Benedek
-5 °C
5 °C

Újabb jelentős havazás várható

2003.01.08. 18:08
Jelenleg nincs hótól elzárt település az országban. Több alsóbbrendű út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még koradélután is járhatatlan. Magyarország északkeleti részén a radarjelzések szerint délután eláll a havazás. A kormány közleményben tudatja, hogy felkészült a helyzet rosszabodására. Csütörtöktől újabb havazásra és hófúvásra számíthatunk. Az oktatási miniszter arra kéri az iskolákat, hogy a hiányzásokat tekintsék igazoltnak.
Csütörtökön újabb havazás kezdődik - nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Éjszaka mínusz húsz fok alá süllyed a hőmérséklet, majd délnyugat felől beborul az ég. A nyolcvanöt százalékos biztonságú előrejelzés szerint a déli országrészben öt-húsz centiméter, északon és az ország középső területein kettő-tíz centiméter vastagságú friss hó várható. A meteorológus elmondta: hófuvások is várhatók, mivel, különösen az északi országrészben és a Dunántúlon, erősen fúj majd a szél - legalábbis az előrejelzések szerint.

Deutsch: Demszkyt minden évben meglepi a havazás
Deutsch Tamás úgy véli: ismét megbénult a főváros élete a keddi havazás miatt, holott az általa megkérdezett szakemberek véleménye szerint a hó mennyisége nem indokolta volna a rendkívüli állapotot. A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője kijelentette, hogy szerinte a főváros vezetése ismét nem tud úrrá lenni a havazás okozta közlekedési akadályok felett. "Ezen a földrajzi égövön novembertől februárig egyáltalán nem példa nélkül álló természeti jelenség, ha esik a hó, ugyanakkor Demszky Gábor főpolgármestert minden évben meglepi, hogy hó hullik a fővárosban" - fogalmazott Deutsch Tamás. "Ha leesik a hó, Demszky Gábor 12 éve ugyanazt javasolja: ne üljenek autóba a budapestiek, és a társasházak képviselői takarítsák le a járdákat; ugyanakkor a főváros nem nyújt segítséget ehhez - jelentette ki Deutsch. A frakcióvezető elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosban még mindig sózzák az utakat, amely jelentős környezeti károkat okoz és rongálja a járműveket is.

Homok a Kossuth téri jégpályáról

A kormány szerda délben kiadott közleménye szerint van elegendő szóróanyag az időjárás rosszabbra fordulása esetén is. (75100 tonna só, 15330 tonna zúzalék és egyéb szóróanyag.) A só szórásakor fokozottan ügyelnek a környezet megóvására. A Kossuth téri jégpálya bontásából származó homokot a fővárosi utak csúszásmentesítésre ajánlották föl.

A Magyar Honvédség kijelölt erői a Megyei Védelmi Bizottságok kérései alapján megkezdték mentési és egyéb speciális feladataik végrehajtását. Ennek keretében Békéscsabán, a Tolna megyei Medinán és a vasi Vát-Acsád térségében szabadították fel a hótól az utakat - áll egy késő délelőtti közleményben. A Magyar Honvédség 1800 fővel, 15 helikopterrel folyamatos készenlétben áll, hogy a nehezen megközelíthető, esetleg elzárt településekre élelmiszert juttasson el, betegeket szállítson, elakadt mentőt vagy autóbuszt szabadítson ki a hóból.

Kelet: délutánra eláll a hó

Tekintse meg galériáinkat Klikk a képre!
Az ország északkeleti részén szerda reggel ismét megindult a havazás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több út továbbra is járhatatlan. Az Index kérdésére a megyei közútkezelő ügyeletesétől megtudtuk: tíz-negyven centiméter fiss hó esett általában a megyében. A délután két órakor kiadott közlemény szerint Baktakék és Forró, Vilmány és Vámosújfalu, Ináncs és Abaújszántó, Hernádszentandrás és Pere, valamint Kézsmárk és Büttös járhatatlan egy-egy néhány száz méteres szakasz. A folyamatos hóesésben negyven hóekével felszerelt szórógép és négy hómaró dolgozik. Radarjelzések szerint a havazás délután eláll.

Fehértó felszabadult

Tekintse meg galériáinkat Klikk a képre!
A távirati iroda reggeli híre szerint a Győrtől 28 kilométerre fekvő Fehértó megközelíthetetlen. Az Index kérdésére a település polgármestere pontosított: "Csorna felől valóban az volt, mert keresztbe fordult egy autóbusz, Győr felé azonban lehet haladni" - mondta. A 497 lelkes település felső tagozatos általános iskolásai nem mentek el a közeli győrsövényházi iskolába, az alsósoknak azonban a helyi intézményben van tanítás. A térségben a havazás elállt, a szél mérsékelt.

Pápa környékén több falu nem volt megközelíthető hajnalban, de reggelre, ha nehezen is, de járhatóak az utak. A Veszprém megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese az Index kérdésére elmondta: különösen a Pápától nyugatra fekvő utakat kell folyamatosan tisztítani, mert az erős szél visszahordja rájuk a havat. Délelőtt újabb bejelentés már nem érkezett az ügyeletre, a telefonálók az utak állapotáról érdeklődnek.

Budapest: hóeltakarítás a mellékutcákban is

Veszélyes a Balaton jegére menni
A vastag hó miatt továbbra is életveszélyes a Balaton felszínét beborító repedezett és bizonytalan vastagságú jégre lépni. A jég a tó egész területén beállt, vastagsága változó, ezért rálépni nem biztonságos. A Balaton jegére hullott vastag hó megakadályozza, hogy a hideg hizlalja a jeget. A jég vastagsága 2 és 10 centiméter között változik. A hét végére a tartós hideg hatására vastagodhat ugyan a Balaton jege, de a szakemberek azt javasolják, hogy csak az önkormányzat által kijelölt korcsolyapályákat használják a téli sportok kedvelői. Egy méter mélységben, 1,7 Celsius fokos a Balaton vizének hőmérséklete.
Budapest fő- és tömegközlekedési útjai legalább egy sávban járhatóak, a mellékutcák viszont havasak, ezért aki teheti, ne induljon útnak autóval. A BKV fődiszpécsere az Index kérdésére elmondta, hogy valamennyi járművük rendben elindult. A 41-es villamos - váltóállítási problémák miatt - meghosszabbított útvonalon, a Deák Ferenc térig közlekedik. A fődiszpécser elmondta még, hogy szeretnék, ha minél többen vennék igénybe a tömegközlekekedést, ezért a metró vonalain sűrűbben járnak a szerelvények.

Szegedi Péter a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője szerint a csaknem 23 órás intenzív hóesés 30 centiméteres csapadékot hozott, amelynek eltakarításán délelőtt 106 munkagép és 711 hómunkás dolgozott. A szóvivő közlése szerint a főutakról, a hidakról és felüljárókról leekézték a havat, azok kivétel nélkül "feketék", vagyis láthatóak az útburkolati jelek is. Szegedi Péter elmondta: ha nem lesz több hóesés, akkor a 2100 kilométernyi mellékútvonalakon is megkezdődik a hóeltakarítás. A közintézményekhez vezető mellékutakat eddig is folyamatosan tisztították. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. ugyanakkor továbbra is hómunkások jelentkezését.

Kevés helyen szünetel a tanítás

Tekintse meg galériáinkat Klikk a képre!
Magyar Bálint oktatási miniszter tegnap iskolai szünetet rendelt el a hó által leginkább sújtott megyékben. Az Index értesülései szerint az érintett megyék közül sok helyen nem volt erre szükség. Csongrád megyében például mindössze Csongrádon, Felgyőn és Tömörkényben nem kell iskolába menniük a gyerekeknek. A Bács-Kiskun megyei Szentkirályon, ahol a lakosság több mint 50 százaléka külterületen él, a tanulók hozzávetőleg kétharmada érkezett be az iskolába, a 150 gyerekből 15-20 traktorral jutott el az intézménybe. Az oktatási tárca vezetője felkérte az iskolákat, hogy a hóhelyzet okozta hiányzásokat tekintsék igazoltnak, a szülőket pedig arra kérik, maguk mérlegeljék, hogy a napokban elengedik-e gyermekeiket az intézményekbe.

A nemzetközi vasutak akár 5 órát is késhetnek

Délutánra tovább javult a vasúti közlekedés - áll a Mávinform közleményében. A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a reggeli és a délelőtti órákban tapasztalható 15-20 perces késések 10-15 percre, a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon a korábbi 50-70 percről átlagosan 30 percre mérséklődtek. A más vonalakon tapasztalható késések is folyamatosan csökkentek, és a koradélutáni órákban már sehol sem haladják meg az 5-10 percet. A nemzetközi vonatok is a máskor megszokott minimális, mindössze 10-15 perces késéssel érkeznek hazánk területére. A vasútvonalakon továbbra is dolgoznak a hóeltakarító gépek, így a délutáni órákban a késések várhatóan tovább csökkennek.

A Magyarországról érkező nemzetközi vonatok igen nagy késéssel érkeznek a román határra - jelentette be szerdán Valentin Bota, a román államvasutak személyszállítási társaságának igazgatója. Az igazgató szerint a Budapestről induló vonatok a havazás és a jegesedés miatt korlátozott sebességgel tudnak közlekedni, ezért van olyan járat, amely már 300 perces késéssel érkezik a kürtösi határátkelőhöz. A kedvezőtlen időjárási viszonyok a Budapest-Constanca között közlekedő Ovidius, a Bécsből Bukarestbe tartó Dácia és a Budapest-Bukarest közötti Ister nemzetközi járatot sújtják.

Krízisautók a fővárosban

A Menhely Alapítvány ügyeletén elmondták: a szokásosnál több hívás érkezett; kedd délután 5 órától szerda reggelig harmincöten telefonáltak, többnyire azért, mert utcán fagyoskodó hajléktalant láttak. Őket az alapítvány emberei szükség szerint kórházba vagy krízisszállóba szállítják. Az alapítvány ügyeletének éjjel-nappal hívható telefonszáma: 338-41-86. A kormány hóhelyzetről kiadott közleménye szerint a fővárosi önkormányzat 133 kórházi krónikus ágyat biztosít a hajléktalan emberek ellátására. A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata mellett Budapesten este 8-tól éjfélig 4 krízisautó járőrözik és megy ki a lakosság által bejelentett esetekhez.