György
16 °C
24 °C

Tartozását 'rendezte' a Hollán Ernő utcai lövöldöző

2005.02.03. 16:29
Még mindig nem tértek magukhoz a szerdai lövöldözés okozta sokkból a Hollán Ernő utcában lakók és dolgozók. A korábban csendes és békés környéknek tartott Újlipótvárosi utca szerdán került a rendőrségi hírekbe, miután ez egyik presszó előtt meglőttek két embert.

A környékbelieket megdöbbentő esetnek, amiről kedden az Index is beszámolt másnapra nyoma sincs, a vért felmosták, a rendőrségi kordon is eltűnt már aznap kora estére.

Üzleti természetű elszámolnivaló

A presszóval szemközti kisboltban dolgozó férfi tizenéves kislánya szemtanúja volt a történteknek, és alig egy nappal a történtek után érthetően még izgatottan meséli a filmbe illő jelenetet. Mint mondja, a bolt előtt álldogált éppen, amikor a nem messze parkoló ezüst színű autóban ülő férfi kétszer rálőtt a Darázsfészek presszóból kijövő két férfira. A durranásokat hallva beszaladt apjához, aki beljebb tuszkolta a kis helyiségbe, nehogy egy eltévedt lövedék bajt okozzon, majd hívta a rendőröket, de azok már úton is voltak. "Biztos a térfigyelő kamerákkal látták mi történt" - mondja a férfi, akinek csak sokára sikerült tegnap megnyugtatnia zaklatott kislányát.

Az utcában élők egyébként afféle nyílt titokként kezelik, hogy milyen "nehézsúlyú arcok" fordulnak meg az utcának ezen a részén. Ugyanis több ügyvédi iroda is van a környéken, köztük nem egyben foglakoznak "büntetőügyes emberekkel". Az egyik ügyvédről pedig azt is tudni lehet, hogy rendszeresen fogad ütköző érdekeltségi körökbe tartozó "sittes alakokat", és hogy ne akadjanak egymásba, a frissen érkező ügyfeleit a közeli presszóban várakoztatja, míg a nála lévők nem távoznak. Mint azt az egyik közeli söröző pultosa is alátámasztotta, a szerdai incidens oka az lehetett, hogy hiba csúszott ebbe az eddig jól működő rendszerbe, és az ezüst Seatban ülő Orosz tudomást szerzett a Darázsban iszogató három férfiról, akikkel feltehetőleg üzleti természetű elszámolnivalója akadt.

Darázsfészekbe nyúltak


A helyszínelés képei

A helyi kriminális nevezetességgé avanzsált Darázsfészekben azt mondják, hogy a bent iszogató három férfi (a két meglőtt és a kíséretükben lévő harmadik férfi) csendben távozott, és csak azután tört ki a zűrzavar, hogy az utcán parkoló kocsiból rájuk lőtt a korábban sosem látott férfi, aki rögtön el is hajtott tette után. A Darászfészek pultosnőjét, akit szemmel láthatólag megviseltek a történtek, este hatig faggatták a rendőrök a Teve utcai központban, de mint mondja semmi érdemlegeset nem tudott a hatóságoknak mondani, mivel korábban sosem látta az incidens szereplőit, és a presszó sem volt afféle bűntanyája semmilyen bandának. "Elképzelni sem merem, mi lett volna, ha idebent kezdenek lövöldözni" - zárja mondandóját remegő hangon a középkorú asszony.

Egy másik, közelben lévő boltban szintén tanúi voltak a történteknek, de szerintük korántsem olyan nagy a bűnözői forgalom az utcában, annak ellenére, hogy valóban sok az ügyvédi iroda. A történteket egyedi esetnek tartják, ami bárhol máshol is megtörténhetett volna. De mint az eladó mondja, ehhez hozzá kell szokni, mert "ilyen bűnös világban élünk."

A fegyver még nincs meg

"Évekre visszamenőleges ingatlanüzleti kapcsolat volt a sértettek és támadójuk között" - tájékoztatta az Indexet Fülöp Valter őrnagy, a BRFK életvédelmi osztályának nyomozója. Mivel Orosz György milliós nagyságrendű összeggel tartozott a háromfős társaságnak (akik között a korábi hírekkel ellentétben nincs testvéri kapcsolat), többször is megfenyegették, és szerdára beszélték meg a tartozás rendezését. A presszó elé megérkező Orosz telefonon jelzett S. Mihálynak és Ny. Dezsőnek, akikre azonnal tüzet nyitott amint kiléptek az utcára.


Egy 7,65 mm-es Beretta-Browning (illusztráció)

Az első lövés S. Mihályt érte, aki a tüdején sérült meg súlyosan, de a menekülni kezdő Ny. Dezső rosszabbul járt. Ő a gerincébe kapta a lövedéket, ami miatt jelenleg is életveszélyes állapotban fekszik kórházban, kihallgathatatlan állapotban. S. Mihállyal már beszéltek a rendőrök, de a férfi érdemi összefüggő vallomást még nem tudott tenni a történtekről. Orosz György és a sértettek egyébként már korábbról ismertek voltak a rendőrség előtt, az hogy az "ingatlanüzleti" tevékenység, amit idáig folytattak legális volt-e vagy sem, a vizsgálat térképezi majd fel - tette hozzá Fülöp Valter.

A rendőrségen önként jelentkező Orosz György előzetes letartóztatásba vételét már indítványozta a rendőrség, erről feltehetőleg még a héten dönt a bíróság. A gyanúsítottkénti kihallgatásán a férfi egyébként azzal védekezett, hogy nem tudta: éles lőfegyvert vásárolt a Keleti pályaudvar környékén, azt gondolta, csupán megfélemlítésre alkalmas riasztópisztoly van a birtokában. A 7,65 mm-es fegyver - feltehetőleg egy Browning - egyelőre még nem került elő, a Duna Plaza környékén eldobott pisztolyt nem találták meg a megjelölt helyen a rendőrök, akik még kutatnak a bizonyítékként felhasználható maroklőfegyver után.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.