Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Halálos baleset a havazásban

2005.11.21. 11:48
Egy ember meghalt abban a balesetben, ami feltehetőleg a rossz útviszonyok miatt történt Herend közelében. Folyamatosan havazott éjszaka Veszprém megyében, reggelre mintegy három-hét centiméternyi hó esett; a 8-as főúton a városlődi emelkedőnél baleset miatt áll a forgalom - közölte a megyei közútkezelő kht. ügyeletese hétfőn az MTI-vel. Havazott Vas megyében is, itt azonban nincs fennakadás a közlekedésben. Reggelre Budapesten is fehérek lettek a háztetők.

Mindössze két-három centiméternyi hó hullott az éjszaka Vasban, a megye főútjai jelenleg nedvesek, a mellékutak latyakosak - közölte az MTI érdeklődésére a közútkezelő ügyeletese hétfőn. Szendi Péter elmondta: a legtöbb hó Kőszegen és környékén esett vasárnap estétől hétfő hajnalig, az utakat 5 centiméter vastagságú hóréteg borította. "Huszonkét gépünk dolgozott hajnalban, elsősorban síkosság mentesítést végeztünk" - mondta. Jelenleg már csak hat gép dolgozik a vasi utakon, minden út jól járható, az előrejelzés szerint a havazásnak egyelőre nincs utánpótlása. A közútkezelő ügyeletese szerint a havazás miatt nem történtek balesetek a megyében és elakadás miatt sem kellett járművet menteniük.

A legtöbb hó a Bakonyban esett

Folyamatosan havazott éjszaka Veszprém megyében, reggelre mintegy három-hét centiméternyi hó esett. Árokba borult egy tehergépkocsi a 8-as főúton a városlődi emelkedőnél, majd egy lassító személykocsiba kamion hajtott bele; két személy könnyebben megsérült. A baleset miatt a főúton Városlődnél áll a forgalom. A Pula és Nagyvázsony közötti emelkedőn pedig két kamion akadt el hajnalban, keresztbe fordultak az úttesten, emiatt hosszabb időn át állt a forgalom. A forgalmi akadályt reggel 7 órára már megszüntették. A legtöbb hó a Bakonyban, Zirc környékén esett, a vastagság ott eléri a hét-nyolc centimétert is. A megyében az utak vizesek, sónedvesek, a közlekedés lelassult, a havazás azonban reggelre megszűnt. A közútkezelő cég húsz sószórógéppel dolgozik a megye útjain.

Halálos baleset a havas úton

Az éjszaka hullott hó is szerepet játszhatott a 8-as főút Herend melletti szakaszán történt halálos balesetben, áll a rendőrség hétfőn délelőtt kiadott közleményében. A 8-as főút Herend melletti szakaszán egy Ajka felé tartó horvát Mercedes a havas úttesten vélhetően gyorshajtás miatt átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra, hol összeütközött egy szemből érkező magyar tehergépkocsival.

A személyautóban ülő négy külföldi állampolgár közül a jobb hátsó ülésen utazó 28 éves férfi életét vesztette, további két utast pedig súlyos sérülésekkel, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A Mercedes vezetője, egy 27 éves férfi, könnyű sérülésekkel úszta meg a balesetet. Az ütközéskor a személyautó a bal oldali, az utánfutó pedig a jobb oldali árokba csúszott. A tehergépkocsi vezetője nem sérült meg. Az elsődleges becslések szerint a Mercedesben félmillió, a tehergépkocsiban pedig egymillió forint kár keletkezett.

Négyen sérültek meg, köztük egy ember súlyosan, amikor a havas úton egymásnak ütközött két személyautó Békés közelében, értesült a HavariaPress. A karambol még vasárnap reggel történt a dél-alföldi várost Gerlával összekötő úton. A helyszínelés adatai szerint egy személyautó átcsúszott a bal oldali forgalmi sávba, és összeütközött egy másik, szemből érkező kocsival. A balesetben egy ember súlyosan megsérült, hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek. Azt, hogy melyik sofőr felelős a balesetért, a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja.

Havazik a fővárosban is

Havazás kezdődött éjfélkor a főváros egyes térségeiben, a hóesés hamarosan egész Budapestre átterjedt - tájékoztatta hétfő hajnalban az MTI-t Szegedi Péter a Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője. A Közterület-fenntartó Részvénytársaság járművei megkezdték a fő- és tömegközlekedési útvonalak, a hidak és a felüljárók síkosságmentesítését, továbbá azoknak a mellékútvonalaknak a síkosságmentesítését is, amelyek a lakosság közellátását biztosító intézményekhez vezetnek. Ezt követően a legfontosabb a BKV útvonalainak, különösen a hegyi útvonalaknak a biztosítása, jelentette ki a szóvivő, hangsúlyozva: minden további intézkedés attól függ, hogyan alakul az időjárás. Szegedi Péter elmondta, hogy az utak járhatók, ugyanakkor óvatos közlekedésre szólította fel a gépkocsivezetőket, és külön felhívta a figyelmet a téligumi használatára. A szóvivő felszólította a házfelügyelőket és a magánház-tulajdonosokat, hogy a gyalogosok közlekedésének biztonsága érdekében tisztítsák meg az ingatlanjaik előtti területeket.

Télies idő

Az első havazásról szombatra virradóra számoltak be a meteorológiai jelentések, a havazás Kazincbarcika és Sajószentpéter térségében péntek éjfél körül, Bánkúton pedig szombat hajnalban kezdődött, és bár mindkét helyen nagy pelyhekben hullott, még csak itt-ott maradt meg a fehér takaró.

A közlekedők a következő 24 órában többfelé télies útviszonyokra számíthatnak. Eleinte néhol, az esti, éjszakai óráktól már többfelé előfordul hózápor, havazás, nyugaton elvétve havas eső is. Éjjel a fagypont alatti hőmérséklet miatt helyenként síkosak lesznek az utak. Többfelé erős lökések kísérik az északi szelet, amely főleg északnyugaton, illetve a Bakony térségében néhol hófúvást is okozhat.

Enyhülés jön

Ez csak a tél első ijesztgetése volt, nem áll még be zord idő, a havazást hozó átmeneti lehűlést a hét második felében jelentős enyhülés követi, tudtuk meg Németh Lajos meteorológustól. Az előrejelzések szerint ugyanis az északról beáramló hideg, nedves légtömegeket a hétvégére egy most kialakulóban lévő nagy méretű, mediterrán ciklon enyhe, nedves levegője szorítja ki a Kárpát-medencéből.

Az ország nyugati és középső részén esett idáig a legtöbb hó, de ez az egy-két centiméter vastagságú hótakaró is elhanyagolható mennyiségűnek tekinthető, és mivel a talaj még nem hűlt le, várhatóan hamar el is olvad. A gondot leginkább az okozza, hogy sok autós nincs még felkészülve a téli időre, még nyári gumikkal közlekednek, és a nedves, havas utak kifognak rajtuk, tette hozzá a meteorológus.

A népi időjóslás szerint ha Katalin locsog, akkor Karácsony kopog; és mivel a nevezetes névnapra, péntekre, november 25-ére enyhe idő várható, reménykedhetünk a kellően hideg téli időben, derült ki a szakember szavaiból. A hétvégére a havazást esők váltják fel, a magasabban fekvő területeken is minimum +4, +6 fok várható majd.