Piroska
3 °C
3 °C

Hajléktalant kényszerítettek fiktív számlázásra

2002.04.04. 11:06
Négymillárd forint értékű fiktív számla kiállításával, közvetítésével és értékesítésével gyanúsítanak négy férfit az egri adónyomozók. A vád szerint az egyik gyanúsított egy budapesti hajléktalant - annak munkát és szállást ígérve - arra kényszerített, hogy fiktív számlákat állítson ki. Amikor a férfi megszökött házi őrizetéből, érte mentek és erőszakkal visszavitték a cégek székhelyére, Hatvanba.
Az adónyomozók februárban kezdtek el nyomozni a gyanúsítottak egyéni vállalkozásaival kapcsolatban. Kiderült, a cégek semmilyen érdemi szolgáltatást nem nyújtanak, tevékenységük mindössze fiktív számlák kiállításában merül ki. Több év alatt színesfém-hulladék értékesítéséről mintegy 700 millió forint értékben állítottak ki számlákat.

Számlázásért koszt és kvártély

A számlabefogadók között tucatnyi egyéni és társas válallkozás szerepel. A nyomozás során az egyik számlabefogadónál tartott házkutatás alkalmával, az egyik gyanúsított által kiállított számlákon kívül, további 700 milló forint értékű fiktív számla nyomaira bukkantak, mely alapján az APEH nyomozói kiterjesztették a nyomozást, és a bíróság újabb gyanúsított letartóztatását rendelte el. A kibocsátott fiktív számlák összértéke eléri a 4 milliárd forintot.

Az egyik gyanúsított, F. Ferenc, hajléktalan volt, amikor egy budapesti szállón 1999 nyarán felkereste az ügy másik gyanúsítottja, B. Attila. A hajléktalan férfinak azt ajánlotta, hogy menjen le le vele Hatvanba, ahol foglalkoztatják, szállást és élelmet biztosítanak számára. F. Ferenc elfogadta az ajánlatot, és elutazott a Heves megyei városba. Később színesfém-kerskedés céljából egyéni vállakozói igazolványt váltottak ki részére, azonban a fenti tevékenységgel nem foglalkozott, hanem B. Attila utasítasainak megfelelően különböző összegekről fiktív számlákat állított ki.

A hajléktalan is gyanúsított

Tavaly F. Ferenc visszaszökött a hajléktalanszállóra, azonban B. Attila és emberei erőszakkal visszavitték Hatvanba, ahol voltaképpen fogva tartották és folyamatosan a fiktív számlák kiállítására kényszerítették. F. Ferenc díjazásként ételt, szállást és némi pénzt kapott fogvatartóitól. Decemberben B. Attila utasítására F. Ferenc feljelentést tett, miszerint ellopták könyvelését.

Az állítólag ellopott dokumentumokat azonban az adónyomozók a férfi budapesti könyvelőjénél tartott házkutatáskor megtalálták, így őt az ügyészségi nyomozó hivatalnál a hatóság félrevezetésének alapos gyanúja miatt is feljelentették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!