Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Rekorddal érhet véget a hőhullám

2007.06.21. 08:10
A nyár legmelegebb napja virradt ránk csütörtök hajnalban. Kettes fokozatú hőségriadó van érvényben, vizet osztanak az autósoknak és gyalogosoknak, locsolóautók hűsítik a várost.

Csütörtökre várják az idei nyár eddigi legmelegebb napját. Ha a hőmérséklet csakugyan eléri az előre jelzett 37 fokot, akkor ez azt jelenti, hogy megdől a százéves melegrekord is.

A szerdai csúcs a Nyíregyházán 1908-ban mért 37 fok volt, ez nem dőlt meg, az ország délkeleti részén mérték a legmelegebbet, 35 fokot.

Az országos tisztifőorvos három napja rendelte el a kettes fokozatú hőségriadót, mert az előrejelzések szerint a napi átlaghőmérséklet 25 fok felett lesz.


Fotó: Németh Dániel

A hőségriadó miatt Budapesten keddtől szombatig vizet osztanak az autósoknak és a gyalogosoknak, locsolóautóval frissítik majd az utakat és a levegőt, és hűtik majd a villamossíneket is.

A nagy meleg miatt már kedden és szerdán is többen rosszul lettek. Itt olvashat tanácsokat arról, hogyan vészeljük át a hőséget>>>

Az időkép.hu adatai szerint már reggel 8 óra előtt volt olyan hely az országban, ahol 27 fokot mértek.

A hosszútávú előrejelzések szerint péntektől tartósan harminc fok alá csökken a nappali csúcshőmérséklet.

Hármas fokozatú hőségriadó még nem volt

A hőségriadónak három fokozata van, de a harmadikat még soha sem léptették életbe, derül ki az Infórádió összeállításából.

Az egyes fokozatú hőségriadó az Országos Mentőszolgálat számára jelent fokozottabb szolgálat szervezési feladatokat, az esetlegesen megnövekvő betegforgalom miatt.

A második fokozat elrendelésénél az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését veszik alapul, ha legalább három egymást követő napon keresztül a napi átlaghőmérséklet elérheti, vagy meghaladhatja a 25 fokot. Ilyenkor a legmagasabb nappali felmelegedés 32- 35 fok közelében várható.

A hármas fokozatú hőségriadó lép életbe, ha az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon keresztül az átlaghőmérséklet 27 foknál magasabb. Ilyenkor a 39- 40 fokot is elérheti a napi maximum hőmérséklet, de ilyen tartós, több napig tartó felmelegedésre eddig nem volt példa.