Dömötör
-1 °C
14 °C

Még megbirkózunk a havazással

2008.01.01. 13:42
A folyamatos havazás miatt kisebb-nagyobb késésekre kell számítani a hazai vasútvonalakon. Budapesten minden busz és villamos rendben közlekedik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. rendkívüli hómunkásokat vesz fel.

Az erős havazás miatt a Budapest-Szeged és a Budapest-Békéscsaba vasútvonalakon 20-30 perces, a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza as a Budapest-Hatvan-Salgótarján vonalakon 10-15 perces késésekre kell számítani. A hó miatt nem járnak kedden a Monorra és Sülysápra közlekedő elővárosi vonatok. Helyettük a zónázó vonatok állnak meg minden állomáson. A Dunántúlon csak apróbb késések fordulhatnak elő, többnyire menetrend szerint szállítják az utasokat.

Kedd estig havazott Budapesten

Az órák óta tartó havazás ellenére országszerte mindenütt járhatóak az utak. Dél-Dunántúlon, a középső országrészben és Dél-Alföldön 15-20 centis hó esett, Csongrádban, Békésben megközelíti a 30 centit is. Az autópályákat folyamatosan járják a munkagépek, ekézik a havat. Az utak havasak, latyakosak, hókásásásak, sónedvesek, de járhatóak, köszönhetően annak is, hogy sehol nincs hófúvás, nagyon kicsi a forgalom és este 10-ig kamiontilalom van.

Kell a hómunkás

Budapest közlekedésében az órák óta tartó havazás ellenére nincs nagyobb fennakadás, a közterület-fenntartó folyamatosan szórja az utakat. A fő- és tömegközlekedési útvonalak latyakosak, hókásásak, a mellékutak havasak, síkosak, de mindenütt járhatóak.

A BKV minden járműve elindult reggel és jelenleg is fennakadás nélkül tudnak közlekedni még az olyan hegyi buszjáratok is, mint a 21-es, vagy a 8-as. A városban egyelőre kicsi a forgalom, kevés az utas. Megkezdődött a megállóhelyek síkosság-mentesítése.

Újévi képek a hóból

Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) helyettes szóvivője elmondta, az intenzív havazás miatt délelőtt úgy döntöttek hogy hóeltakarító munkásokat vesznek fel. A délutáni, kettőtől este tíz óráig tartó műszakra nettó 3000 forintot fizetnek. Az FKF Zrt. 50 munkagéppel és 400 munkással folyamatosan takarítja a főváros útjait, ezt segíti, hogy csekély az autós forgalom.

Több hó várható

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a korábbi jelzésekhez képest több hó várható a fővárosban, azaz 4-5 centiméter helyett valószínűleg 6-7 centiméter vastagságú lesz késő estére a hó. A fő- és tömegközlekedési útvonalakat, az egészségügyi intézményekhez és élelmiszer-elosztó logisztikai központokhoz vezető mellékutakat, hidakat, felüljárókat takarítják először. A folyamatos havazás miatt a kotrógépeknek is folyamatosan kell dolgozni.

A közterületfentartók kérik a háztulajdonosokat, a járdákat tisztítsák meg a hótól a gyalogos balesetek elkerülése miatt.

Az országnak abban a részeiben, ahol órák óta tart a havazás, a tűzoltóknak rengeteg műszaki mentéshez kellett kivonulniuk: főleg árokba csúszott, összekoccant autókhoz, kidőlt fákhoz. Ezért fokozott elővigyázatosságot kérnek minden közlekedőtől, az autósok például jobban teszik, ha csak téli gumival indulnak útnak.

A helyzet keleten

Egyelőre nemcsak a mellék-, hanem a főutak is havasak, latyakosak a hajnali havazás miatt az Észak Alföldi Régióban. A kis forgalom miatt hiába sózták le ugyanis az utakat, nincs ami megforgassa a hóban a sót, így az nem tudja teljesen kifejteni a hatását. Hajnal óta 110 munkagép dolgozik az utakon. Eddig 2-3 centiméter hó esett. Kisvárda, Szikszó és Miskolc környékén pedig még mindig havazik. Mátészalka környékén viszont szárazak az utak.

Óévi képek a havazásról

Nincs járhatatlan út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol éjfél óta jelentős mennyiségű hó esett. Minden út járható, és nincs hótól elzárt település Borsodban, ahol átlagosan 10-15 centiméter hó esett az új év fordulója óta eltelt órákban. A közútkezelő társaság mintegy félszáz hóekéje, szóróautója tisztítja az utakat.

Sílécre fel!

Az ország legmagasabb pontján fekvő Kékestetőn már lehet síelni, a bükki és a zempléni sípályákon egyelőre még nem üzemeltették be a felvonókat. A bánkúti szakemberek szerint az eddig lehullott hó kevés, még ugyanennyi kellene, és bár folyamatosan havazik, egyelőre nem indították be a felvonókat az ország egyik legnagyobb sípályáján. A sífutópályák viszont használhatók.

A Mátrában, Kékestetőn egész éjszaka havazott, 8-10 centis friss hó esett, így reggel kilenc órától fogadják a síelni vágyókat. Hétfőn 200 méteres szakaszon megnyitották a déli sípályát, így összesen már 650 méteren lehet síelni. A déli mellett a 150 méteres tanuló- és a 70 méteres oktatópálya is várja a síelni vágyókat.

A Balaton még mindig veszélyes

Lassan vastagszik a jég a Balatonon, és a vízirendészet szerint egyelőre nem alkalmas sportolásra. Egyrészt azért, mert vékony, másrészt azért, mert hó borítja.

"Utoljára kedden délben, hat helyen mértük a jég vastagságát. 5-12 centiméter közötti értékeket kaptunk, ezért abszolút nem ajánljuk a nyílt jégen való tartózkodást, korcsolyázást" - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság őrnagya.

Így egyelőre jégpályák kijelölését sem javasolják a Balatonon, sőt a veszélyes helyen korcsolyázók ellen szabálysértési eljárást indíthatnak. A büntetés akár 20 ezer forint is lehet, bár először mindenkit figyelmeztetnek. Más a helyzet a Velencei tavon, ahol január elsejétől hivatalosan is működik jégpálya, de persze ott sem árt az óvatosság.