Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elzárt települések, veszélyes utak országszerte

2003.01.07. 20:28
Fennakadásokat okoz a közlekedésben az erős havazás. Kifejezetten veszélyesek az utak Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Bács-Kiskun és Békés megyében, valamint a Jászságban. Baranya megyében a legkritikusabb a helyzet, több település is megközelíthetetlen a havazás miatt. Szerdán több megyében iskolaszünet lesz. Az előrejelzések szerint január 8-án Debrecenben megdőlhet a -23,9 fokos 1947-es hidegrekord. A tűzoltóságokhoz kétszer annyi riasztás érkezett kedden, mint egy átlagos napon.
Hóátfúvások, veszélyes utak keleten

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Az erős havazás miatt veszélyesek az utak Heves és Békés megyében, de rohamosan romlik a helyzet Szabolcsban is. Helyenként a látótávolság 100-300 méterre csökkent. Az előrejelzések szerint Szegeden 50 centi hó is eshet szerda reggelig. Csongrád megyében összeül a katasztrófavédelmi igazgatóság. Sárospatak közelében meghalt egy nő, amikor autója a 31-es főúton, megcsúszott és felborult.
Szegeden félméteres hóra számítanak>>>

Küldjön fotót Ön!
Ha szereti fotográfiáit internetes újságban viszontlátni, küldjön Ön nekünk friss felvételeket behavazott tájakról. A legjobb képek beküldői között szokás szerint egyéves Index-előfizetést sorsolunk ki.

Hóviharok, elzárt falvak Nyugat-Magyarországon

Több települést is elzárt a külvilágtól az országra lezúduló hó Nyugat-Magyarországon. Nemespáton otthon maradtak az iskolások, Somogyban különleges kisegítőbuszok küzdenek meg az útviszonyokkal. A közlekedést széllökések, hóátfúvások is nehezítik, a katasztrófavédelmisek kérik, hogy senki ne szálljon autóba.
Bővebben>>>

Rekordhideg
A meteorológusok szerint igen hideg időnek nézünk elébe. Csütörtökön a déli megyékben havazásra is számíthatunk, máshol jobbára száraz időnk lesz. Nem egy helyen hajnalonként -20 fok alá süllyed a hőmérséklet.

Az előrejelzések szerint január 8-án Debrecenben megdőlhet a -23,9 fokos 1947-es hidegrekord. A fővárosban is nagyon hideg, - 15 fok körüli hőmérséklet várható szerda hajnalban.

Megközelíthetetlen települések

Országszerte 25-30 település vált teljesen megközelíthetetlenné, illetve nehezen megközelíthetővé az intenzív havazás következtében - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t kedd este. Dobson Tibor elmondása szerint súlyosbodott a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, főként Mezőtúr környékén.

A havazás továbbra is komoly fennakadásokat jelent elsősorban Békés és Csongrád megyében, Baranyában viszont valamelyest javult a helyzet.

Budapesten lelassult a közlekedés

A fővárosban hajnal óta folyamatosan esik a hó, ami kisebb fennakadásokat okoz a közlekedésben. A BKV Rt. a szokásosnál sűrűbben indítja a metrószerelvényeket, azonban egy baleset fél órára leállította a Deák tér és az Örs Vezér tér közötti forgalmat.

Budapesten készenlétbe állították a polgári védelem egy különlegesen felszerelt mentő helikopterét, amely speciálisan kiképzett tűzoltókkal műszaki mentésre alkalmas.
Részletek>>>

Iskolaszünet több megyében

Magyar Bálint oktatási miniszter a hó által leginkább sújtott megyékben szerdára iskolai szünetet rendelt el.

Így január 8-án Baranya megyében, Tolna megyében, Bács-Kiskun megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Hajdú-Bihar megyében, Csongrád megyében, Szabocs-Szatmár-Bereg megyében az iskolák nem tartanak oktatást, azonban meg kell oldani azoknak a tanulóknak a felügyeletét, akik az iskolában megjelennek.

A miniszteri közleményben szerepel, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel az iskolaigazgatók mérlegeljék a többnapos rendkívüli szünet elrendelését is.

A jobboldal felszólít
A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció közleményben szólította fel Demszky Gábort és a városvezetést, hogy a polgárok bosszúságainak mérséklése érdekében biztosítson több pénzt rendkívüli hómunkások felvételére, több hóeltakarító géppel biztosítsa a közutak szabaddá tételét és síkosságmentesítését.

A frakció követeli továbbá, hogy a főváros azonnal vegye fel a kapcsolatot a budapesti rendőrfőkapitánnyal annak érdekében, hogy a rendőrség segítsen a közlekedés rendjének helyreállításában, illetve, hogy a BKV lehetőségeihez mérten sűrítse járatait.

A vonatok járnak

Az ország egész területén járnak a vonatok, azonban a Budapest-Cegléd-Szolnok, valamint a Cegléd-Szeged vonalakon akár órákat is várniuk kell az utazóknak a vonatokra, a Dunántúl nagy részén 10-20 perces késésre számíthatnak fel az utasok.

A fővárosban 90-es busz nem közlekedik, a 128-as busz a 28-as vonalán jár. A 21-es, a 27-es és a 41-es buszok rövidebb útvonalon közlekednek, a metrók és a földalatti járatait sűrítették.

Hódandár

Megkezdte működését a Magyar Honvédség (MH) Katasztrófavédelmi Operatív Bizottsága, amelynek feladata többek között a rendkívüli időjárás okozta veszélyhelyzetekben nyújtandó segítségnyújtás irányítása, koordinálása. A honvédség szentesi műszaki dandárjának 22 katonája kora este érkezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökre, hogy segédkezzenek a duzzasztómű alatt feltorlódott jég megbontásában.

Katonák segítik a hó eltakarítási munkálatokat többek között Békéscsabán és a Tolna megyei Medinán is. A honvédség a délkeleti országrészben lánctalpas és gumikerekes járművekkel készenlétben áll szükség esetén betegszállítási és élelmiszer-ellátási feladatokra is.

Sok riasztás

A tűzoltóságokhoz kétszer annyi riasztás érkezett kedden, mint egy átlagos napon. A legtöbb esetben műszaki mentés céljából kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, ugyanis a rossz útviszonyok miatt sokan árokba csúsztak.

Tombol a tél Európában

A megvadult időjárás közlekedési káoszt okoz Európa szerte. Brüsszeltől Moszkváig vagy az áradások, vagy a hóviharok, vagy a metsző hideg hozza lehetetlen helyzetbe az embereket.
Tovább>>>