Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatták a holdkőzettel üzletelő NASA-alkalmazottakat

2002.07.23. 11:34
A NASA négy alkalmazottját tartóztatta le a rendőrség, akik a Holdról származó köveket és meteoritdarabokat loptak a houstoni Johnson Űrközpontból. Az FBI szerint a gyanúsítottak megpróbálták eladni a nemzeti tulajdont képező köveket.
Négy embert vett őrizetbe a houstoni rendőrség, akik lopott holdkőzetet és meteoritdarabokat próbáltak értékesíteni. A 272 kilónyi kőzet július 15-én tűnt el a houstoni Johnson Space Centerből. Az eltulajdonított darabok között voltak az Apolló-expedíciók holdkőzetmintái is. Mivel a kövek az Egyesült Államok tulajdonában állnak, a tolvajokat nemzeti tulajdon ellopásával és azok államközi szállításával vádolják. A gyanúsítottakat azonnal elbocsátották a NASA-tól.

Holddarabok a bőröndökben

Az elkövetőket FBI-ügynökök buktatták le, akik emailben jelentkeztek a "felbecsülhetetlen értékű holdkőzeteket" megvételre ajánló személynél májusban. Az elkövetők 1969-ből és 1970-ből származó darabokat hirdettek meg az antwerpeni Mineralogy Club egyik weblapján. A bőröndjeikben holdkőzetet cipelő tolvajokat végül a floridai Orlandóban megszervezett találkozón tartóztatták le az álcázott FBI-ügynökök.