Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Százéves hőségrekord dőlt meg Angliában

2006.07.19. 21:08
Tucatnyian meghaltak a hőség miatt Európa nyugati felén. Magyarországon is további hőség várható.

Legalább tizenöt ember halálát okozta szerdáig az Európát elárasztó hőhullám. Kilenc ember halálát okozhatta a kánikula az elmúlt napokban Franciaországban, közölte szerdán Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter. Az országban mindenütt jóval 30 fok fölötti hőmérsékletet mértek szerdán: Párizsban 36, Bordeuax-ban 40 fokos volt a hőség délben.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint 1893 óta nem volt ilyen forró a nyár Franciaországban, mint az idén. Két évvel ezelőtt 15 ezer idős ember halt meg a hőhullám miatt.

Németország, Hollandia

Németországban, ahol az idei év legmelegebb napja volt a szerdai - az észak-rajna-vesztfáliai Kalkarban például 38,6 Celsius fokot mértek - két ember vesztette életét a hőségben. A hollandiai Nijmegenben, ahol a hagyományos négynapos kiránduláson 40 ezren vettek részt, kedden két ember meghalt a jóval 30 fok fölötti hőségtől, több tucatnyian pedig rosszul lettek, harmincan kórházi ápolásra is szorultak. A rendezvényt ezután félbeszakították.

Spanyolország, Horvátország

Spanyolországban napok óta 40 fok körüli hőmérsékletet mérnek a legtöbb régióban. A hét elején Murciában és Ourensében két munkás meghalt a hőség következtében, miután több órán keresztül a tűző napon dolgozott. Számos erdőtűz is fellobbant Dél-Spanyolországban. Cádiz környékén nyolc nap leforgása alatt már a negyedik erdőtűzhöz kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. A fenyegető lángok miatt 1500 lakást és egy 700 vendéget befogadó szállodát ki kellett üríteni.

Horvátországban is erdőtüzek tombolnak: az Isztriai-félszigeten az utóbbi nyolc napon 19 helyen lobbantak fel lángok, ennek következtében 150 hektár erdő és bozót égett le.

Nagy Britannia, Magyarország

A brit meteorológia szerda délután közölte, hogy helyi idő szerint 14 óra 32 perckor, a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtér közelében 36,3 fokot mértek, és ezzel a múlté lett az 1911-ben, Epsomban feljegyzett 36 fokos eddigi júliusi hőrekord. A jelenleg érvényes abszolút brit hőségrekord jóval fiatalabb: ezt 2003 augusztusában mérték 38,5 fokkal.

Nagy-Britanniában hagyományosan július végéig tartó iskolaév hivatalosan csak pénteken ért volna véget, de az osztálytermekben uralkodó elviselhetetlen hőség miatt sok tanintézetben már szerdán befejezték az oktatást. Az utcákon sok helyütt megolvadt az aszfalt. A londoni földalatti egyes állomásain kedden délután 47 fokot mértek.

Magyarországon a hűs éjszakát forró nappal követi. A légmozgás csütörtökön is mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 31 és 35 fok között alakul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!