Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Vádat emelhetnek az újlipótvárosi lövöldöző ellen

2005.08.15. 14:37
Vádemelési javaslattal fejezte be a Budapesti Rendőr-főkapitányság Erőszakos- és Vagyon Elleni Bűncselekmények Osztálya a budapesti Orosz György ellen folytatott nyomozást. A férfi több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt állhat bíróság elé.

Mint arról az Index is beszámolt a 44 éves férfi 2005. február 2-án délután fél háromkor egy, a Budapest XIII. kerület, Hollán Ernő utcában található szórakozóhely előtt egy autóból leadott több célzott lövéssel megsebesített két férfit, majd a helyszínről elmenekült.

A BRFK nyomozói nem sokkal a történtek után a férfi személyazonosságát megállapították, és elrendelték országos körözését. Orosz György az esti órákban önként feladta magát.

Rossz kapcsolat

A történtek után kiderült, hogy évekre visszamenőleges ingatlanüzleti kapcsolat volt közöttük, és mivel Orosz György milliós nagyságrendű összeggel tartozott a háromfős társaságnak, többször is megfenyegették, majd találkozót beszélték meg a tartozás rendezésére.

A presszó elé megérkező Orosz telefonon jelzett S. Mihálynak és Ny. Dezsőnek, akikre azonnal tüzet nyitott, amint kiléptek az utcára. Az első lövés S. Mihályt érte, ő a tüdején sérült meg súlyosan, de a menekülni kezdő Ny. Dezső rosszabbul járt, ő a gerincébe kapta a lövedéket.

Vádemelés

A férfi a gyanúsítotti kihallgatásakor részben beismerő vallomást tett, de azt mondta a rendőröknek, hogy önvédelemből lőtt. A BRFK nyomozói azonban később ennek az ellenkezőjét állapították meg. Orosz azzal is védekezett, hogy nem tudta: éles lőfegyvert vásárolt a Keleti pályaudvar környékén, azt gondolta, csupán megfélemlítésre alkalmas riasztópisztoly van nála.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügy iratait vádemelési javaslattal felterjesztette a Fővárosi Főügyészségnek, áll a rendőrség hétfőn kiadott közleményében.