Alfréd
-3 °C
3 °C

Több évtizedre lecsukhatják a hollywoodi sztárdetektívet

2008.05.16. 14:33
Rács mögé kerül a sztárok problémamegoldójaként ismert magándetektív, akit többek között Tom Cruise, Elizabeth Taylor vagy Michael Jackson ügyvédei is dolgoztattak. Ügyfelei csak beugróként 25 ezer dollárt (4 millió forint) fizettek. Most viszont a bíróság 77 vádpontból 76-ban bűnösnek találta, így többek között befolyással való üzérkedésért, illegális lehallgatásért, zsarolásért vonul börtönbe.

Anthony Pellicano hollywoodi sztárdetektívet csütörtökön bűnösnek találta egy Los Angeles-i bíróság az ellene felhozott 77 vádpontból 76-ban. A magánnyomozó ellen többek között bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények, illegális telefonlehallgatás, vesztegetés, zsarolás és befolyással való üzérkedés miatt indult eljárás két hónappal ezelőtt.

Az ítélethozatalra szeptember 24-én kerül sor. A bizonyított zsarolási esetek mindegyikében 20-20 évnyi börtönbüntetés várhat rá, a többi vádpont pedig zömmel öt-öt évébe kerülhet a filmvilágban nagy hírnévre szert tett detektívnek. A magát végig ártatlannak valló 64 éves Pellicano nem kért jogi képviseletet, és önmagát védte a tárgyalássorozat alatt.

A vádlottak padján négy segítőtársa ült mellette, köztük egy korábbi rendőrtiszt, egy telefontársaság szakembere és egy számítógépes szakember, őket is több tucatnyi vádpontban találták bűnösnek. Védőik azzal próbálták mentegetni ügyfeleiket, hogy Pellicano nem avatta be őket a nyomozások részleteibe.

A felkapott detektív a sztárok problémamegoldójaként tündökölt fénykorában. Vele dolgoztattak Tom Cruise, Elizabeth Taylor vagy Michael Jackson ügyvédei is. A megidézett tanúk között szerepelt Chris Rock és Garry Shandling, illetve Brad Grey, a Paramount stúdió főnöke és Michael Ovitz, a korábbi Walt Disney elnök is, akik arról adtak számot, hogyan nyomozott személyes ügyeikben a vádlott.

Ovitz például azért fogadta fel a magánkopót 2002-ben, hogy derítse ki, kik azok az újságírók, akik lejárató cikkeket írtak róla. A Disney-főnök tagadta, hogy fenyegetőzésre vagy lehallgatásra bujtogatta Pellicanót. Pedig a nyomozás szerint a detektív felbérelt valakit, aki 2002 júniusában egy döglött halat (rózsával a szájában), valamint egy "stop" feliratot hagyott Anita Busch, a Los Angeles Times oknyomozó újságíró autójának összetört szélvédőjén.< /p>

Ovitz és az említett kliensek végül mind fellélegezhettek, mivel a bíróság elfogadta védekezésüket, hogy mit sem tudtak Pellicano maffia-módszereiről. John McTiernan filmrendező és Robert Pfeifer, a Hollywood Records korábbi elnöke azonban nem úszta meg, egyebek mellett hamis tanúzásban és bűnszövetkezetben való részvételben találták őket bűnösnek.

Pellicano csak egyetlen tanút vonultatott fel maga mellett, aki azt állította, hogy a magánkopó munkája alig tért el a többi nyomozóirodáétól, vagy éppenséggel akár az újságírókétól. A vizsgálat kiderítette, hogy Pellicano számítógépének "omerta" volt a jelszava, s a detektív tényleg hű is maradt a szicíliai maffia hallgatást jelentő fogadalmához: semmit sem árult el ügyfeleiről. Az esküdtek előtt harmadik személyben szólva magáról kijelentette: "Nem volt semmiféle bűnszövetkezet vagy összeesküvés. Egyedül Pellicano úr a felelős. Ez az tiszta igazság." Azt azonban nem fejtette ki, hogy miért is tartja magát felelősnek.

A per során az ügyészek remek kapcsolatokkal rendelkező gengszterként festették le a vádlottat, aki jól menő üzletet bonyolított. Ügyfelei csak beugróként 25 ezer dollárt (4 millió forint) fizettek.