Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltemetik a holland patológus illegális gyűjteményét

2004.07.28. 17:07
Egy, a végtisztességhez való jogért harcoló liverpooli szervezetnek négy évébe került, hogy eltemethessék végre azokat a húsz éve halott újszülötteket, illetve a szülők beleegyezése nélkül eltávolított csecsemőszerveket, amikre öt éve bukkantak a Liverpooli Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján.
Megkezdődtek annak a temetésnek az előkészületei, aminek keretében körülbelül ezer névtelen újszülött maradványait helyezik végső nyughelyükre. A halott újszülöttekre, illetve a szülők beleegyezése nélkül eltávolított csecsemőszervekre a Liverpooli Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján bukkantak még 1999-ben, amikor egy vizsgálat során kiderült, hogy százhetven csecsemő szívét a szülők belegyezése nélkül távolították el a boncolások során - írja a BBC. Az ezer holttest és egyéb maradvány zömmel 1980 előtt született gyermekekhez tartozott.

A temetési szertartások sorozata jövő hét csütörtökön kezdődik, miután az ismeretlen csecsemők lelki üdvéért harcoló civil szervezetnek mintegy négy évi küzdelem után sikerült elérnie, hogy megadják a végtisztességet a csaknem ezer újszülöttnek. A Liverpool Daily Post szerint a temetések nyilvánosak lesznek és bárki leróhatja tiszteletét a névtelen - csupán sorszámmal ellátott - urnák előtt.

Az első szertartást a liverpooli püspök tartja az Allerton temető "Gyermek Kertjében", a terület a városi önkormányzat támogatásával válik végül majd emlékhellyé. A klinika illetékesei arról biztosították a közvéleményt, hogy a legnagyobb tisztelettel és tisztességgel temetik el a csecsemők földi maradványait, és a botránnyal kapcsolatban kiadott közleményben azt ígérik, hogy a liverpooli önkormányzat támogatásával minél előbb elhantolják az összes újszülött holttestét.

A hátborzongató gyűjteményért a kórház 1995-ben elbocsátott holland származású patológusa, illetve az Alder Hey Gyermekkórház akkori vezetősége felelős, aminek tagjai szemet hunytak a professzor ténykedése felett. A szülők belegyezése nélkül kioperált szerveket szemléltető eszközként tárolták, a kutatómunkák és az oktatás szolgálatába állítva az etikátlan eljárással megszerzett testrészeket.