Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Rekordhőség fenyegeti Nagy-Britanniát

2006.07.18. 13:53
Angliában megdőlhet a három éve mért 38,5 fokos hőmérsékleti rekord, Spanyolországban a hétvégén halálos áldozatot is szedett a hőhullám, nálunk az átmeneti enyhülés után visszatér a hőség.

Megdőlhet a hőségrekord Nagy-Britanniában a hét közepén: az amúgy esős-hűvös éghajlatú brit szigeteken már most melegebb van, mint Ibizán vagy a Kanári-szigeteken.

Anglia délkeleti részére 34 Celsius fokos csúcshőmérsékletet jósoltak keddre, miközben a földközi-tengeri Ibiza szigetén legfeljebb 32 fokos meleg várható, a francia Azúr-parton pedig még a 30 fokot sem éri el a hőmérséklet. A hét közepén pedig a 2003. augusztus 10-én Kent grófságban mért 38,5 Celsius fokos melegrekord is megdőlhet 39 fok körüli hőmérséklettel. Nagy-Britanniában a júliusi átlaghőmérséklet 23 Celsius fok.

A hétfő már így is az év legmelegebb napja volt a londoni Heathrow repülőtéren mért 32,7 fokkal. Az észak-angliai Newcastle városban hétfőn ki kellett üríteni egy autóbusz-pályaudvart, mert a hőségben felrobbant az üvegtető.

A növekvő forróságra tekintettel az öltözködési szabályok lazítását - öltöny és nyakkendő helyett rövidnadrág és más nyárias viselet engedélyezését - követelik a szakszervezetek a munkáltatóktól. A londoni metróban hétfőn helyenként 40 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletet mértek.

Jön a hőhullám hozzánk is

Nem sokkal jobb a helyzet Spanyolországban sem, ahol a hétfői hírek szerint halálos áldozata is volt már a hőségnek. Egy 53 éves férfi kapott hőgutát a hétvégén Murcia tartományban, a Costa Blancán. A férfi kőműves volt, és egész nap a tűző napon dolgozott. Miközben autóval hazafelé tartott, rosszul lett és eközben balesetet is okozott. Egy nappal kórházba szállítása után meghalt.

A hőhullám miatt az ország hat tartományában - Andalúziában, Asztúriában, Kantábriában, Galíciában, Baszkföldön és Extremadúra autonóm körzetben - erre a hétre figyelmeztetést adtak ki a hatóságok. Ezekben a térségekben 32 és 42 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. Tavaly nyáron kilenc, a rendkívül forrónak számító 2003-as nyáron pedig 141 halálos áldozatot szedett a hőség Spanyolországban. Iszonyatos meleg tombol Olaszországban, a Pó folyó mentén is. A meleg több észak-olaszországi vízi erőmű működését, és ezzel az áramellátást veszélyezteti a térségben. A Póban már most kevesebb a víz, mint az emlékezetes 2003.évi nagy forróság és a nyomában járó szárazság idején.

Portugáliában több mint egy hete tombol a helyenként 42 Celsius-fokot is elérő hőség, sok helyen erdőtüzekkel kűzdenek a helyiek. Tavaly, Portugália történetének eddigi legnagyobb hőhulláma alatt 325 ezer hektár erdőt emésztettek el a lángok az országban, és 21-en vesztették életüket.

Hazánkban a múlt hét pénteken vonták vissza a hőségriasztást, amit az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rendelt el a kánikula idejére. Az előrejelzések szerint azonban e hét második felében ismét visszatér a nyári hőség, csütörtöktől nem lesz ritka a 35 fok feletti nappali hőmérséklet és éjszakánként sem enyhül sokat a meleg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!