Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Eltemetik a holland patológus illegális gyűjteményét

2004.07.28. 17:07
Egy, a végtisztességhez való jogért harcoló liverpooli szervezetnek négy évébe került, hogy eltemethessék végre azokat a húsz éve halott újszülötteket, illetve a szülők beleegyezése nélkül eltávolított csecsemőszerveket, amikre öt éve bukkantak a Liverpooli Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján.
Megkezdődtek annak a temetésnek az előkészületei, aminek keretében körülbelül ezer névtelen újszülött maradványait helyezik végső nyughelyükre. A halott újszülöttekre, illetve a szülők beleegyezése nélkül eltávolított csecsemőszervekre a Liverpooli Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján bukkantak még 1999-ben, amikor egy vizsgálat során kiderült, hogy százhetven csecsemő szívét a szülők belegyezése nélkül távolították el a boncolások során - írja a BBC. Az ezer holttest és egyéb maradvány zömmel 1980 előtt született gyermekekhez tartozott.

A temetési szertartások sorozata jövő hét csütörtökön kezdődik, miután az ismeretlen csecsemők lelki üdvéért harcoló civil szervezetnek mintegy négy évi küzdelem után sikerült elérnie, hogy megadják a végtisztességet a csaknem ezer újszülöttnek. A Liverpool Daily Post szerint a temetések nyilvánosak lesznek és bárki leróhatja tiszteletét a névtelen - csupán sorszámmal ellátott - urnák előtt.

Az első szertartást a liverpooli püspök tartja az Allerton temető "Gyermek Kertjében", a terület a városi önkormányzat támogatásával válik végül majd emlékhellyé. A klinika illetékesei arról biztosították a közvéleményt, hogy a legnagyobb tisztelettel és tisztességgel temetik el a csecsemők földi maradványait, és a botránnyal kapcsolatban kiadott közleményben azt ígérik, hogy a liverpooli önkormányzat támogatásával minél előbb elhantolják az összes újszülött holttestét.

A hátborzongató gyűjteményért a kórház 1995-ben elbocsátott holland származású patológusa, illetve az Alder Hey Gyermekkórház akkori vezetősége felelős, aminek tagjai szemet hunytak a professzor ténykedése felett. A szülők belegyezése nélkül kioperált szerveket szemléltető eszközként tárolták, a kutatómunkák és az oktatás szolgálatába állítva az etikátlan eljárással megszerzett testrészeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!