Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világörökségi várost öntött el a vietnami árvíz

2007.10.18. 10:05
Az utóbbi hetek hatalmas esőzései miatt ismét elöntötte a víz Hoi Ant, a nyolc éve UNESCO-s védelem alatt álló délkelet-ázsiai várost.

A vietnami árvíz fenyegeti a az ország középső részén található és a világörökség részét képező Hoi An várost. A Quang Nam tartományt sújtó áradásoknak újabb 10 halálos áldozata van, és újabb mintegy 30 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

Friss és archív képek az elöntött városból

A hét elején ismét nagy mennyiségű eső esett az indokínai országban, tovább emelkedett a folyók vízszintje. Az ország középső részén húzódó hegyvidéken áradás és földcsuszamlások fenyegetik a három legfőbb kávétermelő tartományt, közölte a kormány legfrissebb, csütörtöki katasztrófajelentésében.

Hoi An városát már korábban is elöntötte a víz, többek között 2001-ben, 2003-ban is csak csónakokkal tudtak az őszi esős időszakban közlekedni a helybéliek az utcákon.

Hoi An ősi várost az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1999-ben vette fel a világörökségi listára. A város a XV. és a XIX. század között Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb kikötője, kereskedővárosa volt, fából készült templomaival, pagodáival, közösségi házaival gyakorlatilag az egyetlen épségben megmaradt középkori város Vietnamban. A legrégebbi feljegyzések szerint már az időszámításunk előtti második században élénk kereskedelmi élet zajlott a Dél-Kínai-tengernek ezen a partján.