Ilona
17 °C
32 °C

Újra megnyitották a hegyeshalmi átkelőt

2002.12.23. 09:53
Az osztrák hatóságok kérésére a magyar határőrség hétfő reggel lezárta a kimenő forgalom elől a hegyeshalmi határátkelőhelyet. Az osztrák hatóságok az ottani útviszonyok, a rendkívüli síkosság miatt nem engedélyezték a belépést. A határátkelő helyet azonban még háromnegyed óra múltán újra megnyitották a forgalom előtt.
Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője felszólította az Ausztriába készülő magyar autósokat, hogy aki teheti, ezekben az órákban ne induljon el, vagy ha mégis, akkor vegye igénybe a fertődi, soproni, illetve a kópházai határállomást. Hozzátette: az is bizonytalan, hogy ezek, a Hegyeshalomhoz legközelebbi átkelőhelyek meddig használhatóak.

Ha helyzet van, hívja
A Határőrség automata rendszerén éjjel-nappal információt adnak a határátkelőhelyeken kialakult aktuális várakozási időkről. Az öt percenként frissített adatsor a 456-71-01-es telefonszámon kérhető le.

A szóvivő még leginkább a kópházi átkelőt ajánlotta azoknak, akik mindenképpen autóval akarnak átjutni Ausztriába. Orodán Sándor arra a kérdésre, meddig tarthat a korlátozás, úgy válaszolt: ez teljesen bizonytalan. A Magyar Rádió ugyanakkor úgy tudja, hogy nem sokkal reggel 9 óra után újra megnyitották a határátkelőhelyet.

Budapesten nincs hóhelyzet

A főváros közlekedésében nem okozott fennakadást a vasárnap éjfélkor megindult havazás; a forgalom lassabb a megszokottnál, de mindenütt folyamatos. Nyolcvanhét hóeltakarító jármű és 810 kézi hómunkás tisztítja a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat. Reggel mindenhol elindultak a buszok, a hegyi járatokon is. A munkások egyelőre a főváros fontosabb útvonalait tisztítják, mintegy 1200 kilométeren. Várhatóan csak a havazás elállta után kezdik meg Budapest mellékútjainak tisztítását, mintegy 2100 kilométer hosszúságban.