Valér
4 °C
8 °C

Kánikula, hóesés és trópusi vihar

2006.08.04. 18:57
Hőhullám söpör végig Görögországon és Törökországon, a hőmérséklet a 44 fokot is eléri. A nyár ellenére esik a hó Svájcban, Dél-Afrikában öt ember halálát okozta az erős havazás. Hollandiában és az Egyesült Államokban harmadik hete tart a kánikula, több tucat ember életét vesztette. Kínában egy trópusi vihar pusztított, Indiában pedig a monszuneső miatti áradások okozták 42 ember halálát, több tízezren váltak földönfutóvá.

Görögország fővárosában pénteken 39 fokot mértek, de az enyhe párás déli szél miatt még ennél is nagyobbnak lehetett érezni a hőséget. Az athéni önkormányzat 60 légkondicionált csarnokot és menedékhelyet nyitott meg a lakosok számára a kánikula miatt, miután már az előző napokban is 38 fokig kúszott fel a hőmérők higanyszála délutánonként. A hőhullám várhatóan nem tart sokáig, az előrejelzések szerint vasárnapig 32 fokra enyhül a hőmérséklet.

Törökországban ezzel szemben tovább folytatódik a felmelegedés. A Földközi-tenger térségében fekvő népszerű üdülőhely, Antalya környékén 36-38 fokos hőmérsékletet jósolnak a hétvégére, míg az ország délkeleti részein a 44 fokos hőmérséklet is valószínű.


Svájcban országszerte 15 fokkal csökkent a hőmérséklet, és tíz centiméter hó esett pénteken a Szent Bernát-hágó térségében, ahol a hóhatár jelenleg 2400 méter magasan van.

Hollandiában közel ötszáz ember halálát okozhatta júliusban a három hétig tartó rendkívüli hőség, közölte pénteken az országos statisztikai hivatal. Az ebben a három hétben történt összes haláleseten belül megnőtt az idősek, a szív- és érrendszeri, illetve a légzőszervi betegséggel küszködők száma. Több mint 1500 esetben 80 évnél idősebb emberek haltak meg, kétharmaduk nő volt.

Az Egyesült Államokban keleti államaiban vasárnap óta 29 ember halálát okozta a hőhullám, péntekre azonban hidegfront vonult át a térségen, és az azt kísérő záporok lehűtötték New York térségét. Csütörtökön még több keleti államban is 40 fok körüli hőmérsékletet mértek. Kaliforniában a hatóságok számítása szerint több mint 160-an haltak meg a július utolsó két hetében elvonuló hőhullám következtében.

Trópusi vihar és monszun Ázsiában

Kínában az esőistenről elnevezett trópusi vihar sújtja az ország déli részét, ahol pénteken legkevesebb 19 ember halt meg a viharban. A Prapirún nevet viselő trópusi vihar Kuangtung tartományban, Hajnan szigetén és Kuanghszi Csuang autonóm területen követelt halálos áldozatokat, akiknek többségét saját háza temette maga alá. A három érintett tartományból több mint 530 ezer ember menekült el otthonából a trópusi vihar elől, amely korábban hat embert megölt és 650 millió dolláros károkat okozott a Fülöp-szigeteken.


India délkeleti részén a monszunesők és az áradások következtében már mintegy 42-en haltak meg és több tízezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására szerda óta, közölték indiai illetékesek. Az áldozatok többségét saját házuk vagy a kidőlő fák temették maguk alá, de olyan is volt, hogy az erős szél által ledöntött villamosvezeték sújtotta halálra őket.

Szokatlan hidegfront Afrikában

Dél-Afrikában már öten vesztették életüket a szokatlanul erős hidegfront miatt kialakult erős havazás, esőzés és lavinaveszély következtében. Az afrikai ország területén található enklávéban, a Lesothói Királyságban háromnapos rémálom ért véget 14 utazó számára, akik a havazás miatt rekedtek autóikban. Pénteken a mentőalakulatok megtalálták és kimentették a már a kihűlés szélén álló embereket.