Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Melegházasság tiltás ellenére

2001.01.15. 14:57
Két homoszexuális pár esküdött hűséget vasárnap egy kanadai templomban, annak ellenére, hogy a kormány megtiltotta az azonos neműek házasságát. Az egy órás ceremónián közel nyolcszáz politikus, újságíró, érdeklődő vett részt.
Két homoszexuális pár - egy női és egy férfi - a Kanadában érvényben lévő szövetségi tiltást szegték meg azzal, hogy vasárnap hűséget esküdtek egymásnak egy torontói templomban - számolt be a Reuters. A ceremónia résztvevői hallgatással tiltakoztak a hivatalos tiltás ellen, hiszen az amerikai kontinensen honos szokás szerint az egybegyűltek előtt megkérdik, hogy ismer-e valaki olyan okot, mely miatt a házasság nem köttethető meg; hallgatás esetén pedig a pap összeadja a párokat.

A vasárnapi ceremónia gesztusértékű

A párokat összeadó pap, Brent Hawkes szerint a vasárnapi házasságkötések több homoszexuális pár számára teszik majd lehetővé, hogy keresztény templomban, hivatalosan is összeházasodjanak. A homoszexuális párok Ontario, Québec és British Columbia tartományokban szállnak szembe a melegházasságot tiltó rendelkezéssel. Az utóbbi tartományban a főügyész a szövetségi tiltás alkotmányosságát vizsgáltatja.

Politikai csatározás

A meleg párok vasárnapi esküvője politikai csatározásokat eredményezett. Az egyórás ceremónián közel nyolcszáz politikus, újságíró, érdeklődő vett részt. Ontario tartományának miniszterelnöke, Mike Harris kijelentette, hogy nem tekinti hivatalosnak a vasárnapi esküvőket, miután azok törvényellenesek. Kanada kormányzója, Adrienne Clarkson jókívánságait küldte a friss házasulandóknak, míg a Nemzeti Demokrata Párt tartományi vezetője, Howard Hampton arra kérte a tartományi kormányt, hogy ismerje el, és iktassa be az esküvőket.

2000 szeptemberében a holland parlament nagy többséggel jóváhagyta azt a törvényt, amely engedélyezi a homoszexuális párok házasságkötését, valamint azt, hogy azonos nemű párok is örökbe fogadhassanak holland állampolgárságú gyermekeket.