György
14 °C
24 °C

Oltás közben nyúlták le az értékes műszert

2006.11.22. 09:58
Eltűnt egy félmillió forint értékű infravörös hőmérő a szentendrei tűzoltóságtól; az eszköz nélkülözhetetlen a tűzoltóság munkájához, ugyanakkor pótlására nincs mód. A tűzoltóság azt kéri, juttassák vissza hozzájuk az eszközt.

A Raytek Raynger MX2 típusú infravörös hőmérő november 14-én, a Visegrádi Faipari Kft. telephelyén történt tűzeset során tűnt el. A tűz eloltása után, már a laktanyába visszatérve tűnt fel, hogy nincs meg az eszköz, mondta Benke Donát törzsőrmester, a szentendrei tűzoltóság sajtóreferense.

A pisztolyhoz hasonlító ponthőmérő lézeres fénycsóvát bocsát ki, amivel a tűzoltók meg tudják állapítani, mekkora a tárgy hőmérséklete, amire ráirányították az eszközt.

Nagyon jól lehet használni például garázstűznél, amikor a helyiségben gázpalack van. "Az eszközzel rámérünk, hogy robbanásközeli állapotban van-e a palack, vagy van-e még annyi időnk, hogy ki tudjuk hozni és lehűtsük" - magyarázta Benke Donát, majd hozzátette: a berendezés civil használatra alkalmatlan.

A készülék értéke 500 ezer forint és a tűzoltóság pályázat útján nyerte. "Nélkülözhetetlen, nem tudjuk pótolni" - tette hozzá a sajtóreferens, aki azt kérte, aki elvitte, vagy aki megtalálta az eszközt, jutassa vissza a szentendrei tűzoltóságra.