Géza
-12 °C
-4 °C

Gazdátlan autók Európa útjain

2005.12.28. 18:35
Súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben Európa nagy részén a hirtelen lehullott nagymennyiségű hó. Ausztriában nagy erőkkel igyekeznek megtisztítani az országon kelet-nyugat irányban átvezető A1-es autópályát. Svájcban megdőlt a hidegrekord, Észak-Olaszországban mindkét irányban lezárták a Parma és La Spezia közötti A15 jelzésű autósztrádát.

Tizenöt centiméternyi hó esett az osztrák főváros térségében, ahol a cudar idő miatt legkevesebb háromszáz lakás maradt áram nélkül. A hatóságok több utat, köztük az alpesi Silvretta-hágót lezárták a forgalom előtt.

Tömeges balesetek Ausztriában

A hótakaró tucatszám okozott baleseteket Ausztria útjain. A rendőrség nagy erőkkel igyekezett megtisztítani az országon kelet-nyugat irányban átvezető egyik fő közlekedési utat, az A1-es autópályát, ahol 10 autó rohant egymásba, a tömegkarambolnak egy sérültje van. Alsó-Ausztriában legkevesebb 11 teherautó akadt el, járhatatlanná téve több utat.

A téliesre fordult időjárásra vezethő vissza az is, hogy négy teherautó balesete okozott torlódást Csehország egyik főútvonalán, a Prágát Brnóval összekötő autópályán. Szlovákiában az illetékesek arra figyelmeztettek, hogy megnövekedett a lavinaveszély a Magas-Tátrában és a Magas-Fátrában.

Horvátországban a havazás és a jégeső miatt hatóságok elrendelték több helyi érdekű út lezárását, tucatnyi falut vágva el ezzel a külvilágtól az orzság középső részén.

Lezárt autópálya Olaszországban

Észak-Olaszországban, Lombardiában és a Ligur-tenger partja mentén 10-30 centiméter hó esett. A havazás miatt reggel mindkét irányban lezárták a Parma és La Spezia közötti A15 jelzésű autósztrádát. Ugyancsak hóakadályok miatt zárta le a rendőrség a francia-olasz határon fekvő Ventimigliába vezető A10-es autópályát. Lassulás várható a Milánót Nápollyal összekötő "Napfény" autósztrádán is, bár egyelőre komoly fennakadást nem jeleztek - írták a Corriere della Sera és a La Repubblica című olasz napilapok internetes kiadásai. Milánóban a közlekedés egyelőre zavartalan, csupán a Linate repülőtérről kellett a hó miatt átirányítani egy repülőgépet a város másik légi kikötőjébe, Malpensára.

Az előrejelzések szerint a következő napokban megérkezik a hó a közép-olaszországi területekre, Toszkána, Umbria, Lazio, Marche és Abruzzo tartományokba is. Csütörtökre erős lehűlést ígér az olasz meteorológia, Lombardiában, Piemontban és Liguriában a sík területeken elképzelhető akár mínusz 10 fok is. A hosszabb távú előrejelzések sem kecsegtetnek javulással: nem kizárt, hogy a hó és a hideg egész januárban vendégeskedik az enyhébb telekhez szokott Olaszországban.

Gazdátlan autók

Nehézséget okozott a hóesés a közlekedésben Franciaországban és Nagy-Britanniában is. Az északkelet-franciaországi Nancy térségében a hirtelen lehullott, 30 centiméternyi hó miatt autósok százai akadtak el, sokan kényszerültek arra, hogy közösségi szálláson vagy szállodában töltsék az éjszakát. Az A31-es autópályán, Luxemburg irányába számtalan elhagyott gépkocsi áll az úton.

Több százan akadtak el Normandia nyugati részében Calvados térségében is, ahol az A84-es utat lezárták - közölte a francia útinform. A teherautóknak itt is megtiltották a közlekedést. Remi Fromont közlekedésbiztonsági illetékes a francia televízióban elmondta, hogy mintegy 600 jármű vált mozgásképtelenné, 800 ember kényszerült várakozásra. A francia meteorológiai intézet előrejelzése szerint szerdára újabb havazások várhatók az ország északi részén.

Nagy-Britanniában az ország keleti, délkeleti részében, Kent és Sussex grófságokban okozott a hó nagy fennakadásokat - jelentette a BBC internetes honlapja. A Kenten átvezető M2-es és M20-as autóúton nagyon rosszak a közlekedési viszonyok, mivel kedden 15 centiméter hó hullott; a térségben helyenként a vonatközlekedés is leállt.

A németek felkészülnek

Skócia keleti részében és Anglia északkeleti területén harmincöt centis hóra számítanak szerdán, s az időjárási előrejelzések szerint péntekig marad ez az idő Anglia középső, valamint északkeleti részén, és rendkívüli időjárás várható Skóciában is. Nyugat-Angliában ez idő tájt nincs hó, ott a jég és a köd okoz fennakadásokat.

A hó és a jég Németországban is közlekedési gondokat okozott, de az ottani meteorológusok csütörtökre várnak igazán komoly havazást, amely szerintük az ország északi-északkeleti térségét sújtja majd leginkább. Svájcban közben rádiójelentés szerint megdőlt a hidegrekord: Engadinban mínusz 23 Celsius-fokot mértek.

Több mint kétszáz elakadt járműben 300 ember vesztegel negyedik napja a hatalmas hóban a Grúzia keleti részét Oroszországgal összekötő grúz hadiútnak nevezett magashegyi főútvonalon. Az országutat a Kaukázus Kazbegi hágójának térségében két-két és fél méter vastag hófal borítja. A mentés immáron negyedik napja folyik a hágó 18 kilométeres szakaszán. A mentőegységek munkáját nehezítik a rendkívül erős széllökések, a köd és a lavinaveszély.