Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Világörökségi várost öntött el a vietnami árvíz

2007.10.18. 10:05
Az utóbbi hetek hatalmas esőzései miatt ismét elöntötte a víz Hoi Ant, a nyolc éve UNESCO-s védelem alatt álló délkelet-ázsiai várost.

A vietnami árvíz fenyegeti a az ország középső részén található és a világörökség részét képező Hoi An várost. A Quang Nam tartományt sújtó áradásoknak újabb 10 halálos áldozata van, és újabb mintegy 30 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Friss és archív képek az elöntött városból

A hét elején ismét nagy mennyiségű eső esett az indokínai országban, tovább emelkedett a folyók vízszintje. Az ország középső részén húzódó hegyvidéken áradás és földcsuszamlások fenyegetik a három legfőbb kávétermelő tartományt, közölte a kormány legfrissebb, csütörtöki katasztrófajelentésében.

Hoi An városát már korábban is elöntötte a víz, többek között 2001-ben, 2003-ban is csak csónakokkal tudtak az őszi esős időszakban közlekedni a helybéliek az utcákon.

Hoi An ősi várost az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1999-ben vette fel a világörökségi listára. A város a XV. és a XIX. század között Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb kikötője, kereskedővárosa volt, fából készült templomaival, pagodáival, közösségi házaival gyakorlatilag az egyetlen épségben megmaradt középkori város Vietnamban. A legrégebbi feljegyzések szerint már az időszámításunk előtti második században élénk kereskedelmi élet zajlott a Dél-Kínai-tengernek ezen a partján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!