Marcell
18 °C
32 °C

Hótorlaszok, elzárt utak karácsonyra

2002.12.24. 12:01
Hetven centis hótorlaszok, járhatatlan utak várják a karácsonyozókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A hóakadályok ellenére nincs megközelíthetetlen település, a hókotrók még dél előtt megnyitják az elzárt utakat. Budapesten a buszok menetrend szerint közlekednek, gyenge a forgalom.
Budapesten minden autóbusz menetrend szerint indult kedd hajnalban - mondta el Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. A vállalat 82 gépe dolgozott éjszaka a lakótelepeken és a mellékútvonalakon. A gépek hajnalban visszatértek a főútvonalakra, hogy az autóbuszok akadálymentesen indulhassanak. Az éjszaka folyamán 661 kézi hómunkás tisztította az utakat. A közterület-fenntartó ismét vesz fel hómunkásokat reggel hat órától, nettó 2100 forintot fizetve a nappali műszakra.

Járhatatlan Zemplén, Abaúj

Egy nyomsávon, de immár járható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Vilmány-Fony közötti út, egy nyomsávot Pere és Abaújszántó között is sikerült letakarítani - tájékoztatta az MTI-t a megyei közútkezelő kht. ügyelete. Az éjszakai erős szél hótorlaszokat emelt több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település környékén, elsősorban a Hernád völgyében, de Dél-Borsodban és Abaújban is. Bár a megyében minden település megközelíthető, a közútkezelő társaság azt javasolja: akinek nincs halaszthatatlan ügye, ne üljön autóba.

Hetven centis hótorlaszok

Járhatatlanná vált a Pere-Abaújszántó, és a Vilmány-Fony közötti út, ám mind két települést más útvonalról meg lehetett közelíteni. A közútkezelő társaság harminchat munkagépe folyamatosan dolgozik, ennek köszönhetően kedden nyolc óra után egy nyomsávon járhatóvá tették a Pere-Abaújszántó közötti utat. A Vilmány-Fony közötti út megtisztításán továbbra is megfeszített erővel dolgoznak, helyenként hetven centiméteres hótorlaszok nehezítik a hómarók és hóekék munkáját.

A megyében egy nyomsávon járható a Köröm-Tiszalúc és a Girincs-Kesznyéten közötti út. Hóátfúvások nehezítik a folyamatos haladást a 37-es számú főúton is. A hómarók és hóekék munkáját valamelyest könnyíti, hogy az északi, északkeleti szél gyengült, így vélhetően a délelőtti órákban sikerül megtisztítani az utakat a hótorlaszoktól.