Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Járhatatlan utak, behavazott falvak

2004.03.08. 15:39
Somogy megyében több településen is komoly gondokat okoz a folyamatosan szakadó hó. Ecseny gyakorlatilag megközelíthetetlen négykerékmeghajtás nélkül, más falvak térségében is hóátfúvások zárják el rövidebb-hosszabb ideig a bekötőutakat.
Lezárták a Kaposvár-Szántód közötti 6505-ös utat, a 7-es főközlekedési utat a 67-es, Balatonlelle felé vezető úton lehet megközelíteni; a Keszthely felé tartók a Marcalin át vezető 68-as utat válasszák - közölte a Somogy Megyei Közútkezelő ügyeletese hétfő délután az MTI-vel. Kőnig Ferenc beszámolt arról, hogy a havazás miatt a fő közlekedési utak hókásásak, latyakosak, a megye egész területét hó borítja, délig mintegy 15 centiméter hó esett. A főutakat 37 járművel takarítják. A Kaposvár-Szántód közötti úton Andocs térségben, illetve a Balaton déli partján több településre, így Bálványosra, Balatonendrédre nem lehet bejutni - mondta el az ügyeletes az MTI-nek.

A Kapos Volán úgy tájékoztatatta a Magyar Távirati Irodát, hogy Somogy megyében volt olyan település, ahova reggel nem tudott bemenni a busz. A napközben elindított járatok közül is többnél kétséges, hogy meg tudják-e közelíteni a kisebb településeket, mint például Ecsenyt és Bálványost. Eigner János személyszállítási osztályvezető elmondta, hogy a hóátfúvások miatt kritikus a helyzet Lengyeltóti és Nikla között, egyelőre járnak a buszok, de célhoz érésük bizonytalan. Siófok és Tab térségben negyedórás késésekre kell számolni, a megye más területén 5-10 percet késnek a buszok. Ságvár térségében az úton keresztbe fordult kamionok nehezítik a közlekedést.

Se be, se ki

A bálványosi polgármesteri hivatalból azt a tájékoztatást kaptuk, hogy reggel ugyan voltak fennakadások, délutánra azonban egy nyomvonalon be lehet jutni a településre, a mentő is járt a faluban. Hóátfúvások továbbra is vannak, néhol nyolcvan centiméteres hóbuckák is kialakulnak az úton, jelenleg erősen havazik és a szél is fúj.

Az Index kérdésére a balatonendrédi jegyző elmondta, hogy egész nap erősen havazik, de folyamatosan tolja a havat az önkormányzat traktora, illetve dolgoznak az önkormányzat munkásai is, így pillanatnyilag járhatók az utak, a busz is megérkezett. A hó vastagsága körülbelül harminc centiméter, a faluba vezető úton hóátfúvások nehezítik a közlekedést - tette hozzá a jegyző.

"Se be, se ki" - fogalmazott tömören Ecseny polgármestere. Legfeljebb terepjáróval lehet bejutni a faluba, annak ellenére hogy folyamatosan takarítják az utakat - tájékoztatta az Indexet Máj Péter, majd hozzátette: "szakadatlanul szakad a hó, ráadásul a nedves, tapadós fajtából, ami a legkellemetlenebb". Most körülbelül húsz centiméter a hóréteg, ahol a szél összehordta, ott fél méteres hóhalmok is lehetnek. "Ma még be tudott jönni a tejes-kenyeres autó, de egyre rosszabb a helyzet, ha a havazás nem áll el, a jó Isten tudja mi lesz itt."

Lengyeltót és Buzsák térségében szintén gondokat okoz a folyamatos havazás, nappal azonban az enyhébb időnek köszönhetően nem eredményezett járhatatlan utakat a leesett hómennyiség. "Ha azonban este lehűl az idő, akkor lesz hóhelyzet" - hangzott a buzsáki önkormányzat munkatársának pesszimista jóslata, aki szerint közlekedni még lehet, "más kérdés, hogy ezeken a területeken általában elfelejtik letolni a havat."

Járhatatlan utak Veszprém megyében is

Két útszakasz is járhatatlanná vált az egész nap tartó havazás miatt Veszprém megyében - tudta meg a HavariaPress. A dunántúli megye területén éjfél óta már mintegy 20-30 centi hó esett, de holnap estig még körülbelül ugyanekkora mennyiségű hóra számítanak a térségben. A megye főútjai mindenütt latyakosak, a mellékutak pedig szinte mindenütt havasak, sőt Tótvázsony és Hidegkút, valamint Zalagyömörő és Gógánfa között jelenleg nem járhatók. Vas megyében is havasak, hóátfúvásosak a mellékutak, ám ott jelenleg minden út járható. Hasonlóak az útviszonyok Fejér megyében is, ahol jelenleg csak a Vértesben kell kisebb-nagyobb fennakadásokra számítani.

Csaknem országos havazás

Húsz centiméternyi hó esett hétfő délelőttre Veszprém megyében - közölte az MTI-vel a megyei közútkezelő kht. ügyeletese. A hó változatlan intenzitással esik, az utakon lelassult a forgalom, az alsóbbrendű útvonalakon hóátfúvásokra is lehet számítani - mondta Soós Csaba. Közlése szerint a megyét átszelő 8-as főút havas, hókásás, de mindenütt járható. A nemesvámosi emelkedőnél, a Veszprém-Tapolca közötti úton három kamiont kellett kiszabadítani reggel a hóból, s emiatt a forgalom torlódott, illetve hosszabb időn át csak félpályán haladt - tájékoztatott az ügyeletes. A megye útjain 47 hómaró és hóeke dolgozik.

Az intenzív havazás, az erősödő szél okozta hóátfúvások miatt egyre nehezebbé válik a közlekedés Vas megyében - tájékoztatta az MTI-t hétfő reggel a közútkezelő társaság. "Az észak-északnyugati irányú szél sebessége 40-50 kilométer óránként. Vasárnap estétől 15-20 centiméter hó hullott a megyében, mindenütt számítani kell hóátfúvásokra" - mondta Péntek Tamás ügyeletes, aki hozzátette: hétfőn további havazás, viharos erejű szél várható Nyugat-Dunántúlon, ezért azt tanácsolta, hogy aki teheti, ne induljon útnak személygépkocsival, ha pedig mégis elindul, tájékozódjon az útviszonyokról.

Vas megyében a 8-as, a 76-os és a 86-os főúton egy-egy szakaszán személyautóval csak lépésben lehet közlekedni. A havas területeken a közlekedést csak folyamatos ekézéssel lehet fenntartani. A főutakon mindenütt dolgoznak a munkagépek, de a mellékutakra még nem jutottak el. Az Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság 93 géppel takarítja az utakat, elzárt település egyelőre nincs.

Egész éjjel havazott és most is változó intenzitással esik a hó a Dunántúlon, Nógrád és Pest megyében, a Duna-Tisza közén és az Alföld déli részén - közölte az Útinform. A lehullott friss hó vastagsága Zala megyében 15-20 cm, Vas megyében kb. 10-15 cm, máshol 5 cm körüli. Baranya és Csongrád megyében esőtől, vagy havas esőtől vizes, néhol latyakos az utak burkolata. Az emelkedőkön és a hegyi útszakaszokon elakadások várhatók. A behavazott területeken téli gumi és hólánc használata ajánlott. A Dunántúl nyugati és középső részén az utak havasak, a keleti részén és az Alföld déli területén pedig vizesek, sokfelé erős szél fúj, és emiatt hóátfúvások keletkeztek az utakon.

Továbbra is havazik

Az előrejelzés szerint legfeljebb kedden északkeleten, keleten szakadozhat fel helyenként a felhőzet, többfelé várható jelentős mennyiségű csapadék, az ország nagy részén havazásra kell számítani, délkeleten, keleten havas eső, eső, ónos eső is előfordul. Az élénk északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, ezért hófúvások is kialakulnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában -1, +4 fok között, keleten kevéssel 5 fok fölött valószínű.

Budapesti hóhelyzet
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tíz-húsz centiméternyi hó várható a nap folyamán a fővárosban. A budai városrészben 2-3 centiméternyi hó hullott le éjszaka, illetve a hajnali órákban.

A havazás és a jegesedés ellenére egyelőre zavartalan a tömegközlekedés Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság 80 téli célgéppel síkosságmentesítést végzett hétfőn hajnalban a hegyi útvonalakon. A tömegközlekedési eszközök zavartalanul, biztonságosan tudnak közlekedni a fővárosban - tájékoztatta az MTI-t hétfőn délelőtt Szegedi Péter, a vállalat szóvivője.