Gerzson
-3 °C
3 °C

Szélsőséges időjárás Európában

2005.01.26. 17:12
Magyarország nyugati felében már kedden délután fennakadásokat okozott, szerdára pedig országosan problémákat jelentett a hó. Nem jobb a helyzet Európában sem.

Nyugat- és Dél-Európa több országában szélsőséges téli időjárás uralkodik, havazással, heves szélrohamokkal, rendkívül nehézzé vált útviszonyokkal. Az időjárásnak több sebesültje és halálos áldozata van. Spanyolországban tíz fokot zuhant a hőmérséklet, Ausztriában, Törökországban, Macedóniában, Koszovóban és Bulgáriában rengeteg közlekedési baleset történt a havas, jeges utakon. Horvátország több körzetében az időjárás akadályozza a közúti és tengeri közlekedést, az ország középső részeiben a hótakaró vastagsága helyenként eléri a hatvan centimétert.

Szlovákia: fokozott lavinaveszély a hegyekben

Szlovákia délnyugati térségeiben és a hegyvidékeken szerda reggel óta sűrűn havazik, az utakat letaposott hóréteg borítja, az erős szél hótorlaszokat épít az utakon, a Magas-Tátrában fokozott lavinaveszély miatt ajánlatos kerülni a veszélyes helyeket. Kassán nagyon erős széllökések nehezítik az emberek életét. A városon végigsöprő szél felborította egy kamion pótkocsiját, egy villamos pedig kisiklott, mert a sínek árkába nagy mennyiségű homokot hordott a szél.

Napok óta kitartóan havazik és erős szél fúj a Magas-Tátrában is, ahol az utak rendkívül síkosak, harmadfokú lavinaveszély van érvényben, a hegyimentők a túrákat nem ajánlják, sőt a legtöbb helyen tiltják. A vastag, magasabban fekvő helyeken az egy métert is meghaladó hóréteg az erdei vadak mozgását, táplálkozását is igen megnehezíti, és a fákra lerakódott vastag hóréteg miatt a madarak sem jutnak élelemhez. Sok erdei állat a hó rabságába szorult, kedden több kóbor, élelmet kereső medvét észleltek, mert néhány napja, mielőtt az időjárás hidegre fordult volna, számos medve felébredt téli álmából, és most üres gyomorral kóborolva élelmet a keresnek a méteres hóban.