Erzsébet
1 °C
4 °C

Hőguta, villámcsapás, erdőtűz

2004.07.26. 21:48
Görögország két repülőgéppel segíti az erdőtüzek oltását Portugáliában, míg Spanyolországban négy ember halálát okozta a hőhullám az elmúlt három napban. Romániában 27-re emelkedett a július eleje óta tartó hőség halálos áldozatainak száma. Portugáliában helyenként 45 Celsiust is elérte a hőmérséklet.
Több száz tűzoltó küzd a lángokkal Portugália egész területén, ahol a helyenként a 45 Celsius fokot is elérő hőségben több ezer hektárnyi erdő és más védett növényzet vált a lángok martalékává.

Portugál erdőtüzek

Az ország délkeleti turistaparadicsomában, Faro környékén, Porto és Vila Real térségében az oltásban helikopterek és repülőgépek is részt vesznek. A Lisszabontól 50 kilométerre délre fekvő, több védet állatfajnak is otthont adót Arrabida Nemzeti Parkban hétfőre sikerült eloltani egy nagy tüzet, amely azonban addigra már elpuszított 900 hektárnyi erdőt, és lokalizálták a lángokat a dél-portugáliai Monchique térségében is. Nyolc másik tűzfészekkel azonban továbbra is 1400 ember vívja a küzdelmet az ország különböző pontjain. Arrabida térségében ki kellett üríteni vasárnap több tengerparti strandot, melyek hétfőn is zárva maradtak. Az erdőtüzek mintegy 10 lakóházat pusztítottak el két helyen. Tavaly nyáron is hatalmas erdőtüzek pusztítottak Portugáliában. A tavalyi tűzvész az ország erdeinek 13 százalékát pusztította el, s 18 ember életét oltotta ki. Portugália az Európai Unió segítségét kérte a tüzek megfékezéséhez, erre válaszolva küld Görögország kedden két tűzoltó-repülőgépet.

Spanyol hőguta

Negyven Celsius fok fölötti hőmérsékleteket mérnek a szomszédos Spanyolországban is, ami azonban az ország déli és középső részén hivatalosan nem számít "hőhullámnak" ebben az évszakban. A Kanári-szigeteken egy tucat ember szorult kórházi kezelésre a hőség következtében, míg a szigetcsoporthoz tartozó Tenerifén egy 78 éves asszonynak leállt a vérkeringése. Az ország déli részén egy 32, egy 74 és egy 82 éves ember hőgutát kapott a nagy melegben a hét végén. A hőség idén nyáron már tizenegy emberéletet követelt Spanyolországban. A dél-spanyolország Cádiz tartományban mintegy 700 ezer ember maradt órákra áram nélkül hétfőn egy nagyfeszültségű távvezeték meghibásodása miatt.

Román villám

Újabb négy ember halt bele a hőségbe az erdélyi Kovászna megyében a hét végén és ezzel 27-re emelkedett a július eleje óta tartó hőhullám halálos áldozatainak száma Romániában. Helyenként 38 fokot is eléri a forróság Romániában. A hét végén további négy embert, köztük egy háromtagú családot csapott agyon a villám, és ezzel 15-re nőtt a villámcsapások halálos áldozatainak száma a viharokkal járó kánikula júliusi kezdete óta. A heves nyári viharok és jégesők komoly anyagi károkat is okoztak szerte Romániában az elmúlt napokban. Az özönvízszerű esőzések eddig 50 ezer hektáron tették tönkre a termést Romániában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?