Ágnes
-1 °C
2 °C

Bosszúból állította le a tiszaújvárosi hőerőművet

2001.07.06. 16:58
Több millió forintos kárt okozott az a férfi, aki csütörtök éjszaka megbénította négy blokk működését a tiszaújvárosi hőerőműben. A gyanú egy elbocsátott dolgozóra terelődött, aki azért lopózott be, és kapcsolta ki az áramot az erőműben, mert három éve nem talált munkát. A rendőrség őrizetbe vette.
A bosszú vezérelte azt a férfit, aki csütörtök éjszaka leállította a tiszaújvárosi hőerőmű mind a négy blokkját. A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tiszalöki férfi éjszaka jutott át az üzem védelmét szolgáló kettős kerítésen. Az elkövető pontos helyismerettel rendelkezett, így tudta, hogyan kell hatástalanítani a rendszert. Miután megelégedve vette tudomásul, hogy kikapcsolta az áramot, észrevétlenül távozott.

Allan B. Dyer ügyvezető igazgató az Indexnek elmondta, elsőként műszaki hibára gyanakodtak, ezért értesítették csak hajnalban a rendőrséget. Az erőmű négy blokkja csütörtök este tíz óra után állt le. Az elkövető a fegyveres őröket és a kamerarendszert kijátszva jutott be a villamos kapcsolótérbe, ahol az első két blokkot leállította, majd egy másik helységben további két blokk hűtőgép szivattyúját kapcsolta ki. Ezzel az egész erőmű áramtermelése leállt.

Elképzelhető, hogy a durva beavatkozás miatt károsodtak a berendezések, de ez csak néhány nap múlva derül ki. A károkat egyelőre csak becsülni tudják, tizenöt-húsz millió forintra teszik. Az AES-Tisza II. erőmű működését csak péntek reggel fél hatra sikerült helyreállítani.

Az elbocsátott dolgozóra terelődött a gyanú

A rendőrségnek a déli órákra sikerült megtalálni az elkövetőt. A negyvenkét éves férfit 1998-ban bocsátották el az üzemből, és azóta sem talált munkát. Végső elkeseredettségében hajtotta végre éjszakai akcióját. A kapitányság őrizetbe vette, majd közérdekű üzem működésének megzavarása miatt az ügyészséggel egyetértésben tesz javaslatot előzetes letartóztatására.