Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hodorkovszkij megbukott a varrónővizsgán

2006.02.02. 14:49
Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás megbukott a börtönben tett vizsgán, így bizonytalan, hogy képzett "varrónő" lesz-e belőle.

A YUKOS olajvállalat volt vezetője, akit nyolc év szabadságvesztésre ítéltek, novembertől tanult varrni a Krasznokamenszk melletti JaG 14/10-e börtöntelepen. Oroszország egykor leggazdagabb emberének február elsején kellett egy bizottság előtt számot adnia tudományáról.

Natalja Tyerehova, a volt olajmágnás krasznokamenszki jogi képviselője úgy értesült, hogy Hodorkovszkij nem vette az akadályt. Az ügyvédnő szerint az esetleges bukás nem befolyásolja védence helyzetét: amennyiben átment a vizsgán, elkezd dolgozni a börtöntelep varrodájában, ám ha nem, úgy tovább folytatja tanulmányait.

A Jukosz volt vezetője a varrás helyett inkább tudományos és módszertani kutatásokkal kívánna foglalkozni, a döntés azonban teljes mértékben a börtön igazgatóságától függ. A Putyin által száműzött volt olajmágmágnásnak oda kell figyelnie arra, hogy ne kövessen el újabb fegyelmi vétséget.

A vállalkozónak már kétszer is meggyűlt a baja a börtönvezetőséggel. Egyszer azért, mert engedély nélkül hagyta el kijelölt munkahelyét, nemrég pedig öt napra magánzárkába csukták, mert engedély nélküli iratokat találtak nála.

Hodorkovszkij novemberben a börtönből is azzal vádolta meg Putyin orosz elnököt, hogy Oroszország modernizálására képtelen, "élősködő" rendszere élén áll. Levelében arról írt, hogy megérett az idő a Putyinhoz vakon hű rendszer leváltására.