Gusztáv
3 °C
7 °C

Lesz-e fehér karácsony?

2002.12.17. 11:46
A síelést nem szeretők egy évben csak kétszer akarnak havat. Téli disznóöléskor és karácsonykor. A meteorológus szerint idén is lesz hó az ünnepekkor. Meg hideg.
"Folytatódik az utóbbi évek tendenciája, és újra fehér karácsony lesz. Igaz, csak az ország egy részében" - mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus, aki szerint egyre kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy a most hullott hó megmaradjon karácsonyig.

Tartós lehet a hó

Az ország egyes területein kedd délelőttig 8-10 centiméteres hó hullott, ennyi csak erős felmelegedés hatására olvadhat el teljesen. Ez a veszély viszont nem fenyeget, a következő napokban jelentős lehűlés várható. Egyes helyeken a sarki hideg légáramlat hatására mínusz 10 fokig süllyedhet a hőmérséklet, és szinte biztos, hogy az ország középső és északi részén tartósan megmarad a hó.

Németh Lajos számításai és "mindentudó számítógépének előrejelzése" szerint további csapadék a hét második felében nem várható, és hétvégén is csak elvétve eshet egy kevés hó.

Dömping

"Azt csak képzeljük, hogy mostanában nincs fehér karácsony - mondta Németh Lajos. - Emlékezzünk, hogy tavaly a mínusz húsz fokos hideget követő enyhülés csapadékot hozott, és nem sokkal a szenteste előtt jelentős mennyiségű hó esett. Ugyancsak fehér karácsonyunk volt 98-ban és 99-ben is." A szakember szerint 100 év távlatában átlag 25-ször van hó szentestén, úgyhogy az utóbbi időben nem panaszkodhatunk.

Csoda

Az Index meteorológiai csoportja most nem foglalkozik azzal, hogy leírható-e egzakt módon egy hóesés. Legyen elég annyi, hogy most is körülbelül százötvenféle, precíz mértani szerkezetű hópehely kering az ország felett. Nézzen ki az ablakon, és csodálkozzon!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!