Mátyás
-6 °C
1 °C

Hatalmas robbanás egy bukaresti hőerőműben

2005.07.27. 20:44
A román főváros harmadik kerületében fél kilenc körül történt a robbanás. A hőerőműhöz tartozó trafóállomásból kicsapó tizenöt méteres lángokhoz tucatnyi tűzoltóautó vonult ki.

Helyi idő szerint néhány perccel este kilenc óra előtt román tévéállomások adásaikat megszakítva gyorshírekben számoltak be arról, hogy a román főváros déli részén fél kilenc tájban hatalmas robbanás történt. A tévéjelentések szerint a robbanás Bukarest egyik nagy hőerőműjében következett be.

A robbanás okáról nem volt szó az első jelentésekben. A robbanást követő percekben a bukaresti tűzoltók tucatnyi különítménye vette fel a harcot a 10-15 méteres lángokkal.

A Mediafax román hírügynökség jelentése szerint a Bukarest déli részén, a Berceni negyedben levő dél-bukaresti hőerőmű területén, a Transelectrica áramszolgáltató vállalat tulajdonát képező nagy trafóállomás gyulladt ki este fél kilenc előtt néhány perccel. Ez az állomás veszi át az erőműben termelt áramot és adja tovább az országos hálózatba.

A jelentés szerint a tűz miatt bekövetkezett nagy robbanást követően a trafóállomás hűtőolajának égéséből hatalmas sötét füstfelhő borította el az eget Bukarest déli részén.

A hőerőmű területén keletkezett tüzet a bukaresti tűzoltók egy óra alatt eloltották. Keletkezésének körülményei és okai egyelőre nem ismeretesek. A tűz miatt a román főváros számos központi és keleti negyedében áramszünet állt be és megszűnt a melegvíz-szolgáltatás.