Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Késnek a vonatok a hó miatt

2006.03.05. 11:16
A Dunántúl déli vidékein, illetve az ország északi területein 15-20 perccel nő a vonatok menetideje a havazás miatt. Budapesten ötvenöt hókotró dolgozik.

A MÁV egyes vonalain 15-20 perccel hosszabb menetidőre kell számítani a havazás miatt, tájékoztatta Kavalecz Imre, a Magyar Államvasutak szóvivője vasárnap az MTI-t. A Dunántúl déli vidékein, Pécs környékén, illetve északon, Hatvan környezetében a legjellemzőbbek a késések, mondta.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon az intercity járatok menetideje is megnőtt 20-25 perccel, közölte a szóvivő. Ennek oka, hogy a nedves hó ráfagy a hideg felsővezetékekre, és emiatt sebességkorlátozást kell elrendelni az esetleges vezetékszakadások elkerüléséért. A szóvivő hozzátette, hogy mindenhol, ahol ez szükséges, rendszeresen tisztítják a váltóberendezéseket és a pálya nehezebb szakaszait. Budapesten Kelenföldön vannak jelenleg váltóállítási nehézségek a sűrű hóesés miatt.

Budapesten takarítanak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. ötvenöt síkosságmentesítő munkagépe azonnal megkezdte a hó eltakarítást a főváros tömegközlekedési úthálózatán, a hidakon, felüljárókon, valamint a közellátást biztosító intézményekhez vezető utakon, közölte a HavariaPress. A forgalom lelassult, a tömegközlekedésben fennakadás nincs. A hó mennyiségének és a hőmérséklet függvényében a részvénytársaság az éjszakai műszakban hetven-nyolcvan géppel végez majd síkosságmentesítést, hogy hétfő reggelre biztosítsák a fővárosi tömegközlekedés zavartalanságát.

Kiváló sípályák

Szombatról vasárnapra virradóra 15 centiméternyi hó hullott a Mátrában, így már egyméteres a hó az ország tetején, tájékoztatta az MTI-t a kékestetői sípályát üzemeltető társaság sajtószóvivője. A mínusz négy fokos hidegben vasárnap délelőtt is intenzíven havazott, így várhatóan március közepéig sportolásra alkalmas hó várja az ország legmagasabb pontján a látogatókat, közölte Bajnóczki Zsolt. Elvégezték a Mátraházát Kékestetővel összekötő út síkosságmentesítését a síbuszok akadálymentes közlekedése érdekében, mondta a sajtószóvivő.

A bánkúti sípályákat is friss hó borítja, itt vasárnap öt felvonó üzemel, tájékoztatta az MTI-t a síklub információs szolgálata. A hétvégi intenzív havazásnak köszönhetően újból kiváló a pályák állaga, amelyeket átlagosan 55 centiméter vastagságú hó borít. A megyei közútkezelő társaság ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szombaton, illetve szombatról vasárnapra virradóra átlagosan 3-15 centiméteres hó esett Borsod-Abaúj-Zemplénben, a legtöbb a Bükkben és a Zemplénben hullott. A közlekedésben nincs fennakadás, minden út járható.