Mátyás
-6 °C
1 °C

Nagyhódos visszakapja hódjait

2001.10.31. 14:59
Tíz hódot telepített a WWF Magyarország az Öreg-Túr folyóba. A Felső-Tisza környékéről százötven évvel ezelőtt pusztították ki a vízi állatokat.
Tíz hódot telepített vissza a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete, a WWF Magyarország szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Öreg-Túr folyóba, ahonnan az 1800-as évek közepén pusztultak ki a vízi állatok. A hódokat az Öreg-Túr Fehérgyarmat-Kisar közötti részén engedték szabadon a természetvédelmi szakemberek.

Tíz hódot telepített a WWF Magyarország az Öreg-Túr folyóba
A fehérgyarmati-kisari folyószakaszon semmiben nem tudnak kárt tenni az állatok, így - a szakemberek reményei szerint - nem háborgatja majd senki újbóli elszaporodásukat.

A hód-visszatelepítés alkalmából Fehérgyarmaton tartott sajtótájékoztatón Márkus Ferenc, a szervezet igazgatóhelyettese elmondta: az 1997 óta tartó program során korábban a Gemenci és a Hansági Tájvédelmi Körzetben összesen 46 hódot engedtek szabadon.

A gemenci térségben az állatok már szaporodtak is, ami arra utal, hogy jól érzik magukat egykori élőhelyükön. Hasonló eredményt várnak az Öreg-Túr folyóba való visszatelepítéstől is, sőt azt remélik, hogy az állatok tovább vándorolnak, s a Tiszában, a Szamosban és a Krasznában szintén élőhelyet keresnek majd maguknak.

A Felső-Tisza szabolcsi körzetében a múlt század elejéig nagy számban éltek hódok, amit két település, Kishódos és Nagyhódos, neve is bizonyít. A felelőtlen irtás később teljesen kipusztította az állományt, az 1860-as évektől már nem éltek hódok a szabolcsi folyókban.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft