Benedek
-5 °C
5 °C

Péntek estig marad a havazás

2003.01.09. 17:00
Az országos havazást hozó felhősáv holnap estig marad az ország felett, néhol még huszonöt centiméter friss hó várható, így lesz olyan hely az országban, ahol fél méternél vastagabb lesz a hóréteg. Csütörtök koradélután egy Borsod megyei út járhatatlan, a Szegedet Bajával összekötő 55-ös út és az országhatár között pedig hat-hét falvat veszélyeztet a szél és a szakadó hóesés. A vonatok késnek, Debrecen és Kalocsa iskoláiban tanítási szünetet rendeltek el, a déli határon kizárólag téli felszerelésekkel engedik át az autósokat. A 68-as főúton egy vegyi anyagokat szállító kamion csúszott az árokba.
Szinte az egész országban havazik, és az előrejelzések szerint péntek estig nem is változik jelentősen a helyzet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy pénteken további havazás várható, az ország északnyugati részében kevesebb, míg délkeleten és keleten több hóra lehet számítani. Az Útinform csütörtök délutáni tájékoztatása szerint nincs kritikus helyzet a havazás miatt, egyetlen település sincs elzárva a külvilágtól, a főutak biztonságosan járhatók, a mellékutak ugyanakkor havasak, jegesek lehetnek.

Délkelet-Magyarországon és a Tiszántúlon még akár 25 centiméter friss hó is eshet - mondta el az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Jelenleg az északi-északkeleti területek kivételével mindenhol havazik, a déli határszélen néhol szakad. Az országos havazást hozó felhősáv holnap estig marad az ország felett, amelyből a Kisalföldön esik várhatóan a legkevesebb hó, mintegy tíz centiméter. Németh Lajos elmondta: a szél erősödése várható, így kemény éjszaka vár a megyei közútkezelő vállalatok munkatársaira.

Vegyi anyagokat szállító kamion csúszott az árokba

Vegyi anyagokat szállító teherautó csúszott az árokba a 68-as főút Csokonyavisonta és Görgeteg közötti szakaszán csütörtök kora délután. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Somogy megyei tűzoltókat nem sokkal 13 óra előtt riasztották a síkos, havas úton megcsúszott, árokba borult teherautóhoz.

A jármű a barcsi vízművekbe szállított különböző vegyi anyagokat, sósavat, nátrium-kloridot és vasszulfátot. Környezetszennyezés nem történt, mert a rakomány csomagolása nem sérült meg.

Hóhelyzet Borsodtól Baranyáig

Az ország egyetlen járhatatlan útja továbbra is a borsodi Pere-Abaújszántó közötti. Itt a hó nem esik, a szél viszont visszafújja a folyamatosan takarított havat.

"A taszári meteorológiai állomás jelentése szerint délutánra feltámad a szél" - figyelmeztette az autósokat a közútkezelő Somogy megyei ügyeletese, aki elmondta még, hogy egyelőre győzik a folyamatosan hulló hó eltakarítását.

Kritikus a helyzet Bács-Kiskun megye déli részén, a Szegedet Bajával összekötő 55-ös út és az országhatár közötti területen. A havazás és az erős szél hat-hét települést veszélyeztet, a közlekedés, másfél-kétméteres hófalak között folyik.

"Szarvas és Nagyszénás között öt-tíz kilométeren jeleztek hóátfúvást" - nyilatkozta az Index tudósítójának a Békés megyei közútkezelő munkatársa, aki elmondta: a vállalat 45 munkagépéből 29 dolgozik az utakon. Csongrád megyében nincs rendkívüli helyzet, reggel óta hét-nyolc centiméter friss hó eshetett.

Késnek a vonatok

A MÁV vonalhálózatán, valamennyi vonatjárat közlekedik, a havazás és a hideg időjárás miatt azonban késések előfordulnak - áll a Mávinform Indexhez eljuttatott közleményében. Almásfüzítő állomáson továbbra is váltóállítási gondot okoz a hideg időjárás, ezért a Budapest-Komárom-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon 20-30 perces késésekre kell számítani. A Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon 10-15 perces késésekkel közlekednek a személyszállító vonatok.

A Budapest-Kunszentmiklós-Tass állomás közötti szakaszon is nehezebb a váltóállító-berendezések kezelése. Az erre utazók 15-20 perces késésekkel számoljanak. A szombathelyi, a pécsi és a szegedi területi vasút-igazgatóság nagy részén is késnek a vonatok - 10-15 percet - a havazás, illetve a hófúvás miatt.

Pécsen tizenöt megállóba nem állnak be a buszok

Pécsen több hegyvidéki buszjárat is rövidített útvonalon jár - tájékoztatta az Indexet a Pécsi Tömegközlekedési Rt. fődiszpécsere. A korlátozás miatt hat járat összesen mintegy tizenöt megállót hagy ki, mert a buszokat nem lenne biztonságos az egész vonalon közlekedtetni.

Rendkívüli tanítási szünet Debrecenben és Kalocsán

Jelenleg két városban, Debrecenben és Kalocsán van rendkívüli tanítási szünet. Mindkét településen a vidékről bejáró tanulók miatt volt szükség az intézkedés meghozatalára, bár az Index kérdésére egy debreceni lakótelepi iskola vezetője elmondta: szerdán éppen azok a gyerekek jelentek meg az iskolában, akik bejáróak, a néhány percre lakó tanulóik otthon maradtak.

A pécsi önkormányzatnál most gyűjtik be az adatokat arról, hogy mennyien jutottak el a tanintézményekbe. Tóth Béla, a pécsi polgármesteri hivatal közoktatási osztályának csoportvezetője az Indexnek elmondta: nem végleges adatok szerint a tanulók hetven százaléka jelent meg az iskolákban. Elképzelhető, hogy a holnapi napra, Toller László polgármester kérésére, rendkívüli szünetet rendelnek el a pécsi iskolákban. Bővebben a rendkívüli tanítási szünetről

A főutak Vas megyében havasak, hókásásak, de jól járhatók, és a mellékútvonalak 70 százalékát is leekézték már a délelőtt esett hó után. Szakály Antal, a megyei közútkezelő kht. ügyeletese az MTI-nek elmondta: Szombathely és Sárvár térségében 3-5 centiméter, Körmend térségében 10 centiméter, Vasvár környékén pedig 5-7 centiméter hó esett a nap folyamán. A szakember szerint sehol nincs hóátfúvás, mivel a szél is nagyon gyenge. Óvatos közlekedéssel a megyében mindenhová el lehet jutni.

Melegedők az utak mentén

Melegedőhelyeket állított fel országszerte a forgalmasabb csomópontok, főútvonalak és autópályák mentén a katasztrófavédelem a hóban elakadt autósoknak. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a megyeszékhelyek és a nagyobb városok iskoláiban, kollégiumaiban és közintézményeiben fogadják a műszaki mentésre váró autósokat.

Bács-Kiskun megyében több helyre takarókat és matracokat is szállítottak, hogy szükség esetén az éjszakai szállás is megoldható legyen.

Telt ház volt a fővárosi hajléktalanszállók egy részében csütörtökre virradóra, akadt azonban olyan menedékhely is, ahol még voltak szabad helyek. A szállók összesített kihasználtsága 105 százalékos volt, több melegedőbe ugyanis a hivatalos létszámon felül is befogadtak hajléktalanokat, akik pótágyakon és matracokon aludhattak.

Jugoszláviába és Horvátországba csak hólánccal

Nincs fennakadás a havazás miatt a határállomásokon, valamennyi átkelő nyitva van és üzemel, a személyforgalom esetében nem kell várakozással számolni. A legkritikusabb helyzet a horvát-magyar határon Drávaszabolcsnál és Udvarnál alakult ki, ahol a horvát határszervek átmenetileg szüneteltetik a teherforgalmat.

A személyforgalom zavartalan, ugyanakkor a hóláncot és téli gumit szigorúan megkövetelik. A jugoszláv határon nem vizsgálják ezek meglétét, ám a rendőrök a téli felszerelés hiányában büntetést rónak ki vagy visszafordítják az autósokat. A határőrség azt kéri, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek elengedhetetlenül szükséges, az útra kelők mindenképpen vigyenek magukkal téli gumit és hóláncot. Szakadó hóesés és szélviharok Horvátországban