Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A szél után a hó is gondokat okoz országszerte

2006.03.13. 18:48
Az erős széllökések miatt továbbra is jelentős késéssel közlekednek a vonatok országszerte. Fák dőltek ki, tetőket sodort le az orkánerejű szél. Borsodban már három út járhatatlan.

Országszerte fákat döntött ki, tetőket rongált meg a két napja tartó viharos erejű szél néhány helyen áramkimaradást is okozott. A tűzoltókat több mint 120 esetben riasztották az ország különböző pontjain.

Járhatatlan utak

Hóátfúvás miatt immár öt út egy-egy szakasza járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese hétfőn este. Abaújban, a Bodrogközben és Dél-Borsodban rosszabbodott a helyzet - mondta Dvorcsák Imre. Nem lehet közlekedni a Vilmány-Fony, az Abaújkér-Aranyospuszta közötti úton, Répáshuta térségében a megyehatárnál, valamint a Mezőcsát-Hejőkürt és a Gelej-Mezőcsát közötti út egy-egy szakaszán. Közlése szerint egy nyomon, de járható, igaz nehezen a Hernádnémeti-Tiszalúc, a Taktaharkány-Köröm, a Sajólád-Bőcs, a Mezőkövesd-Egerlövő, a Kesznyéten-Tiszalúc közötti út. Ugyancsak hóbuckákat emel az erős szél a Mezőkövesd-Szomolya, a Széphalom-Pálháza, a Tiszacsermely-Cigánd közötti úton, valamint más bodrogközi alsóbbrendű utakon.

Szénmonoxid mérgezést is okozott a szél

Vas megyében fák dőltek ki, kémények omlottak össze és tetőcserepek sodródtak le. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán a szél az egyik lakás kéményén visszanyomta a szobákba a gázkazán égéstermékét: a szén-monoxid-mérgezéstől egy négytagú család lett rosszul és szorult orvosi segítségre.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a távirati iroda munkatársának elmondta, hogy a viharos széllökések gondot okoznak az áradó Kraszna gátjainál harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartó véderőknek is. A töltésekhez csapódó hullámok miatt még fokozottabb ellenőrzésre van szükség a folyó szabolcsi szakaszán, ahol felkészültek a hullámverés elleni beavatkozásra is.

Az áramszolgáltatásban is gondok voltak

A viharos erejű szél az áramszolgáltatásban is gondokat okozott; az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy a szélvihar miatt elsősorban Sárospatak térségében, illetve Felsőzsolcán, Alsózsolcán és Nyékládházán volt áramszünet. A szél több helyen leszakította a vezetékeket; a hibák kijavításán folyamatosan dolgoznak.

A Nyírségben Kálmánháza és Tiszalök térségében voltak rövidebb-hosszabb ideig tartó áramkimaradások vasárnap este és hétfőn délelőtt - közölte az E.ON nyíregyházi kirendeltségének ügyeletese.Hajdú-Biharban is gondokat okozott az erős szél, Nádudvaron az iskola kéményét is ledöntötte.

Késnek a vonatok

Az esti órákban is jelentős késésekkel és sebességkorlátozással közlekednek a vonatok az ország vasútvonalain, több helyen megrongálódott a felsővezeték-rendszer, a szakemberek a hiba elhárításán dolgoznak - közölte a MÁV szóvivője az MTI-vel hétfőn délután.

Szombathely és Celldömölk között ismét járnak ugyan a villanymozdonyok, de csak 40 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek, így a menetidő mintegy 60-80 perccel is megnövekedhet - tudatta Kavalecz Imre. A sebességkorlátozásokat az esti órákra is fenntartják, ezért a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Budapest-Szolnok-Békéscsaba, a Miskolc-Szerencs, valamint a Hejőkeresztúr-Tiszaújváros vasútvonalon továbbra is késésekkel kell számolni.

A késések a 30-60 percet is elérhetik, de napközben másfél-két órás késések is voltak. A viharos erejű szél 45 helyen megrongálta a felső vezetékeket, mozdonyok áramszedői törtek le, a helyreállítási munkákat nehezíti a zord időjárást.

A hétfőn hajnalban kezdődött erős havazás ellenére minden út járható Csongrád megyében, azonban Derekegyház, Nagymágocs és Mártély térségében az utakon személygépkocsival nehéz közlekedni - tájékoztatta az Állami Közútkezelő Kht. ügyeletvezetője az MTI-t.