Piroska
-1 °C
5 °C

Kilencen haltak meg a bolgár hőhullámban

2006.08.20. 12:09
A rendkívüli hőség, a több mint negyven fokos hőmérséklet immár kilenc áldozatot követelt Bulgáriában, ahol betiltották a teherautók közlekedését és a vasúti forgalomban is fennakadások vannak.

Kilenc ember halálát okozta az elmúlt két napban a hőség Bulgáriában, és több százan szorultak sürgősségi ellátásra a tikkasztó meleg miatt - közölte vasárnap a bolgár egészségügyi minisztérium.

Bulgária néhány körzetében a hőmérő higanyszála 40 fok fölé emelkedett szombaton, az ország délnyugati részén fekvő Petricsben 42 fokot, Jambolban és Szandanszkiban 41,3 fokot mértek. Plovdivban is megdőlt a melegrekord 38 fokkal. A Fekete-tenger vize sem nyújt igazi felfrissülést, mivel már 28 fokos. A meteorológusok vasárnapra még - egy-két fokkal - melegebbet ígértek.

Betiltották a teherautók közlekedését

A mentőszolgálatok megerősített munkarendben dolgoznak. Az orvosok azt tanácsolják a városlakóknak, hogy nap közben ne menjenek ki az utcákra, és nagy mennyiségű folyadékot fogyasszanak. A rendőrség betiltotta a teherautók közlekedését. A hőség fennakadásokat idézett elő a vasúti közlekedésben, mivel a vasúti sínek deformálódtak.

A halálesetek nem mindegyike történt délen - írja a novinite.com bolgár internetes hírforrás. Bulgária északnyugati csücskében, Montanában ugyanis két idős ember vesztette életét. A két áldozat kerti munka közben lett rosszul, s az orvosok sem tudtak segíteni rajtuk az elképesztő hőségben. Plovdivban egy 71 éves férfi lett rosszul előzőleg egy buszmegállóban, ő szívinfarktust kapott. Egy másik áldozat Ruszében, az északon lévő, Duna-parti városban esett össze, ő 45 éves volt, és egy élelmiszerboltból jött ki csomagokkal tele.