Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Beindultak a sószórók

2005.11.24. 07:38
Intenzív havazás kezdődött csütörtök hajnalban az ország nagy részén. A Fővárosi Közterület- Fenntartó 90 sószórógépet eresztett a fővárosra. Minden BKV járat elindult, de állítólag bőven van utánpótlása a csapadéknak. Vasban és Tolnában is jelentősen lelassult a közlekedés. Két kamion frontálisan ütközött az E 75-ös főúton, az egyik vezetője meghalt. Táborfalván is meghalt egy ember.
Erős havazás kezdődött Magyarország nyugati és középső részén. A csapadéknak kellő utánpótlása lehet a meteorológusok szerint, ezért hófúvásokra és torlaszokra is fel kell készülniük az önkormányzatoknak. Budapesten hajnalban megkezdődött az utak tisztítása a főbb közlekedési útvonalakon. Sok helyen előszórást végeztek a Fővárosi Közterület- Fenntartó Rt. munkásai, 90 szórógép dolgozik az utakon – tájékoztatta az Indexet az FKF szóvivője. Szegedi Péter arra kéri az autósokat, hogy adjanak elsőbbséget a sárga villogót használó munkagépeknek. Hajnalban a BKV valamennyi járata el tudott indulni.

Egyre erősebben havazik Vasban

Erősödő havazás kezdődött a hajnali órákban Vas megyében. Vannak olyan területek, ahol a frissen lehullott hó vastagsága már a 4 centimétert is eléri, a megélénkülő északkeleti szél miatt napközben hóátfúvások is kialakulhatnak - közölte az MTI-vel a közútkezelő ügyeletese. Hajnali fél három órakor kezdett el havazni, a hóesés egyre intenzívebb, és most már Szombathelyet, illetve környékét is elérte - mondta Somogyi Miklós. "Egyelőre csak szórógépeket indítottunk el, de később takarítjuk is az utakat" - mondta.

A szakember szerint a csapadéknak van utánpótlása, a szél miatt pedig akár hóátfúvások is keletkezhetnek. Az utak csúszósak, de a havazás egyelőre csak lassítja a közlekedést, baleset eddig nem történt, elakadt járművet nem kellett kimenteni.

Tolnában lassítja a közlekedést a hó

Lassúbb a közlekedés Tolna megyében az éjszakai havazás miatt, de hosszabb menetidővel mindenhová el lehet jutni - közölte csütörtökön a közútkezelő ügyeletese az MTI-vel. A késő esti órákban kezdődött havazás délről észak felé haladt a megyében, reggelre elállt, összességében 2-4 centiméternyi esett. A főutak vizesek, kis foltokban hókásásak, a mellékutak havasak - közölte az ügyeletes. A hóeltakarító gépek folyamatosan dolgoztak, elzárt terület nincs a megyében, baleset nem történt - tette hozzá.

Hóügyelet a MÁV-nál

A havazás egyelőre nem okoz gondot a vasúti közlekedésben, valamennyi reggeli vonat menetrend szerint közlekedik. A vasúttársaság felkészült arra, hogy egy intenzívebb havazás esetén biztosítsa a személyszállító vonatok zavartalan közlekedését, 143 vasútállomáson állnak rendelkezésre a vasúti váltók fűtőberendezései - olvasható Kavalecz Imre szóvivő közleményben.

A vasúti hálózat hat diszpécserközpontjában hóügyeletet tartanak, a hó eltakarítására száztíz ember áll rendelkezésre. A vasúttársaság harminc mozdony elé szerelhető hóekéje, harmincnégy hóolvasztó gépe és tizenkét hómarója bármikor munkára fogható.

Halálos kamionbaleset

A helyszínen meghalt egy magyar kamionsofőr, amikor járművével frontálisan ütközött egy román rendszámú kamionnal Kiskunfélegyháza és Szeged között csütörtökön kora reggel - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem. Az E 75-ös számú főúton teljes útzár mellett vizsgálják a baleset körülményeit - mondta el Csík Zoltán hadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Még egy halálos ütközés

Frontálisan ütközött egy személygépkocsi és egy kisteherautó Táborfalvánál csütörtökön reggel, a balesetben a személyautó vezetője meghalt. A baleset Pest megyében történt az 5-ös számú főúton, egy Kecskemét felé tartó kisteherautó megcsúszott egy enyhe kanyarban és áttért a másik forgalmi sávba, ahol frontálisan összeütközött az arra szabályosan haladó személygépkocsival. A személygépkocsi vezetője, egy ballószögi férfi a helyszínen életét vesztette. Négyen súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.