Piroska
-2 °C
5 °C

Újabb áldozatai vannak a télnek Ausztriában

2005.02.05. 22:12
Az év eleje óta már hat idős ember esett el és fagyott meg a háza közelében. Élve mentettek ki szombaton lavinaomlás hótömege alól egy német síelőt, három vadászt viszont napok óta hiába keresnek.
Két idős ember fagyott meg Ausztriában a háza közelében, adta hírül szombaton az osztrák APA hírügynökség. Salzburg tartományban, Pinzgau térségben a rendőrség találta meg egy 66 esztendős férfi holttestét, aki feltehetően elesett, elveszítette az eszméletét, és megfagyott.

A férfi egyik rokona pénteken értesítette a rendőrséget, hogy január vége óta nem látta a férfit, és ezt követően találták meg 80 centiméteres hó alatt az eltűnt személy holttestét.

A felső-ausztriai Taiskirchenben a háza udvarán találtak meg szombaton egy 80 esztendős asszonyt, aki feltehetően elesett, és megfagyott. Az év eleje óta ő volt a hatodik idős osztrák, aki ilyen körülmények között halt meg.

Élve mentettek ki szombaton egy lavinaomlás hótömege alól egy német síelőt Salzburg tartományban, Oberpinzgauban. A 29 éves müncheni nőnek az volt a szerencséje, hogy egy német turista látta, amint a lavina elsodor egy síelőt, és értesítette a hatóságokat. A nő közel egy órát feküdt a hó alatt, mire keresőkutyákkal megtalálták. Az erősen kihűlt nőt helikopterrel kórházba szállították.

A felső-stájerországi Treglwang térségében szombaton már harmadik napja kutatnak eredménytelenül három vadász után, akik még csütörtökön vadetetésre indultak traktorral. A vadetetők térségére három nappal ezelőtt lavina zúdult, és feltehetően a járművükkel együtt elsodorta a három férfit.

A hadsereg egyik helikopterét is bevetettek a kutatásba, hogy fémdetektorral vizsgálhassák át a lavinaomlás környékét, de egyelőre nem bukkantak a vadászok nyomára.

Ausztriában az utóbbi 20 évben 509-en haltak meg lavinaomlásban. A bécsi sajtóban ismertetett statisztika szerint a utóbbi két évtized legtöbb lavinaáldozatát az 1998-99-es téli időszakban regisztrálták, amikor 50-en haltak meg a lezúduló hó alatt.

A legtragikusabb lavinaomlás 1999. február 24-én történt Galtürben, ahol 31-en haltak meg. Tavaly 8-an, egy évvel korábban 34-en, a 2001-2002-es téli szezonban 16-an, az azt megelőző évben pedig 22-en haltak meg lavinák áldozataiként Ausztriában.