Lenke
18 °C
28 °C

Lesz-e fehér karácsony?

2002.12.17. 11:46
A síelést nem szeretők egy évben csak kétszer akarnak havat. Téli disznóöléskor és karácsonykor. A meteorológus szerint idén is lesz hó az ünnepekkor. Meg hideg.
"Folytatódik az utóbbi évek tendenciája, és újra fehér karácsony lesz. Igaz, csak az ország egy részében" - mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus, aki szerint egyre kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy a most hullott hó megmaradjon karácsonyig.

Tartós lehet a hó

Az ország egyes területein kedd délelőttig 8-10 centiméteres hó hullott, ennyi csak erős felmelegedés hatására olvadhat el teljesen. Ez a veszély viszont nem fenyeget, a következő napokban jelentős lehűlés várható. Egyes helyeken a sarki hideg légáramlat hatására mínusz 10 fokig süllyedhet a hőmérséklet, és szinte biztos, hogy az ország középső és északi részén tartósan megmarad a hó.

Németh Lajos számításai és "mindentudó számítógépének előrejelzése" szerint további csapadék a hét második felében nem várható, és hétvégén is csak elvétve eshet egy kevés hó.

Dömping

"Azt csak képzeljük, hogy mostanában nincs fehér karácsony - mondta Németh Lajos. - Emlékezzünk, hogy tavaly a mínusz húsz fokos hideget követő enyhülés csapadékot hozott, és nem sokkal a szenteste előtt jelentős mennyiségű hó esett. Ugyancsak fehér karácsonyunk volt 98-ban és 99-ben is." A szakember szerint 100 év távlatában átlag 25-ször van hó szentestén, úgyhogy az utóbbi időben nem panaszkodhatunk.

Csoda

Az Index meteorológiai csoportja most nem foglalkozik azzal, hogy leírható-e egzakt módon egy hóesés. Legyen elég annyi, hogy most is körülbelül százötvenféle, precíz mértani szerkezetű hópehely kering az ország felett. Nézzen ki az ablakon, és csodálkozzon!