Rudolf
2 °C
13 °C

Európa hó alatt

2004.01.05. 13:57
Gyakorlatilag Európa egész területén támadásba lendült a tél. Bulgáriától Franciaországig mindenki küzd a hirtelen leesett hóval.
Tekintse meg képeinket!
Az új év hóval és az ezzel járó gondokkal köszöntött be Európa-szerte: Svájcban a síelők kedvére gyarapodik a hóréteg, Bulgáriában ritkán látott mennyiségű hó esett hétfőre virradóra. A havazás a Kárpát-medencét sem kerülte el, de hazánkban egyelőre nem kell tartani kritikusabb hóhelyzettől, noha a meteorológusok szerint még három napig számítani lehet akár jelentősebb mennyiségű csapadékra is.

Lezárták Prága repülőterét

Közép-Európa nagy részén komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben a hóesés. Hétfőn hat órára le kellett zárni a cseh főváros repterét a nagy havazás miatt. Az intézkedés késésekhez vezetett a légiforgalomban, négy éjszakai járatot törölni is kellett.

Hajnal kettő és reggel nyolc óra között nem fogadott járatokat, és nem szállt fel egy gép sem a Prágai repülőtérről, egy Düsseldorfból érkező Lufthansa gép landolt elsőként délelőtt, miután megtisztították a leszállópályát a hótól. A nap hátralévő részében további késések várhatók - nyilatkozta Anna Kovarikova, a reptéri hatóság szóvivője az AFP-nek.

Kényszerleszállás hóviharban

Ausztriában és Németországban is gondokat okoz a frissen leesett hó. Egy osztrák, Fokker 70-es típusú sugárhajtású kis utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre hétfőn reggel Münchenben a tomboló hóviharban - adta hírül az AAP hírügynökség.

Fotó: EPA
A viszonylag ép Fokker 70-es
A Bécsből érkező repülőgép pilótája motorhibát jelentett a légiirányításnak, majd sikeresen landolt a német város repterétől két kilométerre, egy hóborította mezőn.

A mentőalakulatok kihozták az Austrian Airlines gépéből a 28 utast és a négy fős személyzetet, és a reptér termináljára szállították őket. A kényszerleszállás során senki nem sérült meg, csupán egy utas kapott sokkot az átéltektől.

A gép futóműve összetört a rendkívüli manőver miatt, a kényszerleszállás okait még vizsgálják a német és osztrák hatóságok.

Németországban az új hét első napján autózók életét nyugatról keletre vonuló havazás és esőzóna keserítette meg. Az ónos eső Goslar környékén okozta a legtöbb közlekedési balesetet, de sokat panaszkodtak a Berlin és Magdeburg, illetve a Berlin és Lipcse között autózók is. A 170-es úton Drezda és a cseh határ között csak hólánccal volt ajánlatos haladni. Rajna-Pfalz tartományban 16 közlekedési balesetet jegyeztek fel a reggeli csúcsforgalomban, öten könnyebben megsérültek. Az Alpokban megnőtt a lavinaveszély.