Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kevés a hómunkás Budapesten

2001.12.13. 18:35
Javult a havazás okozta közlekedési káosz országszerte - derült ki az MTI körképéből. A vonatok továbbra is késésekkel járnak, és a Volán-járatok közelekdésében is van fennakadás. A fővárosban gőzerővel folyik a hó eltakarítása, de a járdák tisztítását nehezíti, hogy a szükséges 1500 helyett műszakonként alig több mint ötszázan jelentkeztek munkára. A távirati iroda jelentése szerint nincsen a külvilágtól elzárt település, a délutáni órákban már a Pere és Abaújszántó közti alsóbbrendű út is járható volt, itt a hóátfuvások miatt bénult meg a közlekedés néhány órára.
Nem jelentkezik elég hómunkás, így a tervezettnél lassabban halad a gyalogos járdák síkosságmentesítése - tudta meg az Index Szegedi Pétertől, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivőjétől. Egy műszakban 1500 hóeltakarítóra volna szükség, ezzel szemben 510-en jelentkeztek nappalra és 540-en délutánra. Arról persze még nincsenek adatok, hogy éjszakai műszakot hányan vállalnak. Szegedi tájékoztatása szerint száztíz járművel tisztítják a főváros fő- és tömegközlekedési útjait, és a munkát egész éjszaka folytatni fogják.

Holtan találtak a mentők egy hajléktalant csütörtökön délután Budapest VIII. kerületében - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-t. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a férfit a VIII. kerületben, a Kőris utca egyik elhagyatott épületének udvarán találták meg lakossági bejelentés nyomán. A mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A középkorú férfi halálának pontos okát szakértői vizsgálat állapítja meg. Decemberben ez a harmadik eset, hogy kihűlt hajléktalant találtak Budapesten.

Késések a vasúti közelekdésben

A MÁV vonalain nincsenek jelentősebb fennakadások a vonatok közlekedésében. Az ország legnagyobb részén 10-15 percnél nagyobb késésekre általában nem kell számítani - tartalmazza a vasúttársaság csütörtöki közleménye. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon azonban még mindig 20-30 percet késnek a vonatok. A késések csökkentése érdekében ritkították a személyvonatokat a Budapest-Gödöllő-Hatvan vonalon.

A közlemény szerint csütörtökön négy pár helyi személyvonat nem közlekedett, helyettük a velük azonos időben induló gyors-, illetve sebesvonatokat minden állomáson és megállóhelyen megállították. A Budapest-Vácrátót vonalon csütörtök délben történt baleset miatt voltak késések, de a forgalom kora estére helyre állt ezen a szakaszon. Többórás fennakadást az okozott, hogy feltehetően a síkos út miatt egy Budapest felé tartó személyvonat oldalának ütközött egy kamion. A sofőrjét könnyebb sérülésekkel kórházba szállították.

Új budapesti menedékhelyek

Egy 50 férőhelyes női éjjeli menedékhely, valamint 40 szükségférőhely megnyitását rendelte el egy nappali melegedőben a főpolgármester csütörtökön annak érdekében, hogy Budapesten a fedél nélküli emberek biztonsága a keményre forduló tél ellenére is fenntartható legyen. A Főpolgármesteri Hivatal MTI-nek csütörtökön megküldött közleménye szerint az intézkedést a közgyűlés szociálpolitikai és lakásügyi bizottsága, valamint a hajléktalanokat ellátó szervezetek kezdeményezték. A főpolgármester ugyanakkor arra kéri a melegedőket üzemeltető szervezeteket és a kerületi önkormányzatokat, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a nappali melegedők szükség szerint éjjeli menedékhelyként is működhessenek.

Demszky Gábor továbbá azt is kérte az említett bizottságtól, hogy vizsgálja felül a közigazgatási hivatal férőhelyeket csökkentő döntésével kapcsolatos határozatait. A főpolgármester egyúttal levélben fordult a Szociális és Családügyi Minisztériumhoz, melyben egyeztetéseket és közös válságkezdeményezést szorgalmazott a fővárosi ellátás képviselőivel, különösen a finanszírozási kérdésekben.

Járható utak Tolnától Baranyáig

Hajnal óta tartó havazás lassítja a közlekedést csütörtökön Tolna megyében; az utak járhatók, az autóbuszok azonban jelentős késéssel érkeznek az állomásokra. A Tolna Megyei Állami Közútkezelő Kht. üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője, Juhász István az MTI-nek elmondta: Tolna megyében eddig 8-10 centiméter hó esett, melynek következtében a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, néhol hóátfúvás is nehezíti a forgalmat. A társaság 35 járművel időben megkezdte az utak tisztítását és sózását, de a munkát nehezíti, hogy a mínusz nyolc Celsius-fok alatti hőmérséklet miatt a hó és a jég a só hatására sem olvad - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy eddig mindössze egyetlen helyről, Bátaszék környékéről jeleztek kisebb fennakadást, ahol délelőtt rövid időre egy teherautó elakadása bénította meg az 56-os főút forgalmát. A Gemenc Volán Rt. tájékoztatása szerint a vállalatnak a rendkívüli időjárás miatt egyetlen járatot sem kellett törölnie, de a buszok - távolságtól függően - 5-40 percet késhetnek. A fővárosból érkezők azonban ennél is több mint egy órás késéssel érkezhetnek Szekszárdra.

Baranya megye útjai a szerdán kezdődött és csütörtökön folytatódott havazás ellenére is járhatók - tájékoztatta az MTI-t a megyei Állami Közútkezelő KHT műszaki igazgatója. Árki Sándor elmondta, hogy a Mecsek tízcentis hólepellel fedett vidékén a főutak járhatók, bár hókásásak, a havas, jégbordás mellékutakon pedig, ha lelassult is, de szintén folyamatos a közlekedés, és csupán egyszer kellett vontatott hóekét bevetni Mágocs térségében. Az ország legdélebbi fekvésű hegységének legkritikusabb szakasza a 6-os főút mecseknádasdi hágója ugyancsak járható.

Kerítésnek használják a hóátfuvást gátló rácsokat

A közelében, Apátvarasdnál azonban készen áll egy bérelt vontató, hogy az esetleg megcsúszó és keresztbe forduló gépjárműveket kihúzza a bajból - mondta a főmérnök -, de műszaki mentést csak saját gépjárműveik számára, illetve a közlekedés folytonosságának biztosítása végett végeznek. A baranyai közútkezelő gépei két nap alatt háromszázötven tonna sót szórtak Baranya megye útjaira, ám a mínusz hat fok körüli hidegben a nátriumklorid már nem olvasztja elég hatékonyan a havat, ezért előkészítették a kálciumkloridot is, ami akár mínusz tizenöt fokig is hatásos. Időben kihelyezték az utakat hófúvástól védő rácsokat is, bár ezek némelyike foghíjas, mert egyes helyeken ellopták a kerítésnek is használható hófogókat - közölte a főmérnök.

Somogyban sincs közlekedési káosz

Somogy megyében csütörtök reggel óta folyamatosan havazik Szántód térségében és Kaposváron, délután három óráig koccanásos baleset sem történt, minden út járható, a mellékutak hónedvesek, latyakosak, helyenként jegesek - tájékoztatta csütörtökön délután három óra után a Közútkezelő Kht. ügyeletese az MTI-t. Dékmár József elmondta: a fenti körzetekben 5-6 centiméter hó esett, máshol, például Marcali és Nagyatád térségében 3-4 centiméternyi hó hullott a délelőtt folyamán.

Az utakon hajnalban 19 munkagép tisztította az utakat, napközben is folyamatosan dolgoztak a kotrógépek, a Balaton-parton a 7-es főközlekedési úton, Szántódnál kora délután kilenc géppel tolták le az útról a havat. A szél közepes erősségű, hóátfúvások sehol sem nehezítették a közlekedést. A hőmérséklet napközben is mínusz 5-8 Celsius-fok volt Somogyban. A mentők, ha lassabban is a szokottnál, de mindenhova eljutottak - közölte a mentőszolgálat ügyeletese kora délután. A Kapos Volán Rt. járatai minden somogyi településre eljutottak, legfeljebb 5-10 percet késtek - mondta Eigner János a személyszállítási osztály vezetője.

Non-stop szolgálat a közlekedési tárcánál

A hóátfúvások felszámolására, valamint a közutak forgalmának zavartalan biztosítása érdekében 24 órás megerősített szolgálatot állított fel a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium (KöVíM) - tájékoztatta a tárca sajtóosztálya az MTI-t közleményben, csütörtökön Budapesten. A közlemény kiemeli, hogy a csütörtök hajnali havazás elsősorban az ország középső régiójában okozott lassulást a közlekedésben, főként Heves, Nógrád, Pest, Fejér- és Baranya megyékben. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban összesen 84 munkagép, 375 célgép és mintegy ezer ember vesz részt.

A nap folyamán az erős szél következtében hóátfúvások keletkeztek elsősorban Veszprém megye hegyi útjain, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A folyamatos tisztítás eredményeként az érintett utakon a forgalmat fenn tudták tartani. Az ideiglenesen járhatatlanná vált Pere és Abaújszántó közötti alsóbbrendű útszakaszt a kora délutáni órákban megnyitották. A havazás délutánra, az ország nyugati területeit kivéve elállt.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen