, közölte a francia útinform. A teherautóknak itt is megtiltották a közlekedést. Remi Fromont közlekedésbiztonsági illetékes a francia televízióban elmondta, hogy mintegy 600 jármű vált mozgásképtelenné, 800 ember kényszerült várakozásra. A francia meteorológiai intézet előrejelzése szerint szerdára újabb havazások várhatók az ország északi részén.

Nagy-Britanniában egyes részein is nehéz közlekedni

Nagy-Britanniában az ország keleti, délkeleti részében, Kent és Sussex grófságokban okozott a hó nagy fennakadásokat, jelentette a BBC internetes honlapja. A Kenten átvezető M2-es és M20-as autóúton nagyon rosszak a közlekedési viszonyok, mivel kedden 15 centiméter hó hullott; a térségben helyenként a vonatközlekedés is leállt. Skócia keleti részében és Anglia északkeleti területén harmincöt centis hóra számítanak szerdán.

Az időjárási előrejelzések szerint péntekig marad ez az idő Anglia középső, valamint északkeleti részén, rendkívüli időjárás várható Skóciában is.

Több Milánó környéki sztrádát lezártak

Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás szerdán Olaszországban: fehér takaró borította be Milánót és az északi tartományokat. A szokatlan időjárás fennakadásokat okozott a közlekedésben: a reggeli órákban mindkét irányban lezárták a Parma és La Spezia közötti A15 jelzésű autósztrádát. Ugyancsak hóakadályok miatt zárta le a rendőrség az A10-es autópályát, amely a francia-olasz határon fekvő Ventimigliába vezet.

Lassulás várható a Milánót Nápollyal összekötő "Napfény" autósztrádán is, bár egyelőre komoly fennakadást nem jeleztek - írták a Corriere della Sera és a La Repubblica című olasz napilapok internetes kiadásai.

Milánóban a közlekedés egyelőre zavartalan, csupán a Linate repülőtérről kellett a hó miatt átirányítani egy repülőgépet a város másik légi kikötőjébe, Malpensára.

Az előrejelzések szerint a következő napokban megérkezik a hó a közép olaszországi területekre, Toszkána, Umbria, Lazio, Marche és Abruzzo tartományokba is. Csütörtökre erős lehűlést ígér az olasz meteorológia, Lombardiában, Piemontban és Liguriában a sík területeken elképzelhető akár mínusz 10 fok is. A hosszabb távú előrejelzések sem kecsegtetnek javulással: nem kizárt, hogy a hó és a hideg egész januárban vendégeskedik az enyhébb telekhez szokott Olaszországban.

Grúziában 200 autó akadt el

Több mint kétszáz elakadt járműben 300 ember vesztegel negyedik napja a hatalmas hóban a Grúzia keleti részét Oroszországgal összekötő grúz hadiútnak nevezett magashegyi főútvonalon. Az országutat a Kaukázus Kazbegi hágójának térségében két-két és fél méter vastag hófal borítja. A mentés immáron negyedik napja folyik a hágó 18 kilométeres szakaszán. A mentőegységek munkáját nehezíti a rendkívül erős szél, a köd és a lavinaveszély. Az utat minden év december elsején a hatóságok lezártnak nyilvánítják a téli időszakra, az autósok azonban figyelmen kívül hagyják az intézkedést.