Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Főbe lőtte tanárát a felfüggesztett diák

2004.01.14. 06:37
Biológia tanárát lőtte le a néhány nappal korábban súlyos fegyelemsértés miatt felfüggesztett török származású holland diák. A tizenhét éves, társai által erőszakosnak leírt fiú önként jelentkezett a rendőrségen.
Meghalt az a biológiatanár, akit kedden lőtt főbe egy holland középiskolás diák Hágában. A fiú néhány órával a tett elkövetése után feladta magát a rendőrségen. A kiskorú diákot előre meg nem fontolt szándékkal elkövetett emberölés gyanújával vették őrizetbe, de egyelőre nem emeltek vádat ellene - közölte az ügyészségi hivatal szóvivője.

Kedves és közvetlen modorú

A tanárt, aki egyben a Stevincollege igazgató-helyettese, helikopterrel szállították a Westeinde kórházba, ám fejsérülése olyan súlyosnak bizonyult, hogy este tíz órakor meghalt. A tanárról az egyik diák elmondta, hogy kedves és közvetlen modorú. Szemtanúk szerint a tizenhét éves lövöldöző török származású. Az ebédszünetben az étteremben lezajlott támadásnál jelen lévő egyik diáklány szerint a lövöldöző erőszakos természetű.

A rendőrség lezárta az iskolát - amelynek több száz diákja nagyrészt török és marokkói származású - és az egész környéket. Szaglásra kiképzett kutyákkal kutattak az elkövető és a gyilkos fegyver után. A fiú végül néhány órával később önként jelentkezett a rendőrségen.

Megdöbbentőnek nevezte

A diákot, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, néhány nappal korábban súlyos fegyelemsértés miatt felfüggesztették. Az incidens hatására nyilvános vita robbant ki a tanárok elleni erőszakról és az iskolákban bevezetendő óvintézkedések szükségességéről.

A kínai látogatáson tartózkodó Maria van der Hoeven oktatási miniszter érthetetlennek és szörnyűnek nevezte a történteket. A pedagógusok szakszervezete megdöbbentőnek nevezte a lövöldözést, szerinte a gyilkos támadás arra mutat, hogy a társadalomban terjedő erőszak nem áll meg az iskolák kapuinál sem.

1999-ben egy szintén török származású 17 éves diák nyitott tüzet társaira a dél-hollandiai Veghelben, négy tanulót és egy tanárt megsebesítve. Tettéért öt évi szabadságvesztésre ítélték.