Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meleg zarándokhely lenne a litván szocreál szobor

2003.10.08. 09:12
"Homoszexisnek" talált egy sztálinizmus korabeli szocreál szoborpárost egy litván melegszervezet, és a két munkásembert szeretné egyfajta meleg emlékművé és zarándokhellyé "átlényegíteni" a mélyen katolikus Litvániában.
Az alkotó azonban - az immár agg Bronius Vysniauskas, aki szögletes állkapcsú és izmos férfialakjaival vált híressé a kommunizmus évtizedeiben - a mű üzenetének teljes félreértelmezését látja a tervben.

"Én két szocialista munkásembernek emeltem emléket"

Az életnagyságot meghaladó, 1953-ban született szoborkompozíció Vilnius egyik hídját díszíti és egy csákányát lengető bányászt, valamint egy kőművest ábrázol szorosan egymás mellett. "Én két szocialista munkásembernek emeltem emléket, nem pedig homokosoknak. Az egyik férfi fiatalabb, a másik idősebb, mindketten erőtől és energiától duzzadnak. El sem tudom képzelni, hogyan juthattak arra a következtetésre, hogy az alakok homokosok" - háborgott a 80 éves szobrászművész, aki 300 dolláros jogdíjat követel a Litván Meleg Liga nevű jogvédő szervezettől, amely a szobor fotójával díszítette egy jogi brosúrájának címlapját.

A szovjet korszak felkapott művésze azzal fenyegetőzik, hogy ha nem kapja meg a kért jogdíjat, 8 ezer dollár kártérítésre perli a ligát szerzői jogai megsértése miatt.

"Szerzői jogvita mögé bújtatott előítéletről"

A Litván Meleg Liga vezetője szerint valójában szerzői jogvita mögé bújtatott előítéletről van szó. "A szobor két jóképű pasit ábrázol, nők társasága nélkül. Miért ne lehetnének akár melegek is?" - méltatlankodott Vladimiras Simonko, aki szeretné, ha a liga ezentúl minden évben virágcsokrokkal tisztelegne a bronzba öntött "férfipár" előtt.

A függetlenség 1991-es elnyerése után litván nacionalisták követelték a "totalitarianizmust dicsőítő" művek eltávolítását, de a hatóságok elutasították a petíciót arra hivatkozva, hogy kulturtörténeti emlékekről van szó.