Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Letartóztatták a holdkőzettel üzletelő NASA-alkalmazottakat

2002.07.23. 11:34
A NASA négy alkalmazottját tartóztatta le a rendőrség, akik a Holdról származó köveket és meteoritdarabokat loptak a houstoni Johnson Űrközpontból. Az FBI szerint a gyanúsítottak megpróbálták eladni a nemzeti tulajdont képező köveket.
Négy embert vett őrizetbe a houstoni rendőrség, akik lopott holdkőzetet és meteoritdarabokat próbáltak értékesíteni. A 272 kilónyi kőzet július 15-én tűnt el a houstoni Johnson Space Centerből. Az eltulajdonított darabok között voltak az Apolló-expedíciók holdkőzetmintái is. Mivel a kövek az Egyesült Államok tulajdonában állnak, a tolvajokat nemzeti tulajdon ellopásával és azok államközi szállításával vádolják. A gyanúsítottakat azonnal elbocsátották a NASA-tól.

Holddarabok a bőröndökben

Az elkövetőket FBI-ügynökök buktatták le, akik emailben jelentkeztek a "felbecsülhetetlen értékű holdkőzeteket" megvételre ajánló személynél májusban. Az elkövetők 1969-ből és 1970-ből származó darabokat hirdettek meg az antwerpeni Mineralogy Club egyik weblapján. A bőröndjeikben holdkőzetet cipelő tolvajokat végül a floridai Orlandóban megszervezett találkozón tartóztatták le az álcázott FBI-ügynökök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!