Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Havazik, de enyhül az idő

2004.01.07. 14:30
Az ország nyugati megyéiben az utak túlnyomórészt járhatóak, a jelenleg is hulló hó miatt lassuló közlekedésre kell számítani. A meteorológus szerint hamarosan enyhébbre fordul az idő.
Elsősorban a Dunántúlon lelassult a közlekedés, mert folyamatosan havazik Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében - közölte az Útinform szerda délután az MTI-vel.

Az autópályák a tisztítás ellenére is hókásásak, latyakosak, a főutak a keréknyomokban havasak, latyakosak, a sózás hatására nedvesek. A mellékutak havasak - közölték. A tájékoztatás szerint a havazás átterjedt az alföldi és a déli területekre is. A frissen hullott csapadéktól csúszós, lassan járható útszakaszokra kell számítani.

A folyami kompok egyre több helyen leállnak a jegesedés és a jégzajlás miatt. Ezért nem jár a Dunán a Szob és Pilismarót, a Visegrád és Nagymaros, a Horány és Dunakeszi, valamint a Határcsárda és Szigetmonostor között közlekedő komp. A jegesedés miatt a Tiszán is több kompjárat szünetel.

Enyhül

Németh Lajos meteorológus az Indexnek elmondta, hogy a jelenleg hazánk fölött lévő csapadékzóna éjszaka érkezett észak-nyugat felől és dél körül elérte a Tisza vonalát. Rendkívüli havazást ez az északról érkező légtömeg nem hozott magával, inkább csak az ország északi részein (a Kisalföld, Alpokalja, Dunakanyar, Északi-középhegység térségében) esik több-kevesebb hó, de sehol sem haladja meg az öt centimétert a hóréteg. Közepes erősségű havazásra inkább csak a hegyekben lehet számítani, ahol tíz centimétert is elérheti a hótakaró vastagsága.

Éjszaka a vastag felhőzet miatt "csak" mínusz öt, mínusz tíz körüli hideg várható, nem lesz akkora fagy mint az elmúlt két éjszakán (Tatán mínusz 18 fok volt tegnapelőtt). A következő napokban nappal fagypont körüli hőmérsékletre lehet számítani, tehát megmarad a lehullott hó. A hét vége felé, jövő hét elején enyhébbre fordul az időjárás, délről meleg légtömegek csapnak össze a felettünk vonuló hideg légrétegekkel, északon még maradhat a havazás, de az ország déli részén már inkább eső lesz a jellemző csapadék. A tavalyihoz hasonló rekordhidegre nem nagyon számíthatunk ezen az enyhének mondható télen - tette hozzá Németh Lajos.

Nyugaton a helyzet

A Vas megyei közútkezelő ügyeletese az Index kérdésére elmondta, hogy reggel négy körül kezdődött a havazás, azóta változó intenzitással, de folyamatosan hullik a hó a megye egész területén. Jelenleg körülbelül három centiméter vastag a hótakaró, ez fennakadásokat nem okoz a közlekedésben. Tizennyolc gép dolgozik a megye útjain, a fő útvonalakat sózzák, ezért azok latyakosak hókásásak, a mellékutak havasak, de járhatóak. Balesetről nem érkezett jelentés, csendes havazásról számolt be a közútkezelő illetékese.

Veszprém megyében hét óra körül kezdett szállingózni a hó, de komolyabb havazásról nincsenek hírek. A megyei közútkezelőtől kapott tájékoztatás szerint Pápa környékén dolgoznak a gépek, zúzalékkal teszik könnyebben járhatóvá a havasabb útszakaszokat. A megyében különösebb gondot nem jelent eddig a havazás.

Győr-Moson-Sopron megyében reggel hét órakor kezdődött a havazás - mondta el az Indexnek a megyei közútkezelő ügyeletese. Az utak sónedvesek, Csorna környékén néhány szakasz latyakos. A téli útviszonyokhoz képest minden út jól járható, a szél sem támadt fel. A közútkezelő munkagépeinek negyede, 20-25 jármű tisztítja az utakat. Az előrejelzés 6-8 centiméter havat ígért szerdára, ebből délig 2-5 centiméter esett le. A közútkezelő munkagépeinek negyede, 20-25 jármű tisztítja az utakat.

Pest megyében is járható minden út, bár a megye egész területén havazik, de a megyei közútkezelő illetékese szerint jelentéktelen mennyiségű, 1-2 centiméter hó hullott eddig. A főutak sónedvesek, latyakosak, zömmel még a korábbi sózás miatt, a mellékutak néhol havasak, helyenként lefagyot szakaszok is lehetnek, de ezek többségét is felszórják zúzalékkal a munkagépek. Az észak-budai részeken hét, Vác környékén tizenegy, Monor térségében hat, Dabasnál hét gép járja a fő és mellékutakat, mondta el érdeklődésünkre Bana Miklós központi ügyeletes, aki hozátette: "ennyi hó nekünk nem probléma".

A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság tájékoztatása szerint Budapesten nem sokkal tíz óra után kezdődött a havazás, mely miatt az utak hónedvessé váltak és a közlekedés lelassult, azonban fennakadásokra nem kell számítani. Az Rt. 80 "téli célgéppel" megkezdte az utak síkosságmentesítését, elsősorban a hegyi utakon és fővárosból kivezető útvonalakon.

Vezessenek óvatosan!

Sónedves, havas úton ütközött egymásnak több katonai jármű Bács-Kiskun megyében, az 5-ös főúton Lajosmizse és Táborfalva között. A lőszereket szállító teherautók eddig ismeretlen okból egymásba csúsztak, szerencsére személyi sérülés nem történt, a rakománynak sem esett baja.

Cseh és Szlovák hóhelyzet
Egy napi szünet után szerda reggel folytatódott Szlovákiában az országos havazás, de a közlekedésben egyelőre nem okozott súlyos gondokat. Az utak többségét néhány centiméternyi száraz, letaposott hóréteg, másutt latyak fedi, de mert a sűrű havazás az előrejelzések szerint folytatódik és várhatóan a hőmérséklet is hidegebbre fordul, éjszaka valószínűleg rosszabbra fordulnak a közlekedés feltételei. Az autópályákon és a főbb útvonalakon folyamatos a hóeltakarítás, de a hegyekben már napok óta ajánlatos - bár nem kötelező - a hólánc használata. A vasúti közlekedésben szerdán már súlyosabb gondokat okozott a hó, több vasúti pályaudvaron, így Pozsonyban is a forgalom veszélyeztetettségének második fokozatát rendelték el.

Súlyos gondokat okozott viszont a sűrű éjjeli havazás a cseh repülőtereken és a közúti, illetve vasúti közlekedésben. A prágai Ruzyne repülőtérről nyolc nemzetközi járatot nem indítottak el, míg hat gépet nem tudtak fogadni - jelentette be Anna Kovaríková, a cseh repülőtéri igazgatóság szóvivője. Megjegyezte, hogy hasonló problémák vannak az ostravai, a Karlovy Vary-i és a többi csehországi repülőtéren is. A kiadós havazás következtében már hétfőn is mintegy hat órára le volt zárva a Ruzyne repülőtér.

A sűrű havazás fennakadásokat okozott a közúti és a vasúti közlekedésben is, különösen a hegyvidékeken és a nagyvárosok környékén. Prágában az éjjeli órákban mintegy 15-20 centiméternyi friss hó hullott, ami a reggeli órákban hatalmas közlekedési dugókat okozott. Szinte megbénult a tömegközlekedés is, s az emberek ezrei késve érkeztek munkahelyükre. A rendőrség jelentése szerint sok volt a baleset, de szerencsére nem súlyosak. Akadozik a vasúti közlekedés is, mert a helyenként mínusz 15-20 fokos hideg következtében repedeznek a sínek. Számos vonat késéssel érkezik célba.