Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem kell hólánc a szomszéd országokba

2005.01.29. 19:54
Nemcsak Ausztria vagy Szlovénia, de Magyarország magasabb hegyein is sportolásra alkalmas a hóréteg vastagsága. A havazás a környező országokban is elállt, ezért a határokon nem ellenőrzik a hólánc meglétét, de Szlovéniába nyári gumival, hólánc nélkül nem szabad autóval behajtani.
Nem kell feltétlenül elhagyni az országhatárt azoknak, akik síelni szeretnének. Kékestetőn 50, Bánkúton 40, Mátraszentistvánon 60 centiméter a hóréteg vastagsága. Igaz, az utóbbi helyen hóágyú is besegít.

A szomszédos országokban lényegesen több hó esett, bár hétvégére a havazás elállt, az ausztriai síterepeken például szombaton vakítóan sütött a nap. A határokon sehol sem ellenőrzik a hólánc meglétét. Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Szlovéniában tilos a szöges autógumi használata, hóláncot szükség esetén kell feltenni. Szlovéniában a havas utakon csak téli gumival vagy - nyári guminál - a meghajtott kerekeken hólánccal szabad közlekedni

Szlovákia és Ausztria legtöbb síterepén egy méter körüli a hóréteg vastagsága, de az osztrák Obertraunban például 270 centiméter hó esett.