Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csütörtöktől még melegebb lesz

2005.07.27. 18:25
A hét végéig ne számítsunk rá, hogy enyhül a kánikula - ehelyett szombaton éri el tetőpontját. A mentőket egyelőre nem hívták sokkal több rosszulléthez, mint egyébként, de csütörtökre-péntekre lényegesen nagyobb esetszámot jósolnak. Hűtik az utakat és az autósokat.

Szerdán az országban 28-33 fokot mértek, a legmagasabb hőmérséklet, 32-33 fok Dél-Magyarországon volt, mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 31 és 36 fok között alakul.

Szombaton lesz a legmelegebb

A meleg tetőzése szombatra várható, átlagosan 33-38 fokkal, de 38 fokot, ami már rekord közeli hőmérséklet, csak az ország déli részére jósolnak. A hőmérséklet vasárnaptól erősen csökkenni kezd, frissítő záporok, zivatarok várhatóak, mondta a meteorológus. Keddre pedig már csak 24-28 fokot jósolnak.

A mentők egyelőre csak 10 százalékkal több hívást kaptak, mint egy átlagos napon. Csütörtök-péntekre várják a tetőzést, amikor még ennél is melegebb lesz, mondták a mentők szóvivői titkárságán. Budapesten általában háromszáz hívást kapnak egy nap, szerdán 330 érkezett, de csütörtök-péntekre négyszáz körüli hívásszámra számítanak. A kánikula miatti hívásoknál általában csak rosszullétekről van szó, haláleset egyelőre nem történt.

Hűtik a fővárosi utakat és az autósokat

A kánikulai hőségben naponta harminc autó hűti, tisztítja folyamatosan Budapestet, közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője szerdán. Szegedi Péter elmondta, hogy naponta négyezer köbméter vizet locsolnak szét a nagy forgalmú belső területeken, a sűrűn lakott városrészekben, a lakótelepeken és a játszóterek környékén. A közterületek locsolása addig tart, amíg 30 fok feletti a hőség.

A hőség miatt a Fővárosi Polgári Védelem munkatársai csütörtökön és pénteken összesen 21 ezer palack ásványvizet osztanak ki Budapesten a dugóban álló autósoknak, ismertette a főpolgármesteri hivatal sajtóirodája Demszky Gábornak a hőség miatt elrendelt intézkedéseit. A FŐKERT Rt. folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, gondoskodik a játszóterek hűtéséről és az ivókutak működéséről is.

Megdőlhet a vízfogyasztási rekord

A MÁV szóvivője 51 fokos sínhőmérsékletről számolt be Debrecen, Nyíregyháza térségében, emiatt az érintett szakaszokon sebességkorlátozást rendeltek el. A tartós melegben a vasúttársaság szigorítja a sínek ellenőrzését, a kánikula ugyanis szerkezeti változást okozhat a sínekben, 45-50 fokos sínhőmérsékletnél erre már van esély.

Várhatóan megdől majd az eddigi vízfogyasztási rekord a következő, kánikulai napokban Budapesten - közölte a Fővárosi Vízművek kommunikációs igazgatója szerdán. Péterffy Gábor elmondta: idén a legmagasabb vízfogyasztást egy júniusi napon mérték, akkor mintegy 700 ezer köbmétert vizet használtak el a fővárosban. Az elmúlt évek fogyasztási rekordja 870 ezer köbméter, amelyet két évvel ezelőtt mértek - tette hozzá. Mint mondta, a vízművek víztermelési kapacitása napi egymillió köbméter felett van, így azt a fogyasztás nem haladja meg.