Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hóesés, dugók, végtagsérülések

2002.12.16. 12:39
A közterület-fenntartók szerint "minden rendben van", a közlekedési fennakadásokat nem az úttakarítás hiánya, hanem a hó okozza - tudta meg az Index a vállalat szóvivőjétől. Súlyos balesetek a fővárosban nem történtek, gyakoriak azonban az elesések miatti végtagsérülések. Az FKF Rt. várja a hómunkások jelentkezését.
"Minden rendben van" - nyilatkozta az Indexnek Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője a hóhelyzettel kapcsolatban. Mint mondta, a tömegközlekedési útvonalak "mindenütt feketék, folyamatos a közlekedés". Némileg ellentmond ennek a BKV Rt. közlése, Sanika József fődiszpécser közlése szerint a járatok "húsz-harminc százalékkal lassabban haladnak".

'Hát, hó van'

Szegedi szerint ez "természetes, biztos, hogy lelassult a forgalom". "Hát, hó van" - magyarázta a szituációt, bár értesülései szerint járatkimaradás nem volt. A mellékutakat továbbra is hó borítja, ezeknek a megtisztítására csak a főútvonalak letakarítására kerülhet sor. Akkor tehát még mindig folynak a főútvonalak takarítási munkái? "Igen" - feleli az Index kérdésére Szigeti. Az FKF Rt. számít a rendkívüli hómunkások segítségére, egy nyolcórás műszakért nettó 2300 forintot fizetnek.

Keddig még esik

Szegedi közlése szerint a mellékútvonalak hótalanítására a hóesés végeztével kerülhet sor. A meteorológiai előrejelzések szerint keddig folyamatos hóesésre lehet számítani a fővárosbam, majd szombatig napsütéses idő várható nulla fok körüli hőmérsékletekkel. A következő 24 órában a Kárpát-medence fölé nyugat felől nedvesebb, de kissé enyhébb levegő érkezik, ezért egyre többfelé várható csapadék - írja az MTI. Szombaton Téltábornok újabb támadást indít a karácsonyi bevásárlási lázban égő főváros ellen. Az MTI jelentése szerint folyamatosan havazik Borsodban, az utak a sózástól hónedvesek, latyakosak.

Karos forgalmi irányítás

A hóesés egyelőre nem okozott súlyosabb baleseteket, a rendőrséget reggel három koccanásos balesethez riasztották. A BRFK Kommunikációs Osztályának közleménye szerint az "egyenruhás állomány felkészült a közlekedésben résztvevők segítésétre". Erre szükség is van, a rendőrség öt esetben jelzőlámpa hibája miatt állt át "karos forgalmi irányításra".

Végtagsérülések

"Személyi sérüléses karambol, nyilvánvalóan a kisebb sebesség miatt eddig nem történt" - tudta meg az Index Györfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől. A mentőket sok végtagsérüléses balesethez hívták, ezek általában elesés miatt történnek. "Gyakorlatilag minden kocsink folyamatosan úton van, gyakori, hogy két-három címre is csak egy mentőautó jut" - tette hozzá a szóvivő. A városban több koccanásos baleset történt, illetve egy gyermekgázoláshoz is riasztották a mentőket.

Szórógépek, hóekék

Az éjszakai és a hajnali havazás miatt a Dunántúlon, továbbá Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyében valamennyi főút hókásás, latyakos, a mellékutak pedig havasak, a letaposott hótól síkosak- tudta meg az MTI az Utinform ügyeletétől. Az utakon egész éjszaka dolgoztak a szórógépek, az öt centiméternél vastagabb hótakarót kotrógépek, hóekék segítségével takarították el.

Az országban hótól elzárt település sehol sincs, ám téli gumi nélkül nem ajánlott útra kelni. Egyelőre a Dunántúl nagy részén 5-7 centiméter, Pest megyében és néhány dunántúli megyében 4-5 centiméter, a Dunától keletre pedig 2-4 centiméter a lehullott hóréteg vastagsága. Több helyen, így a 6-os főúton az érdi elkerülő szakasz nagy emelkedőjénél, továbbá a 10-es főúton Pilisvörösvár térségében a főváros felé haladó útpályán összetorlódtak a járművek, így csak lassan, araszolva haladnak - jelentette az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!