Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A jegesember végzett Jimmy Hoffával

2006.04.19. 10:17
Olmosbottal leütötte, majd tarkón szúrta, mesélte el Jimmy Hoffa meggyilkolásának részleteit a maffia egyik leghíresebb bérgyilkosa, az áldozatait lefagyasztó Richard Kuklinski. A szakszervezeti vezér nyiltan bizniszelt a maffiával, halála a vallomás ellenére is rejtély marad.

A jegesembernek nevezett hírhedt maffia-bérgyilkos, a múlt hónapban börtönben meghalt Richard Kuklinski végzett az annak idején a rejtélyes körülmények között eltűnt Jimmy Hoffa szakszervezeti vezérrel, legalább is egy hamarosan megjelenő könyv szerint. Richard "Jegesember" Kuklinski maga mesélte el a róla készült életrajzi könyv szerzőjének, Philip Carlonak, hogyan ölték meg a sötét üzelmeiről ismert, a szervezett alvilággal egy követ fújó Hoffát azután, hogy - Richard Nixon elnök közbenjárására - kiengedték a börtönből. A teherautó-vezetők szakszervezeti vezetője 1975-ben tűnt el egy detroiti étteremből.

A maffiát képviselte

A szervezett bűnözés és a Teamsters Union között szövődött szálak közhelynek számítanak Amerikában. A szakszervezet legtöbb elnöke börtönbe került. Philip Carlo könyve "A Jeges: Egy maffia bérgyilkos vallomásai" címmel júliusban jelenik meg a St. Martin's Press kiadásában. A könyvről egy New Jersey-i napilap közölt előzetes ismertetőt.

Kuklinski saját állítása szerint több mint 200 embert tett el láb alól. A jegesember (Iceman) ragadványnevet azért kapta, mert néhány áldozatának a holttestét egy North Bergen márkájú fagyasztóban tárolta, mielőtt végleg megszabadult tőle.

Az egyik 1983-ban fellelt áldozatról az orvos szakértő megállapította, hogy a holttestét korában megfagyasztották. A rendőrök először gúnyolódtak ezen, de később megváltoztatták véleményüket, amikor a meggyilkoltat olyan személlyel azonosították, aki két évvel korábban tűnt el. Kuklinskit végül kétszeres életfogytiglani börtönre ítélték ezért a gyilkosságért.

A bérgyilkos elmondta, hogy 40 000 dollárt kapott azért, hogy Hoffát eltegye láb alól. Négy cinkosával együtt New Jerseyből a Michigan állambeli Detroitba autóztak, hogy végezzenek vele.

Egy japán autó része lett

Kuklinski ütötte le ólmosbottal, majd a tarkójába kést nyomott. Társai busszal tértek vissza New Jerseybe, ő pedig egy New Jersey-i roncstelepre hajtott a holttesttel, amelyet hordóba zárt, amit később felgyújtott és elásott. A holttestet a könyv szerint később kiásta, s egy ócskavasként eladott autó csomagtartójába zárta. Hoffa "egy autó része lehet most valahol Japánban" - idézi Kuklinskit a szerző.

Bob Buccino, aki a szervezett bűnözés elleni harcot vezette New Jerseyben, kételkedik Kuklinski állításában. Nem érti, miért vitték el a holttestet Detroitból, amelynek a közelében a világ egyik legnagyobb tava, az Erie-tó található.

Frank Sheeran, a delaware-i teherfuvarosok egyik volt funkcionáriusa, egyben a maffia bérgyilkosa egy 2004-ben megjelent életrajzi könyvben maga is azt állította, hogy ő ölte meg Hoffát. Sheeran - akárcsak Kuklinski - még a könyv megjelenése előtt meghalt. Az előbbivel szemben a Jegesembert sosem gyanúsították azzal, hogy köze lehetett Hoffa eltűnéséhez.